Колядували, ярмаркували та збирали гроші: у Черкасах провели «Різдво благодійності»

Колядували, ярмаркували та збирали гроші: у Черкасах провели «Різдво благодійності»

109 тисяч 432 гривні плюс 40 фунтів було зібрано під час благодійного різдвяного заходу в ТРЦ «Любава». Головною метою потужної мистецької події стало бажання долучити черкасців до збору на автівку для 53 окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха. Ініціював подію колектив Черкаського обласного краєзнавчого музею. Він отримав всебічну підтримку цієї ініціативи від громадських, волонтерських організацій, творчих спілок, художніх шкіл, художників та майстрів, кондитерів, хенд-мейкерів та просто тих, хто нині не може уявити себе без посильної підтримки захисників у будь-який спосіб.

«Різдво благодійності» зібрало навколо чимало зацікавленого люду. У ТРЦ «Любава», де анонсували проведення благодійного різдвяного дійства, ще від ранку було дуже гамірно.

Центр наповнили та душевно зігріли благодатні співи від камерного хору «Канон», налаштувавши на особливий різдвяний настрій та творіння добрих справ.

Тут лунали колядки, народні пісні, новорічні й патріотичні. У різних музичних стилях та від різних виконавців, але з одним єдиним посилом − твердженням, що разом ми − сила.

Відвідувачі благодійного заходу активно долучились до збору необхідної суми. Ті, хто зазирнув у ТРЦ на кілька хвилин «за хлібчиком», теж не пройшли повз благодійну скриньку. Хтось просто поклав до неї купюри, а хтось затримався на хвильку та задонатив, придбавши ярмаркових сувенірів від знаних народних майстрів. Або ж зацікавились військовими артефактами. Тож скринька приємно наповнювалась допоки тривав захід.

Дмитро Соломаха, керівник молочно-товарної ферми придбав на ярмарку військовий артефакт. Тубус від танкового снаряду тепер, за його словами, знаходитиметься на центральному вході до підприємства поряд із журналом, де є підпис генерала Залужного. Таким чином мотивуватиме робітників.

Загалом під час «Різдва благодійності» відбулася велика кількість майстер-класів (аж 20) − від художників, майстрів народного мистецтва, кондитерів. Створити щось власноруч можна було на будь-який смак. І звичайно задонатити та в такий спосіб додати часточку тепла своєї душі до спільної «скриньки» доброчинності.

Учасники «Різдва благодійності» розмальовували різдвяні зірки під керівництвом художниці Анни Веретільник. Не менш цікавий розпис різдвяної мандали в стилі петриківського розпису запропонувала її колега, відома черкаська художниця, майстриня і писанкарка Кристіна Шинкарчук. Народна майстриня, вишивальниця, художниця і волонтерка Наталія Крамна-Таран готова була поділитись усіма секретами створення особливої новорічної листівки.

Ольга Моцна, Тетяна Тараканова, Тетяна Гедж, Людмила Яковлєва та Олена Іванова захоплювали можливістю створення патріотичних нитяних ляльок-мотанок.

Старший науковий співробітник Черкаського краєзнавчого музею Лариса Сиволап готова була поділитись цікавими історіями створення глиняних трипільських фігурок під час святкової інтерактивної гри.

Альона Корнєнко підготувала розповідь щодо мальованої різдвяної іграшки. Виготовляти смачні сувеніри − ароматні прянички навчала Юлія Друзь.

За бажанням можна було розписати гільзи − майже такі самі, як на різдвяному ярмарку, що розташувався периметром святкових локацій. А ще долучитись до таїни створення старовинних новорічних оберегів Дідуха та Павука.

Словом, усі охочі мали можливість знайти собі справу за бажанням. Випробувати себе в тих мистецьких напрямах, на які, можливо, довгий час не наважувались. Проте сама атмосфера дійства була настільки захопливою, що сумнівів не залишилось.

Музичний блок влучно наповнював простір позитивом та підтримував атмосферність заходу.

Звеселили душу та занурили у вирій народної автентики фольклорний колектив «Надвечір’я» та неймовірна юна співачка Марія Самовол.

Не залишили байдужими концертні номери фольк-гурту «Крутий Заміс» з їхнім натхненником Юрієм Романчею, самобутній гурт «Suffle», вокальна студія «Браво», студія акробатики і танцю «Mirror».

Усі, хто взяв участь у благодійному різдвяному заході, стверджують, що вже давно не відчували такого піднесення. І всі як один свідчать, що саме відчуття єдності та причетності до доброї справи створили неповторну атмосферу «Різдва благодійності».

− Ми раді були долучитись до спільної справи. Наш колектив постійно бере участь та сам влаштовує подібні акції, збирає кошти на допомогу ЗСУ. Загалом удалося зібрати понад 30 тисяч гривень. Окрім того, всі учасники колективу ще й відправляють хлопцям на фронт тушонку, овочеві закатки, городину, різні наші сільські смаколики. А ще необхідні їм речі. У зворотному напрямку отримуємо від захисників поляки та фото, − поділились учасниці народного гурту Ольга Герасименко та Галина Макаренко. − Кажуть, не має новорічного настрою. Але ми відчуваємо Різдво. Його піднесення. Воно несе оновлення. Ми маємо надію, що ним стане наша Перемога. Тож, як можемо долучаємось до її наближення.

 

Керівниця Ротарі-клубу «Черкаси-Синергія» Лариса Пуш, який постійно підтримує ініціативи Черкаського обласного краєзнавчого музею, вважає «Різдво благодійності» синергією добра, небайдужості йпатріотичності.

− Наша команда також сповідує такі якості. Тому захід був нам не просто близьким за діями, як одному із співорганізаторів, але й близьким за духом. Це було надзвичайно ініціативно й високодуховно. Це було зібрання неординарних людей, які кожен через себе, свою творчість допомагає Україні та її захисникам здолати ворога, − підкреслила президент клубу Лариса Пуш.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x