Віталій Мацюк: «Майбутня перемога складеться в пазл із подвигів на фронті і вчинків поза ним»

Віталій Мацюк: «Майбутня перемога складеться в пазл із подвигів на фронті і вчинків поза ним»

За майже два роки повномасштабного вторгнення росії в Україну Корсунська громада пережила чимало змін і зазнала тяжких людських втрат. Попри все в умовах воєнного часу корсунці продовжують захищати державу на фронті, волонтерити, працювати в тилу і розвивати громаду. Яким видався цей рік війни для тутешніх жителів і які виклики стояли перед владою − про це розповів виконувач обов’язків міського голови Корсуня-Шевченківського Віталій Мацюк.

− Пане Віталію, підбиваючи підсумки воєнного 2023 року, про що вам згадувати найтяжче?

− Знаєте, в умовах воєнного часу будь-яка виконувана робота чи не для кожного українця помножилась удвічі − бо треба встигати і працювати, і волонтерити, і донатити, і підтримувати одне одного…. Це непросто. Проте найтяжче і найболючіше для мене і, звісно, для всієї нашої громади − людські втрати. Ми можемо багато бідкатися про якісь невдачі у будь-якій сфері, але найгірше, що сталося за  весь рік − це загибель наших земляків на фронті. Із цим неможливо змиритися…

− Як громада за цей рік підтримувала корсунців, які воюють на фронті російсько-української війни?

− Війна загострила почуття відповідальності, тому величезний масив завдань на диво виконується з шаленим ентузіазмом. Бо треба встигнути, не підвести, подбати про своїх… Так і вийшло, що допомога нашим воїнам уже стала звичною частиною життя.

Упродовж року депутати постійно вносили зміни до бюджету громади і перерозподіляли додаткові кошти на потреби Сил оборони, соцзахист, лікування й реабілітацію військовиків.

У громаді діють різні соціальні програми для військовослужбовців. Так за 11 місяців 2023 року на соціальний захист військовослужбовців ми спрямували 4.2 млн

У 2024 році плануємо не менші виплатити. Також уже внесено зміни до відповідної програми і, крім інших виплат, ми будемо надавати мобілізованим одноразову матеріальну допомогу в розмірі 20 тис. грн.

Загалом на потреби Сил Оборони (спеціальне обладнання, тепловізори, приціли біноклі та ін. необхідне) наша громада спрямувала понад 46 млн грн.

Завдяки проведенню різноманітних благодійних заходів за сприяння міської ради цього року змогли придбати 5 автомобілів і відремонтувати один добряче понівечений. Один позашляховик вдалося особисто привезти просто з робочої поїздки до Польщі. Вже в Корсуні авто пройшло належне обслуговування.

Також оперативно відгукуємося на запити військових частин щодо забезпечення приладами нічного бачення, тепловізійними монокулярами, біноклями, портативними та автомобільними радіостанціями, генераторами. Я вдячний кожному жителеві громади, працівникам комунальних підприємств та міської ради − разом робимо посильні й важливі справи не просто для наших бійців, а для свого ж майбутнього.

Налагоджений і процес тендерної закупівлі квадрокоптерів для наших захисників − на це виділяємо кошти з бюджету громади.

Загалом придбано 48 квадрокоптерів на суму 7, 75 млн грн.

Зараз ми постачаємо ці квадрокоптери на поле бою за різними напрямами.

− На початку минулого року в громаді запрацювало реабілітаційне відділення для військовиків, а віднедавна тут здійснюють і протезування. Чим особливий цей проєкт?

− Це перше в районі протезувальне відділення для військовослужбовців. Воно є частиною стаціонарного реабілітаційного відділення, що запрацювало на базі Корсунь-Шевченківської багатопрофільної лікарні.

Упродовж минулого року сюди на реабілітацію прибуло вже більш як 300 осіб. При цьому відділення було розраховане на 20 ліжок, а тепер його розширили вдвічі, забезпечуючи реабілітацію військових, які зазнали ушкоджень кінцівок та потребують протезування.

Лікарня уклала договір із товариством «Аванті Трейд», що працює спільно з Інститутом травматології та ортопедії Національної академії наук України. І в такий спосіб у межах державної програми відділення отримує послуги з виготовлення та безкоштовного забезпечення сучасними протезно-ортопедичними виробами, яких потребують пацієнти-військовослужбовці.

Відділення дооблаштували, воно відповідає сучасним вимогам. Нові ліжка закупили коштом бюджету громади, необхідне реабілітаційне обладнання − за кошти лікарні. Також за кошти громади закуплена система реабілітаційна кисті рук та ніг, коштує ця система 2,4 млн.

На ремонт і закупівлю обладнання для відділення депутати Корсунь-Шевченківської громади та сама багатопрофільна лікарня спільно спрямували 2,5 мільйона гривень. Тож усе це − потужна командна робота.

