До 70-річчя Черкаської області: у Черкаському краєзнавчому музеї презентували оновлену краєзнавчу абетку

До 70-річчя Черкаської області: у Черкаському краєзнавчому музеї презентували оновлену краєзнавчу абетку

Черкаський обласний краєзнавчий музей днями презентував книгу-абетку «Подорожуємо Черкащиною від А до Я». У ній за кожною літерою стоїть чудове місце на Черкащині, що є історичною та краєзнавчою перлиною. Авторкою цього яскравого та корисного довідника-путівника є старша наукова співробітниця музею Тетяна Григоренко. Оновлене видання, передбачене для дитячої та підліткової аудиторії, презентували інтелектуалам-першачкам Черкаської загально-освітньої школи №3.

Презентацію книги та цікавий квест залами Черкаського обласного краєзнавчого музею було заявлено в межах відзначення 70-річчя Черкаської області. Це друге видання творчого доробку Тетяни Григоренко в тандемі з ілюстраторкою Іриною Жучок.

Перше наклад у тисячу екземплярів було підготовлено до сторіччя Черкаського обласного краєзнавчого музею 2018 року. Книга тоді викликала захоплення серед педагогів та краєзнавців. А ще заслужено посіла перше місце серед видань для дитячої та підліткової аудиторії на краєзнавчу тематику під час проведення крайнього «Книжкового фестивалю» в Черкасах.

− Це перевидання трішки відрізняється від першого, тому що мною були використанні трохи інші букви абетки. Деякі букви, а відтак об’єкти краєзнавчого спостереження, було замінено, − пояснила авторка книги Тетяна Григоренко. − До, наприклад, Дамби черкаської, ми взяли до уваги ще й Дуб Залізняка. Узагалі подали Черкащину вже більш розгорнуто. Черкащина, Шевченків край, земля Богдана та Тараса, середня Наддніпрянщина і Черкаська область. Тобто, подали дітям приклад, як можна по-різному різнобарвно називати наш край. Я хотіла донести до аудиторії читачів те, чим цікава Черкащина. А цікава вона тим, що фактично має у складі 4 різних регіони, що різняться колоритом та мають різні традиції. Наприклад, Східне Поділля − це Монастирищенський район. Лівий берег − це Полтавщина, Правий берег, Кіровоградська область. Через те в нас, на Черкащині, і мова різниться своїми оборотами та вимовою, багатими фразеологізмами, мовними сленгами. Та й традиції народного мистецтва різняться.

Тетяна Григоренко розповіла, що незважаючи на певні труднощі, що виникли під час підготовки до друку першого видання, другого насправді дуже чекали.

До речі, абетка «Подорожуємо Черкащиною від А до Я» не розповсюджувалась через книжкові магазини. Придбати книгу можливо було лише в самому краєзнавчому музеї. За перший рік наклад вичерпався. І тоді почали «сипатись» пропозиції випустити в світ новий наклад абетки.

Між іншим, книга виявилась цікавою і для дорослої аудиторії. Гортаючи її сторінки в подорожі від А до Я Черкащиною, дорослі самі дещо нове для себе дізнаються.

Наприклад, місцина Родень. Там на сьогодні залишилась Грабова гора. Свого часу це місце знищили вороги. Легедзино − цей край загадкових трипільців теж виявляється не дуже знайомий для багатьох нас.

Тетяна Григоренко зізнається, що в написанні абетки дуже важко було правильно підібрати букви, аби охопити увагою максимально історично багатий Черкаський край.

Було кілька букв, які довелося переставляти.

− У нас є багато населених пунктів, які мають однакові назви. Так, наприклад, Лебедівок є кілька. На Кам’янщині − це колись було село навколо маєтку Дениса Давидова. До цього маєтку свого приїздив Петро Чайковський, який побачив зграї чудових лебедів на ставку, і можливо так і народилась ідея створити всесвітньовідомий балет «Лебедине озеро». Цей балет у багатьох асоціюється з початком важливих суспільних змін та переворотів.

Утім, потрібно було написати абетку легко, зрозуміло, щоб це заходило саме діткам, − пояснила авторка.

Книгу «Подорожуємо Черкащиною від А до Я» назвала спадщиною для нащадків відома черкаська дитяча письменниця Анна Григорович.

− Авторка пише тексти, які насправді є чарівними. Бо одним махом її пера закохують у рідний край, у рідну природу, в осередки культури й нашу історію. Це велике чарівництво − знайти таку особливу мову, щоб вона привела до дитячих сердечок. Щоб ми всі назавжди полюбили ті наші величні пам’ятки. Ця чудова книга вчить нас добру, бути патріотичними, любити свою землю і свою Батьківщину, захищати свою домівку. Це дуже важливо, − підкреслила вона.

Маленьким віконечком у світ пізнання рідного краю назвав абетку директор наукової бібліотеки ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, почесний краєзнавець, Григорій Голиш:

− Звісно, потрібна математика, інші точні науки, але й книги, із яких можна дізнатись багато цікавого з того, як жили люди в минулому. Книга − це маленьке віконечко. А через нього весь світ навколишній видно. Без книг не може бути повноцінного життя. І як добре, що народжуються нові книги. Сьогодні ми є свідками отаких своєрідних хрестин нової книги. Радше, її вже другого, і дуже очікуваного видання. Ця книга розповідає про найкраще, що може бути у цілім світі. Наш Черкаський край. Не має для нас кращого за нього. І не тільки тому, що ми тут народились, що ми тут зростаємо, що тут ваші близькі люди мешкають. Але й тому, що дійсно наш край є унікальним та неповторним.

От, наприклад, біля села Мар’янівка Звенигородського району − самісінький центр України. І хіба це не дивовижно!

Присутні під час презентації не могли не згадати художницю-ілюстаторку, яка влучно доповнила абетку яскравими картинами. Ірина Жучок має свій неповторний впізнаваний художній почерк. І це робить видання ще більш затребуваним.

До речі, художниця у день презентації провела для діток цікавий майстер-клас із Петриківського розпису. Малювали пальчиками, що стало певною арттерапією для дитячої спільноти.

Програма презентації також містила показ фільму, створеного за сюжетом книги та квест, під час якого діти мали зібрати всі літери абетки. Першокласники першого «І» класу (що означає інтелектуального) із натхненням взялися до цієї відповідальної справи.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x