Підсумки приїзду Президента до Черкас. Інсайди з кулуарів

Підсумки приїзду Президента до Черкас. Інсайди з кулуарів

Приїзд Зеленського в Черкаси виявився справді «сюрпризом». Здебільшого підготовка до візитів такого рівня непоміченою не проходить. Тому приїзд в регіон «першого» – як правило «секрет полішинеля».

Проте цього разу про можливість приїзду Президента знали лише з десяток людей в регіоні. Фоном такого візиту стала організація Конгресу місцевих та регіональних влад. На Конгрес до Черкащини приїхало чимало чиновників ТОП-рівня на чолі з керівником офісу Президента Андрієм Єрмаком, його заступників – Олексієм Кулебою та Романом Машовцем, першим віце-прем’єр-міністром Юлією Свириденко, міністром аграрної політики Миколою Сольським та іншими.
Публічний порядок денний – всім відомий. Говорили про взаємодію з бізнесом, про інвестиції та робочі місця, реінтеграцію ветеранів, перспективи релокованого бізнесу, захист неба та посилення мобільних бригад.

У двосторонніх розмовах зі Свириденко бізнес активно відзначав актуальність закону про мобілізацію, захист трудових ресурсів, захист логістичного ланцюга постачання продукції за кордон, а також неадекватну активізацію різного роду перевіряючих органів. Окремо проговорили актуальні питання регіону з депутатами обласної та інших місцевих рад.

Натомість найцікавіше відбувалось в кулуарах. Володимир Зеленський приїхав відверто втомлений. Декілька днів перед цим він активно працював на Півдні країни (Запоріжжя, Дніпропетровськ, Кіровоград). Тому в Черкасах переважна більшість найважливіших зустрічей були негласними. І там порушувалось чимало інших питань – кадрові зміни в Уряді та армії, зачистка політичних команд на місцях, захист бізнесу від свавілля окремих правоохоронців.

Детально зупинялись на питаннях національної безпеки та переведення промисловості на військові рейки, посилення напрямку стратегічних галузей промисловості. І у цьому контексті, Черкащина була згадана окремо.

Що відзначили? Показники ефективності підготовки до мобілізаційних процесів. Тут область – один із лідерів за ефективністю роботи. І це окремо згадали. Також відзначили активність регіону в участі у програмах з відбудови та посиленні фортифікаційного напрямку. Відновлювальні роботи в Умані, Смілі, на Херсонщині – оцінили як оперативні та ефективні. Окремо оцінили активність в питаннях підтримки ЗСУ збоку місцевих рад. Згадали лідерів, поставили на олівець тих, хто продовжує класти бруківку та закуповувати ЛЕД-екрани, замість підтримки обороноздатності.

Нібито була якась розмова про ефективні регіональні бізнес-проєкти у сфері обороноздатності, але деталей ніхто не згадував. Проте начальник ОВА по цьому напрямку був відзначений. З огляду на те, що Президент в цей приїзд особисто привітав ветеранів випускників ІТ-школи Ekreative, мова могла іти про проєкти у сфері розробки безпілотних апаратів та засобів РЕБу. Проте команда ОВА вперто мовчить, залишається лише робити припущення. До речі, слід відзначити, що проєкт з навчання ветеранів народився під час серпневого ветеранського форуму, організованого Ігорем Табурцем.

Натомість окремі учасники зустрічі говорили про політичну специфіку регіону. В цьому контексті, наші джерела звернули увагу на той факт, що серед учасників наради не було нардепів від регіону, частина з яких взагалі публічно оголосили про свої претензії на адресу пропрезидентської політичної сили. Натякають, що Президент і сам цей факт відзначив і вимагав звернути увагу на позицію окремих черкаських політиків, представників його вертикалі влади. Підсумовуючи всі натяки та порівняння, можна припустити, що команда В.Войцехівського незабаром відчує всі наслідки його публічних дій та заяв. У ході обговорення цього блоку питань, також звучали прізвища Бондаренко та Яценко. Між тим, навіть у більш вузькому форматі брали участь і окремі депутати обласної ради.
Ціла сесія була присвячена аналізу розвитку бізнесу в області.

Серед позитивного. Оцінили відкриття нових виробництв, появу нових інвестиційних пакетів, а також дуже пристойну ефективність програм із релокації бізнесу.

Окремо було зібрано інформацію про відверті перегиби з боку різного роду перевіряючих органів щодо підприємців. Обговорили питання координації діяльності силовиків з командою ОВА, особливо в контексті Ради оборони, ролі кожних з інституцій – ДБР, СБУ, національної поліції тощо. Уже у більш вузькому форматі, без Президента, всі випадки зібрали та обговорили, поставили на контроль.
Симптоматично, що перебуваючи у регіоні, Президент відкоментував відставку Мінветеранів Юлії Лапутіної, яка свою крайню регіональну поїздку у статусі міністра здійснила саме до Черкас. Також як доконаний факт, учасники нарад обговорювали заміну Головкома. До речі інших прізвищ, окрім Сирського, в цьому контексті не звучало.

Володимир Зеленський залишив Черкаси втомленим, але очевидно задоволеним, нарізавши додаткові завдання та повноваження місцевій регіональній владі. Завершальне рукостискання Президента зняло чимало питань щодо стабільності роботи президентської вертикалі в регіоні й команди ОВА на чолі з генералом Табурцем.

 

Дмитро Корнієнко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x