Сюди вже перевели пацієнтів із військових госпіталів. У відділенні працюють фізичний терапевт, реабілітолог, соціальний працівник, протезист, психолог та інші спеціалісти. Це справді важлива частина медичних послуг у нинішніх умовах. Реабілітація військовослужбовців після поранень потребує тривалого часу, тож максимально створюємо необхідні умови для ефективного відновлення наших захисників.

− Такий проєкт − не єдина втіха в галузі охорони здоров’я Корсунь-Шевченківської громади цьогоріч?

− Важливою подією стало відкриття оновленого хірургічного відділення після ремонту в цьому ж медзакладі.

Хірургія – це той напрямок, де вчасна допомога та підтримка життєдіяльності в екстрених випадках залежить як від лікарів, так і від модернізації обладнання та належних умов загалом.

Завдяки ремонту у відділенні затишно та зручно, умови перебування пацієнтів та умови праці медиків стали набагато кращими. У відділенні повністю оновили внутрішні мережі, відремонтували більшість палат і головне − придбали нове обладнання. Нині тут надаватимуть відповідну медичну допомогу в сучасних умовах і на високому рівні.

Оскільки колектив досвідчених лікарів поповнився молодими фахівцями-хірургами, розвиток місцевої медицини має великі перспективи. До слова, оновлення лікарні триває.

− Ця зима для Корсунь-Шевченківської громади тяжча чи легша за минулорічну?

− Важко порівнювати такі речі, бо в умовах воєнного часу все здається незбагненним і непростим. До того ж пів зими ще попереду. Але, правду кажучи, цього року легше через те, що ми вже по суті готові до будь-яких випробувань. Якщо говорити про зиму, то такими випробуваннями є потенційні проблеми з електроенергією та опаленням. Ми не знаємо, що в головах тих росіян, які вирішують обстрілювати нашу енергосистему, і не можемо запевняти, що готові до воєнної зими на 100%… Але підготуватися максимально посильно − мусимо.

Саме тому ми завчасно подбали про належний перебіг опалювального сезону, що стартував 16 жовтня. Комунальники забезпечили стабільну роботу систем життєзабезпечення Корсунської громади − усі котельні міста працюють.

Підготувалися цього року добре: модернізували центральну котельню, закупили додатково ще два твердопаливні котли, заготовили дрова, оновили всю систему газопостачання у відповідних котельнях, встановили потужні генератори і, щоб вони безперебійно працювали − виділили кошти на закупівлю стратегічного запасу пального. Крім того, комунальники «Тепломережі» провели попередні гідравлічні випробування на об’єктах теплопостачання.

Покращена ситуація і в закладах освіти: зокрема, удосконалили системи опалення в гімназії та ЗОШ №1.

На завершальному етапі – опалення в приміщенні будинку культури

Важливо й те, що вартість тарифу з теплопостачання для населення під час опалювального сезону 2023-2024 − на рівні минулого року.

Об’єкти критичної інфраструктури Корсунь-Шевченківської громади працюватимуть безперебійно навіть у разі відключень, бо повністю забезпечені засобами альтернативної енергії − сучасними бензиновими генераторами.

Деякі генератори маємо як допомогу від польського міста-партнера Хойніце − я скерував відповідний запит, аби не перенавантажувати бюджет громади такою вартісною покупкою. Ще два отримали у межах проєкту «Повернемо тепло і світло в Україну» від громадської організації «Допомога дітям війни 2022». Решту закупили коштом бюджету громади.

− Торік Корсунь-Шевченківська громада, попри війну, змогла збільшити бюджет та залучити додаткове фінансування. Як влада оцінює такі можливості й розподіляє додаткові кошти за сферами, що повністю чи частково функціонують за рахунок місцевого бюджету?

− Так, у першому півріччі громаді справді вдалося суттєво збільшити бюджет в умовах війни й залучити значний обсяг додаткового фінансування. Відповідно збільшився і наш бюджет розвитку. Як результат – у рейтингу громад Черкащини наша громада вийшла на другу позицію щодо надходження власних доходів до загального фонду місцевих бюджетів області за січень-червень 2023 року (за інформацією Департаменту фінансів Черкаської ОВА).

Понад половину додатково залучених коштів спрямували на підтримку українського війська. Маємо всі документальні підтвердження, співпраця триває. Думаю, немає потреби обговорювати доцільність таких рішень, коли йдеться про зміцнення обороноздатності держави в умовах війни.

Ясна річ, частина фінансування припала на інші пріоритетні сфери: вирішення комунальних проблем, облаштування укриттів у навчальних закладах, соціальний захист, медицину, а також критичні питання розвитку інфраструктури. Так, дороги й тротуари зараз не на першому місці через війну, але ми мусимо забезпечити належний стан довколишнього середовища і доступність пересування для жителів громади.

