Черкасці обурені збільшенням кількості підписів для розгляду петицій

Черкасці обурені збільшенням кількості підписів для розгляду петицій

Представники черкаських громадських організацій висловлюють незадоволення щодо ухваленого депутатами рішення, відповідно до якого мають збільшити обов’язкову кількість голосів для розгляду електронних петицій на сесії.

Нагадаємо, на вчорашньому засіданні сесії Черкаської міськради вирішили, що для винесення електронної петиції на розгляд депутатів потрібно буде 500 підписів (раніше – 250).

Громадські діячі висловили в соцмережах своє обурення таким рішенням. Зокрема, співзасновник ГО «Промолодь» і фундатор центру «Черкаський інститут міста» Іван Подолян опублікував імена депутатів, які проголосували за таке рішення і зазначив, із якою кількістю голосів вони пройшли в раду.

Червоні цифри – кількість голосів від виборців

Символічно, що десято із заначених депутатів отримали від електорату менш як 250 голосів.

Голова ГО «Горизонт змін» Вікторія Феофілова на своїй сторінці у фейсбуці заявила про намір подати звернення міському голові Анатолієві Бондаренку з проханням повернути попередню кількість обов’язкових підписів – 250.

Зокрема, у тексті звернення вказано:

«…Електронні петиції – елемент прямої демократії та інструмент залучення членів громади до прийняття рішень. Сучасна тенденція усіх цивілізованих країн та громад – спрощувати, а не ускладнювати доступ громадян до рішень та всіляко підтримувати їхні ініціативи. 500 підписів – це кількість рекомендована законодавцями для громад від 500 тис. жителів … Чернігів, Чернівці, Полтава працюють з 250 підписами, Житомир – 300, Вінниця – 350».

За словами Вікторії Феофілової, такий крок від Черкас не видається прогресивною практикою, а скоріше кроком назад від демократичного врядування.

«Серед причин даного рішення називають невиконання рішень, які приймаються за результатами розгляду петицій. Однак вочевидь це пов’язано не з кількістю підписів, а з ефективністю роботи виконавчого апарату. У той же час кількість працівників виконкому збільшується, а чиновники продовжують отримувати преміювання за високі досягнення в роботі», – йдеться у тексті звернення.

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x