Олена Кожемяка: «Донорство рятує життя інших людей, це й має бути головним рушієм і мотивацією»

Олена Кожемяка: «Донорство рятує життя інших людей, це й має бути головним рушієм і мотивацією»

Беззаперечно донори крові – це ті, хто рятують життя інших людей, коли ситуація критична. Нині, у період повномасштабної війни, потреба в донорській крові дуже значна, адже її потребують військові та цивільні, які постраждали внаслідок бойових дій, ракетних та дронових ударів. Крім того, донорської крові чи її компонентів потребують онкохворі, деякі вагітні, пацієнти під час операції, люди, які перебувають у тяжкому стані після аварій. Детальніше про те, як підготуватися до донації, хто може бути донором та як триває процедура кровоздачі розповіла Олена Кожемяка, лікар-трансфузіолог відділення трансфузіології Черкаської обласної лікарні.

− Олено Володимирівно, нагадайте, хто може бути донором крові?

− Громадяни України віком від 18 й у більшості випадків до 60 років можуть бути донорами. Зазначу, що люди й старше 60 можуть бути донорами, якщо вони ведуть здоровий спосіб життя та є постійними донорами крові. Донор не повинен мати хронічних захворювань, що можуть приводити до порушення тих чи інших функцій органів. Також велику роль відіграє харчування донора. Наприклад, за дві доби не можна вживати алкоголь, а за добу – усю жирну й смажену їжу, молочні продукти, фрукти. Також людина не може приймати певні препарати, скажімо тромболітичні, антикоагулянтні, що розріджують кров, антибіотики. Узагалі після прийому цих препаратів має минути не менше двох тижнів. Також не можна приймати гіпотензивні препарати.

− А курці можуть бути донорами?

− Так, але такий донор має утриматися від куріння за дві години до донації та дві після процедури.

− Як триває процедура кровоздачі й чи потрібна попередня реєстрація донорам?

− У нашому відділені попереднього запису не вимагають. Але якщо людина хоче уточнити певні моменти, вона може зателефонувати й повідомити про своє бажання у той чи інший день здати кров. Сама процедура донорства не займає багато часу, людина реєструється, ми проводимо обстеження, донор здає загальний аналіз кров, пропонуємо йому солодкий чай із печивом. Далі людина здає кров, загалом уся процедура займає хвилин 10−15, із підготовкою та кровоздачею.

− Які групи крові нині найпотрібніші?

− У нас дуже рідко виникає потреба саме в певній групі крові. Зазвичай ми запрошуємо донорів усіх груп.

− Чи можуть люди, які хворі на діабет та приймають інсулін, бути донорами?

− Як я сказала, люди, які мають захворювання із системною дією, не можуть бути донорами. Адже це може мати негативні наслідки насамперед для їхнього здоров’я. Усі хронічні захворювання: ревматоїдні, цукровий діабет, інфекційні, гіпертонічна хвороба важкого ступеня, із кризами, що потребує постійного прийому препаратів – це ще не повен перелік абсолютних протипоказів для донорства крові.

− Крім хвороб, які можуть бути протипокази для донорства?

− Також важлива вага донора: для жінок не менше 50 кілограмів, для чоловіків – 55 кілограмів.

− Чи для всіх донорів визначений об’єм крові, який вони здають, чи це індивідуально?

− На сьогодні всі донори здають 470 мл крові, це та максимальна доза, що може здати людина без шкоди для її здоров’я.

− Які є обмеження для жінок-донорів?

− Під час менструального циклу порушується згортальна функція крові, тому треба почекати 5 днів після закінчення критичних днів і лише тоді здавати кров. Якщо ж жінка народила дитину, то лише через 6 місяців після пологів можна бути донором, за умови, що в жінки немає лактації. Якщо ж вона годує грудьми, то лише через 6 місяців після завершення грудного вигодовування. Адже треба час, щоб організм жінки повністю відновився.

− Чи потрібно спеціально перед здачею крові проходити огляд у лікаря та здавати аналізи?

− Якщо людина слідкує за своїм здоров’ям, то це лише плюс проходити профогляди та здавати аналізи. Але спеціально здавати кров і нести нам довідки не потрібно. У нашому відділенні, у день кровоздачі, ми беремо аналізи, обстежуємо на низку інфекцій, визначаємо групу крові та рівень гемоглобіну.

− Як відбувається співпраця із Черкаською обласною станцією переливання крові?

− Ми звертаємося до них, коли потрібен пошук донорів певної групи крові. Вони мають зв’язок із іншими донорськими центрами, що знаходяться зокрема в районах Черкащини. Тож їхня допомога для нас важлива та значна.

− Донорство – це корисно, адже насамперед людина слідкує за своїм здоров’я. А які ще є переваги від цієї процедури?

− Варто розуміти, що в першу чергу донорство рятує життя інших людей, це й має бути головним рушієм і мотивацією. Крім того, якщо регулярно здавати кров, це стимулює відповідні клітини кровотворення, тобто відбувається певне омолодження нашого організму, системи кровотворення.

− Скільки разів у середньому чоловіки й жінки можуть здавати кров протягом року?

− Максимально на рік допускається до п’яти разів. Звісно можна ж і менше.

− Дайте, будь ласка, кілька поради тим, хто вперше йде здавати кров.

− Насамперед, це психологічне налаштування, вами має керувати бажання допомогти іншим. Також потрібно відповідально поставитися до підготовки: не вживати алкоголь за два дні, відкоригувати харчування, не приймати медичних препаратів. Перед кровоздачею варто поснідати, але пісною їжею, випити солодкого чаю, а не кави.

 

Перелік закладів, де можна здати кров, можна переглянути за лінком.

 

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x