«Будь чоловіком – прийди до уролога». Як триває «Вусопад» у Черкасах

«Будь чоловіком – прийди до уролога». Як триває «Вусопад» у Черкасах

Дбати про своє чоловіче здоров’я закликають ще на вході до відділу урології, нефрології та трансплантації нирки Черкаського центру онкології. Про це спонукає відповідний напис. А ще традиційно листопад у відділі називають «Вусопадом», або ж на англійський лад – «Мувембером». Це така щорічна всесвітньовідома акція, ба навіть більше – рух, коли чоловіки відрощують вуса, аби підвищити обізнаність людей про рак простати, яєчок, психічного здоров’я чоловіків та запобігти суїцидам. А все почалося 2003-го, коли кілька друзів зібралися за пивом у пабі неподалік від Мельбурна в Австралії. Приятелі вирішили організувати кампанію, яка б показала важливість збереження здоров’я чоловіків.

«Вони вирішили змінити свій зовнішній вигляд, відростивши вуса. І так звернути увагу друзів та близьких для чого вони це роблять. А мета цієї ініціативи полягала в тому, щоб знайти фінансову допомогу для лікування раку передміхурової залози», − каже лікар Роман Петрович.

Фото команди черкаського відділу урології, нефрології та трансплантації нирки традиційно в листопаді можна побачити з вусами. Лікарі щорічно долучаються до «Вусопаду», аби закликати якомога більше чоловіків звертати увагу на своє здоров’я. Лікар уролог-онколог Роман Морару-Бурлеску розповідає, щодня в Україні від раку передміхурової залози помирає 9 чоловіків. А серед тих, хто звертається із цією хворобою – 45 відсотків роблять це запізно – на третій та четвертій стадіях.

«Згідно світовій статистиці, рак передміхурової залози вже займає друге місце серед чоловічих онкологічних хвороб. В Україні минулого року ми мали трішки більше семи тисяч випадків цього захворювання і три тисячі смертей», − говорить лікар-уролог.

Коли ж пацієнт звертається до медиків на пізніх стадіях, лікування направлене на поліпшення життя, а не на повне одужання. Тому, розповідає лікар Роман Морару-Бурлеску, важливо донести правильну інформацію до чоловіків.

«Десятирічна виживаність пацієнтів при діагностиці цього захворювання на ранніх стадіях сягає 95−97 відсотків. Люди можуть повноцінно жити і позбутися цієї хвороби назавжди», − пояснює лікар.

Через те, що чоловіки звертаються запізно, Черкаською областю шириться невтішна статистика. Не живуть і року від моменту постановки діагнозу до смерті 20 відсотків пацієнтів.

«Це дуже великий показник при тому, що вона діагностується дуже легко», − каже лікар-уролог.

− Романе Петровичу, що треба зробити, аби чоловік міг вчасно виявити, що зі здоров’ям щось не так?

− Потрібні лише базові обстеження, які сьогодні абсолютно доступні, навіть у лікарні – це зробити аналіз крові на простатспецифічний антиген, онкомаркер, огляд уролога та ультразвукове дослідження. Це все можна зробили за день. Один день! Лише раз на рік зробіть таке обстеження і будьте впевнені у своєму здоров’ї! Саме на рак простати медики звертають особливу увагу, адже ця недуга є однією із найбільш поширених. Щотижня до лікарів центру онкології звертається близько ста пацієнтів з цією хворобою. Серед них є як ті, кому діагноз ставлять вперше, так і ті, хто проходить лікування.

− Лікарю, скажіть, будь ласка, яка статистика цього захворювання спостерігається по області?

− Станом на зараз, майже тисяча пацієнтів знаходиться на амбулаторному лікуванні. Пікова захворюваність припадає на вік 65 років. До прикладу, у Сполучених Штатах Америки 30-річна виживаність пацієнтів сягає 80 відсотків.

Аби лікувати рак передміхурової залози у відділу урології, нефрології та трансплантації нирки є все для цього потрібне, говорить Роман Морару-Бурлеску. Головне – сюди треба додати бажання самих чоловіків. А 2024 року медики спробують новий метод лікування.

«У 2024 році ми будемо відповідати всім стандартам, адже в нас будується бункер для лінійного прискорювача і це метод лікування, який може застосувати у багатьох випадках», − розповідає Роман Петрович.

Уролог додає, не потрібно боятися лікування, адже на ранніх стадіях воно малотравматичне і проходить за новими методиками. Пацієнт досить швидко повертається до нормального життя після операції.

Ось уже додому виписуватися з лікарні збирається Микола Дмитрович. Каже, тішиться тим, наскільки добре минула операція. Чоловік сподівається, що звернувся вчасно. Бо ж знає, як це важливо чоловікові бути здоровим. Удома на пана Миколу чекають не лише рідні, а й господарство – двір та садок.

«Як для мене, то операція пройшла зовсім безболісно, реабілітаційний період спокійний. Тиск у нормі, температура в нормі. Збираюся додому. Планую повноцінно працювати, хоч мені й 69 років. Я звернувся до лікарів та пройшов усі діагностики», − розповідає пан Микола.

2022-го чоловік переїхав до Черкас із Запоріжжя. Поруч із палатою Миколи Дмитровича після операції відновлюється Олег Миколайович Василенко. Чоловік посміхається та дякує своїм дітям, які змусили звернутися до урологів. Три дні тому пану Олегу видалили кісту в нирці. Попри це, каже, що почувається дуже добре.

«Знаєте, я почуваюся дуже добре, навіть краще! (сміється). Пройшов всі обстеження і потрібно було приймати рішення. Лікарі порадили видалити кісту. Я дуже задоволений», − говорить чоловік.

Олег Миколайович говорить, за своє здоров’я треба піклуватися. Кілька років тому він вирішив щороку проходити обстеження і тепер це робить постійно до чого закликає й інших чоловіків.

«Адже якщо так розібратися, то пройти раз на рік обстеження – не так вже й дорого. Я дуже задоволений лікарями відділення! Тут дуже зручні умови, палати, дуже уважний персонал. Я дякую їм за все!» − зізнається пан Олег.

Лікар-уролог Олександр Глущенко каже, також радий усім відділенням долучитися до акції «Вусопад», адже її мета надзвичайно важлива. Разом із тим, додає медик, лікування не стоїть на місці, а щороку розвивається. У Черкаському центрі онкології пацієнтів, хворих на рак передміхурової залози, лікують згідно зі світовими стандартами.

Лікар-уролог вкотре нагадує, настільки важливо не пропустити рак на перших стадіях.

«Кожен господар свого здоров’я. Дуже важливо, аби людина уважно до нього ставилася. Чоловіку після 45 років необхідно раз у рік планово профілактично приходити до уролога. Раніше виявлений рак – це вилікуваний рак! Це людина живе і 20, і 30 років. І це можливо при не запущених стадіях хвороби», − говорить лікар-уролог.

Окрім безперервного лікування пацієнтів, цього місяця під час «Вусопаду» медики відділу урології, нефрології та трансплантації нирки проведуть ще й просвітницькі лекції для студентів та охочих. Як розповів завідувач відділення Роман Морару-Бурлеску, цільовою аудиторією під час такої мети є і жінки.

«У нас будуть виступи в університетах. Потрібно також спілкуватися і з жінками. Адже саме вони – рушії прогресу. Жінки дають поштовх своїм чоловікам завжди. Досить часто саме жінки приводять своїх чоловіків на огляди», − розповідає завідувач відділення.

Тож долучайтеся до «Вусопаду»! Адже про своє здоров’я та здоров’я близьких варто подбати вже сьогодні!

 

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x