У Галереї народного мистецтва триває виставка сюжетної витинанки від Тараса Крамаренка

У Галереї народного мистецтва триває виставка сюжетної витинанки від Тараса Крамаренка

Відомий черкаський майстер Тарас Крамаренко представив черкащанам свою персональну виставку під назвою «Витинанкові оповідки». Для художника вона стала ще й ювілейною. В експозиції − понад тридцять витинанкових картин, виконаних у стилі саме сюжетної витинанки. Це його творчий скарб за останні п’ять років. Загалом творчий доробок Тараса Крамаренка сягає понад тисячі різноманітних витинанкових картин.

Витинанкою Тарас Крамаренко захопився ще зі студентських років, коли обирав техніку для курсової, а згодом для дипломної роботи. Не зраджує їй уже більше ніж 20 років свого творчого життя.

− Це моя рефлексія на те, що зачіпає людину як художника, − говорить майстер про свої роботи. − В експозиції таким помітним вкрапленням є мій особистий відгук на сьогоднішні події. Зокрема, війну, що триває вже понад десять років. Вважаю, що це мій невеличкий вклад у опір ворожим наративам про те, що України начебто не існує і українства, як такого не може бути. Уважний споглядач, а по-великому рахунку − читач (бо картини читаються), побачить у моїх роботах саме життєствердний факт. Відповідь на пропагандистську брехню. Україна завжди була, є і буде ! Головне завдання, яке я ставлю передусім перед собою, − хочу викликати небайдужість до своєї творчості та тих ідей, які туди закладаю, − розповів автор «Витинанкових оповідок».

Чому оповідки ?

− Річ у тому, що кожна робота митця, − це по великому рахунку є його відлунням, віддзеркаленням, відображенням тієї дійсності, яка його оточує. Це може бути й сучасність, і минувшина. Але через призму відчуттів та світогляду художник немов би переповідає цю історію. Тому я також оповідаю свої думки через роботи, − зазначає Тарас Крамаренко. − Є у мене серія «Війна-курва», є «Жарти генія», є пісенні ілюстрації до фольклору та народної пісенної творчості. Є роботи філософського змісту. Усе це разом − моє осмислення всього того, що відбувається навколо, − доповнив свою розповідь майстер.

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x