Цікаві факти до Дня Незалежності України: огляд найстаріших міст України

Цікаві факти до Дня Незалежності України: огляд найстаріших міст України

Зустрічайте відлуння віків: Огляд найстаріших міст України

 

Давайте разом подорожувати у минуле та розкривати столітні історії, “відвідавши” найстаріші міста України.

Ось ця захоплива карта давності та культурної спадщини та цікаві факти про міста.

 

  1. Кілія (засноване 862 до н.е, 2885 років) – Це місто вражає величчю тисячолітнього досвіду. Знаходячись на злитті Дністра з Чорним морем, воно відігравало важливу роль у торгівлі та обороні. За часів Київської Русі, князь Святослав, навіть замислювався про те, щоб перенести сюди столицю, але його загибель з половцями, не дала цим планам стати реальністю. 

Переходь та читай більше: 

https://esu.com.ua/article-6848 

 

  1. Білгород-Дністровський  (заснований 498 до н.е, 2521років) – Загадкове місто з водними каналами та фортечними стінами, яке має за собою багато віків історії. Кілька разів, в різні епохи його руйнували варвари, але спочатку римляни, а потім візантійці знову відновлювали місто. 

https://ukrainaincognita.com/odeska-oblast/bilgorod-dnistrovskyi-raion/bilgorod-dnistrovskyi/bilgorod-dnistrovskyi-fortetsya 

 

  1. Коростень (заснований у 705 році) – Серце Полісся, яке розцвітає вже майже тисячу років. Його вулиці носять сліди місцевих подій та обрядів. У місті нині налічується 127 пам’яток місцевого та національного значення.

https://www.ukrinform.ua/amp/rubric-tourism/2562456-tisacolitnij-korosten-istoria-drevlan-taemnica-skela-i-deruni.html 

 

  1. Київ (заснований у 485 році) – Душа і столиця України. Його історія багато віків розкривається через неймовірну архітектуру та культурну спадщину. Київ був першим містом в колишній російській імперії, де проклали лінію електричного трамваю. Тут же через століття з’явилася перша швидкісна трамвайна гілка. 

https://www.factday.net/9-3-10-faktiv-pro-kyyiv.htm l

 

  1. Ужгород (заснований у 872 році, 1151 рік) – Це місто на кордоні, що має великий культурний досвід та торговельні зв’язки. Звичну нам назву почали використовувати приблизно в середині ХІХ століття, а дане поселення мало назву “Унгвар”, на честь річки Унг, на берегах якої воно виросло.

https://pershij.com.ua/10-tsikavykh-faktiv-pro-uzhhorod-pro-iaki-ne-zavzhdy-rozpovidaiut-turystam

 

 

  1. Житомир (заснований у 884 році 1139 років) – Місто глибокої історії та значущості для української культури. Житомирська обласна філармонія ім. Святослава Ріхтера – найстаріший театр України.

https://oda.zht.gov.ua/news/zhytomyrshhyni-80-tsikavi-fakty-pro-oblas/ 

 

  1. Полтава (заснована у 899 році) – Місто битв та героїзму, яке дивує своєю історією та культурою. У документах ХVII століття Полтаву називали “селітряною державою”, на околицях міста розташовувались підприємства, що виробляли селітру.

https://holodnyak-anna.at.ua/index/cikavi_fakti_z_istoriji_poltavskogo_kraju/0-33 

 

  1. Чернігів (заснований у 907 році) – Це колиска князівства, де кожна вулиця або площа має в собі відбиток минулого. Перша згадка про місто зустрічається в літописі “Повість временних літ”. 

https://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakty-pro-chernihiv-top-12/ 

 

  1. Переяслав (заснований у 907 році) – Місто з багатовіковою історією, яке було свідком важливих історичних подій. Назва міста дослівно означає “перейняв славу”. 

https://365days.com.ua/tsikavi-fakti-z-istoriyi-mista-pereyaslav-hmelnitskiy/ 

 

  1. Хотин (заснований у 1002 році) – Місто фортець та епічних битв, яке має велику значущість для української історії. Саме Хотинська фортеця входить в список  семи чудес нашої країни.

https://ukrainetours.com.ua/blog/this-is-a-giant-shipworm-you-may-wish-it-had-stayed-in-tube.html 

 

Ці міста – свідки віків та носії неперевершеної історичної спадщини. Вони розповідають свою власну унікальну історію та переплітають її з сучасністю, створюючи неповторний образ України. 

Над матеріалом працювала Катерина Босовська 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Тетяна

Володимир-Волинський( зараз називається Володимир) – 988 рік.

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x