«Буду жити за двох і втілювати його мрії»: черкащанці пересадили клітини кісткового мозку від брата, який загинув на війні

«Буду жити за двох і втілювати його мрії»: черкащанці пересадили клітини кісткового мозку від брата, який загинув на війні

Черкащанці Валентині Чувізовій зробили пересадку клітин кісткового мозку. Донором став її брат, який одужання сестри не дочекався − загинув 5 вересня 2023 року на Донецькому напрямку, пише «Суспільне».

«Буду жити за двох і втілювати його мрії», − говорить Валентина. Їй – 46 років. Наразі пройшла плановий огляд в онкоцентрі після операції. Тепер очікує результати, щоб зрозуміти, чи потрібно коригувати терапію.

Торік у травні у неї виявили гостру мієлоїдну лейкемію − це онкологічне захворювання кровотворної системи. Спочатку скаржилася на біль у горлі та температуру.

«Коли почалася задишка та інші недобрі прояви, я пішла до сімейного лікаря», − поділилася пані Валентина.

В онкоцентрі отримала три хіміотерапії. Та потрібна була пересадка стовбурових клітин із кісткового мозку. Донором тоді став брат-військовослужбовець:

«Він був на позиціях і його сюди викликали. Він здав аналіз крові, сумісність була десять із десяти. Після третьої хімії в мене виявили в легенях гриби. Мені дали зрозуміти, що це довго лікується і я брату про це сказала. Він каже: «ну якомога швидше, тому що тут таке робиться, що невідомо, чи вийду здати». Ми хотіли живі клітини підсадити. Лікар запропонував їх заморозити. Брата викликали, це було в кінці літа. Тоді я його останній раз бачила. І він поїхав знову туди, а 5 вересня його не стало».

Фотографуватися брат не любив, однак кілька світлин лишилося на згадку.

Пересадку зробили 31 жовтня. Своїм життям насамперед завдячує брату Олександру.

«Коли він загинув, мені стало важче боротися. Але все одно я трималася, не розкисала. Йому дуже хотілося побачити, як це допомогло вилікувати хворобу. Що я залишилась жива і в мене все добре. Я думаю, що він з неба дивиться і радіє за мене, тому що він дуже хотів, щоб я вилікувалась. Здається, його клітини до мене приживаються», − розповіла пані Валентина.

Період реабілітації у пацієнтки ще триває, пояснив завідувач блоку трансплантації кісткового мозку Богдан Скульський:

«При її захворюванні повне виліковування без трансплантації має дуже низький відсоток. Наразі маємо повне приживлення всіх паростків кісткового мозку і її стан задовільний. Після трансплантації були певні ускладнення, які ми вже пролікували і зараз вона почуває себе чудово».

Після повного одужання Валентина Чувізова планує жити за двох:

«Житиму за двох, буду втілювати те, що він може не зробив при житті».

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x