Закуски на Великдень: добірка апетитних святкових страв

Закуски на Великдень: добірка апетитних святкових страв

До Великодня пропонуємо кілька оригінальних рецептів, які урізноманітнять святковий стіл.

Бутерброди по-українськи

Чорний хліб з яйцем, часником і пряним салом – класика української національної кухні. Такі бутерброди будуть доречними на святковому столі, особливо якщо оформити їх красиво й апетитно.

Інгредієнти:

10 скибочок чорного хліба,

5 варених яєць,

1 огірок,

5 шт. редисок,

200 г солоного сала,

2 зубки часнику,

зелень (кріп, петрушка),

спеції коріандр, паприка, базилік, чорний і червоний мелений перець за смаком,

сіль за смаком.

Приготування:

Поріж на невеликі шматочки сало, часник і зелень.

Щоб приготувати паштет, збий в блендері сало, часник, зелень і спеції. Посоли за смаком.

Намаж паштет на чорний хліб.

Огірок і редиску поріж кружечками і виклади на бутерброди.

Яйця розріж на половинки, виклади на бутерброди і прикрась у вигляді курчат.

 

Яйця, фаршировані червоною рибою

На Великдень традиційно готується так багато яєць, що частину з них запросто можна пустити на приготування вишуканої й апетитною закуски.

Інгредієнти:

7 яєць,

200 г слабосолоної червоної риби,

50 г вершкового масла,

зелень кропу,

зелена цибуля,

чорний мелений перець за смаком,

сіль за смаком.

Приготування:

Зварені круто яйця розріж на половинки і дістань жовток.

Подрібни жовтки і розітри їх з вершковим маслом, сіллю, чорним перцем, додай дрібно нарізану зелену цибулю і кріп.

Наповни сумішшю яйця.

Зверху виклади скибочки червоної риби, прикрась зеленню і подавай.

 

М’ясний рулет із яєчною начинкою

Звичайнісінький котлетний фарш з секретом усередині на святковому столі виглядає дуже гарно, а головне – смачно.

Інгредієнти:

600 г м’ясного фаршу (свинина, яловичина),

6 яєць,

200 мл молока,

3 скибочки білого хліба,

2 зубки часнику,

хмелі-сунелі за смаком,

чорний мелений перець за смаком,

сіль за смаком.

Приготування:

Звари 5 яєць і залий їх холодною водою – так вони будуть легше чиститься.

Хліб очисти від кірок, замочи в молоці на 10 хвилин і потім відіжми. Молоко не виливай.

Часник пропусти через часничницю.

М’ясний фарш змішай із розмоченим хлібом, сирим яйцем, часником, спеціями, сіллю і гарненько перемішай, поступово додаючи молоко (приблизно півсклянки).

Потім фарш відбий руками, відриваючи шматок, трохи піднімаючи над мискою і з силою кидаючи назад. Відбитий м’ясний фарш стане більш гладким і краще триматиме форму.

Форму для запікання змасти олією і застели пекарським папером. Виклади у форму половину фаршу. Посередині на фарш рядком виклади яйця. Щоб вони щільніше лягали одне до одного, трохи відсічи в них верхівки з обох боків.

Зверху заповни форму рештою фаршу, притискаючи його щільніше по краях, щоб при запіканні місце з’єднання шарів не розійшлося.

М’ясний рулет відправляй у розігріту до 180°С духовку і випікай приблизно 1 годину.

Готовий рулет дістань із духовки і залиш у формі до повного охолодження – так він вийде більш соковитим і смачним.

 

Свинина з чорносливом

Поєднання м’яса із сухофруктами – це завжди самобутньо, цікаво і дуже смачно. А свинина на фоні чорносливу смакує особливо вишукано.

Інгредієнти:

1 кг свинячого ошийка,

200 г чорносливу без кісточок,

6 зубків часнику,

150 г майонезу,

3 ст. ложки гірчиці,

0,5 ст. ложки паприки,

0,5 ст. ложки меленого духмяного перцю,

чорний мелений перець за смаком,

сіль за смаком.

Приготування:

Чорнослив помий і залий теплою водою на 20 хвилин. Частину чорносливу залиш цілою, іншу частину поріж тонкими часточками.

Часник пропусти через часничницю. Додай чорний і духмяний перці, сіль і перемішай.

Окремо змішай майонез із гірчицею і паприкою.

У свинині зроби надрізи, змасти всередині і ззовні часниковою масою і нафаршируй чорносливом.

Поклади м’ясо на фольгу і обмаж всередині і ззовні гірчично-майонезною сумішшю. Зверху на м’ясо виклади чорнослив, ретельно заверни у кілька шарів фольги і залиш на 5-6 годин (або на ніч), щоб свинина з чорносливом промаринувалася.

Виклади свинину з чорносливом на деко і випікай у розігрітій до 200°С духовці 50-60 хвилин. В процесі випікання духовку не відкривай.

Потім дістань м’ясо, розкрій фольгу і випікай іще 20 хвилин до утворення рум’яної скоринки.

 

Риба на шпажках

Крім традиційної сирної та ковбасної нарізки, приготуй пікантну рибну закуску в хрусткому беконі.

Інгредієнти:

400 г філе морської риби (палтус, тріска, минтай),

150 г бекону,

крекери,

2 зубки часнику,

зелень (петрушка, розмарин),

70 мл оливкової олії,

чорний мелений перець за смаком,

сіль за смаком.

Приготування:

Часник подрібни і розітри з сіллю, чорним меленим перцем, розмарином і оливковою олією.

Рибне філе поріж на дрібні квадратні порційні шматочки. Кожен шматочок вмочи в часниковий соус.

Бекон поріж тонкими скибочками завширшки як філе.

Дерев’яні шпажки бажано попередньо замочити на 1 годину у воді. Загорни кожен шматочок риби в смужку бекону, поклади на крекер і наколи шпажкою.

Рибні закуски на шпажках виклади на деко, застелене папером для випічки. Запікай у розігрітій до 200°С духовці приблизно 15 хвилин.

Прикрась рибні закуски листочками зелені, подавай з овочевою нарізкою.

Смачного!

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x