Черкаси потребують розробки детального плану містобудування

Черкаси потребують розробки детального плану містобудування

На сесії Черкаської міської ради обговорювали питання розподілу території колишнього полігону площею 106 га на більш дрібні земельні ділянки з метою майбутнього продажу під різноманітні містобудівні наміри. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомляє начальник відділу містобудівного кадастру та ГІС Черкаської міськради Федір Балаба.

За його словами, купуватимуть землю переважно під багатоквартирну житлову забудову. Під яку саме?

– Питання може вирішити така містобудівна документація, як детальний план території, на розроблення якого міська рада свого часу навіть дала згоду (рішення від 20.06.2013 № 3-1736), але фінансувати розробку так і не схотіла, – пише Федір Балаба.

На думку начальника міського відділу містобудівного кадастру та ГІС, епоха спальних районів мікрорайонного типу канула в лету й має відійти в минуле. Мовляв, майбутнє – за поквартальною, високощільною, мало- і середньоповерховою забудовою з акцентними спорудами не більше 10% (це досвід скандинавських, французьких та іспанських міст).

– Чітко визначити такий містобудівний регламент зміг би розроблений та затверджений детальний план території, з його червоними (обмеження на капітальну забудову), блакитними (обмеження на максимальну поверховість), зеленими (обмеження на забудову в рекреаційних зонах) лініями з обов’язковим використанням підземного простору для забезпечення 100% паркування. Ціна питання з бюджету розвитку – орієнтовно 900 тис. грн, – запевняє Федір Балаба.

Генеральний план, за словами Балаби, визначає загальну функцію використання території. Приміром, велика площа полігону умовним позначенням показана як територія багатоквартирної забудови. І все, без уточнення, що саме і за якими параметрами там може будуватися, – будинок у 36 поверхів чи барачного типу на 100500 сімей.

– Уявімо ситуацію. Завтра розділили територію на дрібні земельні ділянки за якимись невідомими суб’єктивними алгоритмами. Післязавтра продали, а далі один із землекористувачів подає заяву на отримання містобудівних умов і обмежень, де серед документів тільки власне сама заява, статут і довідка про землю. А де ж графічні матеріали, ну хоча б які-небудь, ну, будь ласка. А вони не обов’язкові, скаже замовник, і матиме рацію. Як результат, буде здійснюватися хаотична забудова різними будівельними компаніями без комплексного бачення, яке б чітко регламентував детальний план території, – пояснює Федір Балаба.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x