Ми не можемо нічого не робити і не підтримувати життєдіяльність громади взагалі. Бо яким тоді буде місто? Чи захоче сюди хтось повертатися й тим паче інвестувати? Розумієте, поки росіяни руйнують наші життя, ми натомість і ворогу даємо відсіч, і в тилу господарюємо, наводимо лад у своїх оселях, містах і селах.

Наприклад, на початку року наша громада розпочала оновлення парку спецтехніки, придбавши сучасний багатофункціональний екскаватор-навантажувач, якого критично бракувало нашим комунальним підприємствам, аби справлятися з багатьма аварійними ситуаціями та виконувати роботи з благоустрою.

Нещодавно придбали два маневрені сучасні сміттєвози, які здатні замінити п’ять старих. Попередньо підготували контейнерні майданчики, де розмістили євроконтейнери для відходів. Зараз робимо перші кроки для налагодження процесу сортування сміття.

Маємо усвідомити, що майбутня перемога складеться в пазл із подвигів на фронті і вчинків поза ним. Ці вчинки мають бути спрямовані як на допомогу ЗСУ, так і на розвиток життя в громадах.

− Серед таких вчинків − і закладати «Сади Перемоги»?

− Авжеж! Наша Корсунь-Шевченківська міська територіальна громада цьогоріч теж долучилася до цієї загальноукраїнської ініціативи. «Сади Перемоги» −  це ж про ефективне використання земельних ділянок і вирощування сільськогосподарської продукції в умовах воєнного часу. Хіба ми можемо занехаяти все й кинути напризволяще? Ні, це точно не філософія жителів нашої громади. У межах цієї програми висадили картоплю різних сортів, посіяли соняшник.

Ми вирощуємо своє і в такий спосіб теж підтримуємо Україну. А, відповідно, й наближаємо перемогу.

− Як оцінюєте фонд захисних споруд, зокрема у школах та дитсадках?

Якщо говорити про ремонтні роботи, то вони тривають ще з минулого року − у тих закладах, де такі сховища були передбачені планами приміщень ще до повномасштабного вторгнення. Йдеться про облаштування освітніх просторів і повноцінне доукомплектування адаптованих під сховища приміщень. Можу запевнити, що такі роботи ні разу не ставили на паузу, постійно звітуємо про створення нових безпечних освітніх середовищ.

Будівництво ж захисних споруд передбачене для тих закладів, де взагалі не було приміщень, які можна пристосувати. Це складніший процес, бо потребує супутніх погоджень і очікування.

Найоптимальнішим варіантом для нашої громади обрали зведення швидкоспоруджувальних укриттів. Такі сховища утеплені, оснащені сучасною протипожежною системою, WiFi, припливно–витяжною вентиляцією, системами водопостачання та каналізації, мають два окремі входи з різних боків. Спорудження першого швидкоспоруджувального укриття завершили вже на початку жовтня, сьогодні маємо вже п’ять таких сховищ у закладах дошкільної та середньої загальної освіти. Зараз будують укриття в іншій дитячій установі міста.

Загалом на швидкоспоруджувальні сховища Корсунь-Шевченківська міська рада виділила 41,7 млн грн.

− Які ж плани на новий рік − не тільки в галузі освіти − можете озвучити? Яким буде 2024-й для Корсунь-Шевченківської громади?

− Головне у планах Корсунь-Шевченківської міської громади − та як і в планах усіх українців − працювати для перемоги і крок за кроком її наближати. Ми ні на мить не зупиняли підтримку Збройних сил у 2023 році, а зроблено чимало − про це постійно звітуємо перед громадою, тож маємо продовжувати в такому ж ритмі надалі.

Дякую депутатському корпусі, який був організованим та оперативним у вирішенні цих питань − важливо, аби вони не збавляли темпи і в новому році.

Крім того, продовжуватимемо поліпшувати добробут жителів Корсунь-Шевченківської громади, зокрема у планах − втілити в життя програми «Безпечне місто» та «Мій Корсунь». Це великі проєкти, що потребують часу й чимало зусиль, однак дуже потрібні, щоб забезпечити спокій і комфорт корсунців і гостей нашого міста.

Продовжуватимемо дбати про здоров’я, безпеку, належну освіту, якісні комунальні послуги − усе нагальне має бути доступним, наскільки це можливо в умовах війни…

Знаєте, відчуття повноцінного свята у нас точно не буде, поки наші захисники й захисниці зустрічають новий рік у боях. Але в цей час хочеться зберегти добро в серці, віднайти тепло в душі й налаштуватися на нові звершення у 2024-му, заради спільної перемоги − бо ми просто не маємо іншого шляху.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x