Черкаський художній музей запрошує відвідати українське весілля

Черкаський художній музей запрошує відвідати українське весілля

Виставка під назвою «Українське весілля» від полтавського митця Вадима Іщенка відкрилась у Черкаському художньому музеї. Заклад зазвичай надає свій виставковий простір для майстрів та митців із різних українських міст та містечок. Це дає можливість знайомства з творчістю немісцевих українських митців зблизька та більш предметно. Ось і 20 яскравих тематичних художніх картин від Вадима Іщенка знайшли своє чільне місце в експозиції однієї із найсвітліших зал музею. Власне й самі роботи художника тематично несуть світлі та виключно позитивні емоції. Поринути у світ українського весілля від Вадима Іщенка можна буде до 12 травня.

Вадим Іщенко весь свій творчий шлях шукає художні засоби для самовираження. У тому числі й матеріали. Тому не дивно, що художник має чимало робіт, де він відкриває себе як чудовий різьбяр. Він також є автором іконостасу Трьохсвятительського храму в місті Горішні Плавні. Там він проявив усю ширину свого таланту, адже сам спроєктував та втілив у життя додетально цей іконостас.

Вадим Іщенко є бажаним гостем та учасником багатьох всеукраїнських та міжнародних виставок. Його гідно оцінили під час «Українського тижня» у Лондоні 2013 року, а 2014 йому плескали відвідувачі виставки в Естонії. Він є учасником етнографічної складової фестивалю «Країна мрій».

Серед інших художніх засобів Вадима Іщенка вабить народне малярство. І на нинішній виставці в Черкасах представлено саме цей аспект його творчості. Це двадцять унікальних творів на тему традицій українського весілля.

Митець не лише ілюструє фольклорне дійство, але й намагається відштовхуватись у тому від традицій української пісні.

Тому в нього спочатку є музичне Слово, а вже потім матеріалізований художній твір. Саме через пісню художник інтерпретує все те, що робить українське весілля неповторним та яскравим. Та викладає відчуте серцем на полотні. Власне це та висока емоція, яка необхідна всім нам зараз під час війни. Це те, що надихає і дає зрозуміти, чому ми виборюємо нашу незалежність.

У розписах народного майстра з Полтавщини Вадима Іщенка його творчість набуває живильної сили, як ковток чистої цілющої води з криниці, та вселяє віру.

− Дуже емоційні роботи, де митцем вдало знайдено необхідні кольори, що роблять роботи яскравими, але не вичурними. Дуже точно й обережно, на мій погляд, знайдені фарби для зображення отих складочок на вишиванках у героїв картин. Це увага до деталей. Це дуже декоративно й чудово вписується в особливий ансамбль загального зображення, − підмітила одна із відвідувачок виставки, заслужена художниця України, художниця Черкаського музично-драматичного театру імені Шевченка Надія Нікіфорова.

 

Тетяна Євген’єва

Світлини – Черкаський обласний художній музей

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x