До Великодня пропонуємо кілька оригінальних рецептів, які урізноманітнять святковий стіл.
Бутерброди по-українськи
Чорний хліб з яйцем, часником і пряним салом – класика української національної кухні. Такі бутерброди будуть доречними на святковому столі, особливо якщо оформити їх красиво й апетитно.
Інгредієнти:
10 скибочок чорного хліба,
5 варених яєць,
1 огірок,
5 шт. редисок,
200 г солоного сала,
2 зубки часнику,
зелень (кріп, петрушка),
спеції коріандр, паприка, базилік, чорний і червоний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.
Приготування:
Поріж на невеликі шматочки сало, часник і зелень.
Щоб приготувати паштет, збий в блендері сало, часник, зелень і спеції. Посоли за смаком.
Намаж паштет на чорний хліб.
Огірок і редиску поріж кружечками і виклади на бутерброди.
Яйця розріж на половинки, виклади на бутерброди і прикрась у вигляді курчат.
Яйця, фаршировані червоною рибою
На Великдень традиційно готується так багато яєць, що частину з них запросто можна пустити на приготування вишуканої й апетитною закуски.
Інгредієнти:
7 яєць,
200 г слабосолоної червоної риби,
50 г вершкового масла,
зелень кропу,
зелена цибуля,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.
Приготування:
Зварені круто яйця розріж на половинки і дістань жовток.
Подрібни жовтки і розітри їх з вершковим маслом, сіллю, чорним перцем, додай дрібно нарізану зелену цибулю і кріп.
Наповни сумішшю яйця.
Зверху виклади скибочки червоної риби, прикрась зеленню і подавай.
М’ясний рулет із яєчною начинкою
Звичайнісінький котлетний фарш з секретом усередині на святковому столі виглядає дуже гарно, а головне – смачно.
Інгредієнти:
600 г м’ясного фаршу (свинина, яловичина),
6 яєць,
200 мл молока,
3 скибочки білого хліба,
2 зубки часнику,
хмелі-сунелі за смаком,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.
Приготування:
Звари 5 яєць і залий їх холодною водою – так вони будуть легше чиститься.
Хліб очисти від кірок, замочи в молоці на 10 хвилин і потім відіжми. Молоко не виливай.
Часник пропусти через часничницю.
М’ясний фарш змішай із розмоченим хлібом, сирим яйцем, часником, спеціями, сіллю і гарненько перемішай, поступово додаючи молоко (приблизно півсклянки).
Потім фарш відбий руками, відриваючи шматок, трохи піднімаючи над мискою і з силою кидаючи назад. Відбитий м’ясний фарш стане більш гладким і краще триматиме форму.
Форму для запікання змасти олією і застели пекарським папером. Виклади у форму половину фаршу. Посередині на фарш рядком виклади яйця. Щоб вони щільніше лягали одне до одного, трохи відсічи в них верхівки з обох боків.
Зверху заповни форму рештою фаршу, притискаючи його щільніше по краях, щоб при запіканні місце з’єднання шарів не розійшлося.
М’ясний рулет відправляй у розігріту до 180°С духовку і випікай приблизно 1 годину.
Готовий рулет дістань із духовки і залиш у формі до повного охолодження – так він вийде більш соковитим і смачним.
Свинина з чорносливом
Поєднання м’яса із сухофруктами – це завжди самобутньо, цікаво і дуже смачно. А свинина на фоні чорносливу смакує особливо вишукано.
Інгредієнти:
1 кг свинячого ошийка,
200 г чорносливу без кісточок,
6 зубків часнику,
150 г майонезу,
3 ст. ложки гірчиці,
0,5 ст. ложки паприки,
0,5 ст. ложки меленого духмяного перцю,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.
Приготування:
Чорнослив помий і залий теплою водою на 20 хвилин. Частину чорносливу залиш цілою, іншу частину поріж тонкими часточками.
Часник пропусти через часничницю. Додай чорний і духмяний перці, сіль і перемішай.
Окремо змішай майонез із гірчицею і паприкою.
У свинині зроби надрізи, змасти всередині і ззовні часниковою масою і нафаршируй чорносливом.
Поклади м’ясо на фольгу і обмаж всередині і ззовні гірчично-майонезною сумішшю. Зверху на м’ясо виклади чорнослив, ретельно заверни у кілька шарів фольги і залиш на 5-6 годин (або на ніч), щоб свинина з чорносливом промаринувалася.
Виклади свинину з чорносливом на деко і випікай у розігрітій до 200°С духовці 50-60 хвилин. В процесі випікання духовку не відкривай.
Потім дістань м’ясо, розкрій фольгу і випікай іще 20 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
Риба на шпажках
Крім традиційної сирної та ковбасної нарізки, приготуй пікантну рибну закуску в хрусткому беконі.
Інгредієнти:
400 г філе морської риби (палтус, тріска, минтай),
150 г бекону,
крекери,
2 зубки часнику,
зелень (петрушка, розмарин),
70 мл оливкової олії,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.
Приготування:
Часник подрібни і розітри з сіллю, чорним меленим перцем, розмарином і оливковою олією.
Рибне філе поріж на дрібні квадратні порційні шматочки. Кожен шматочок вмочи в часниковий соус.
Бекон поріж тонкими скибочками завширшки як філе.
Дерев’яні шпажки бажано попередньо замочити на 1 годину у воді. Загорни кожен шматочок риби в смужку бекону, поклади на крекер і наколи шпажкою.
Рибні закуски на шпажках виклади на деко, застелене папером для випічки. Запікай у розігрітій до 200°С духовці приблизно 15 хвилин.
Прикрась рибні закуски листочками зелені, подавай з овочевою нарізкою.
Смачного!