Край, як квіточка: у Холодному Яру буяє півонієве диво

Край, як квіточка: у Холодному Яру буяє півонієве диво

Шість років тому в межах села Мельники, що на Чигиринщині, біля Козацької вежі та навпроти живописного ставу було закладено Долину півоній. Тоді до благородної справи долучились учасники мистецького фестивалю «Крутий Заміс».  Нині до висадки півоній зазвичай долучаються активні громади, просто небайдужі люди, або ті, кому надзвичайно сподобалась ідея засновника мистецького фестивалю «Крутий Заміс» та голови ГО «Патріоти рідного краю» Юрія Романчі, уродженця села Мельники, − уквітчати місцеві лани неймовірно красивою квіткою півонією. За ці роки плантація вже налічує 2,5 тисячі півоній різного забарвлення та сортів. І цей неймовірний квітковий килим справляє незабутнє враження. Отже, ідея виявилась не просто слушною. Утворилась квітуча місцина, яка вже стала травневою родзинкою Холодного Яру. І яка приваблює туристів зі всіх куточків України.

Першим підтримав ідею колеги Юрія Романчі щодо створення Долини півоній на околицях Мельників директор ТОВ «НВФ “Урожай”» ПрАТ МХП Олександр Воскобойнік. Як й ідею утворення мистецько-фестивального простору в Мельниках також, до речі.

− Коли переїхав жити на Черкащину, а я великий шанувальник історії, одразу вирішив відвідати історичні пам’ятні місця краю. І спершу я відвідав знакові місця − Мотронинський монастир, Дуб Залізняка, «Дикий Хутір», відчув міць Холодного Яру. Побачив ці шалено красиві краєвиди й закохався. Ця місцина запала в серце одразу. Захотілося щось зробити важливе для людей, які тут проживають, − поділився він із журналістами. − І ось якось, коли ми обговорювали з Юрієм Романчею, як зробити привабливішими ці краї (для тутешніх жителів, для місцевого бізнесу та туристів), прийшла така ідея − створити Долину півоній. Я одразу й беззаперечно підтримав ідею Юрія Михайловича. Отже, згуртували та змотивували люд під час першого фесту «Крутий Заміс», і почали всім миром висаджувати перші кущики півоній. На сьогоднішній день на цьому полі висаджено 2,5 тисячі різнобарвних півоній.

Дуже хочеться, щоб Долина ширилась і загалом весь краєвид над ставом було уквітчано півоніями. Тому закликаю всіх, хто має бажання, підтримати цю ініціативу, приїхати сюди й цього року, у свято Марії Магдалени, − садити нові півонії і перетворювати цю місцину на неповторно красиву далі. Щоб аж дух захоплювало! Знаєте, ми разом це робимо для самої Черкащини, для того, щоб гуртувався тут люд, зокрема, туристичний, як із України, так і закордону після нашої Перемоги.

Олександр Анатолійович переконаний, що Долина півоній нестиме й певні сенси.

− Узагалі, певний символізм полягає в тому, що несе кожна людина в своєму серці. Ми ж зараз бачимо, що коли йде страшна війна, півонія для всіх нас − символічна квітка Миру. Як є у нас у МХП «Сади Перемоги», будуть ще й «Квіти Перемоги».

У «живій» колекції півоній просто неба налічується 6 сортів. Серед них ранні, які вже відквітували. Є й такі, які будуть квітнути пізніше за весь квітковий загал. Деякі півонії, а це 14 сортів, що надав Ботанічний сад ім. Гришка, вже посадили окремою плантацією на території мистецького фестивалю «Крутий Заміс».

− Висадження півоній − це вже дуже добра традиція для всіх нас і для всіх, хто пов’язаний із МХП та ГО «Патріоти рідного краю», яка є ще й невід’ємною частиною мистецького фестивалю «Крутий Заміс». Тому посадка півоній, яка займе нове поле, має здійснюватись і цього року. Відбуватиметься ця подія 4 серпня. Тому що лише день святої Марії Магдалени-покровительки півоній, призначений саме для посадки півоній. Ми експериментували, але інші дні таки не підходять для цієї справи, як не дивно. Бо посаджені квіти в інші дати не дають квітів наступного року, як не крути. Мабуть дотримання традицій недарма існує і недарма їх нам передають їх із покоління в покоління наші діди-прадіди, − підкреслив Юрій Романча.

Юрій Михайлович поділився й планами щодо розвитку півонієвої рекреації.

− Ми маємо намір розвивати сортовий склад Долини півоній. Тому в нас уже ростуть і кілька кущиків деревовидної півонії. Це буде окрема плантація особливої півонії в майбутньому на окремій локації, − окреслив він. − А ще тут поряд із півоніями вже доволі активно відбуваються фотосесії. Деякі фотографи відповідно виявили бажання донатити. Маємо вже першу тисячу донатів. На ці кошти ми придбаємо якісь цікаві сорти півоній. Було б чесно, якби до донатів долучились й інші фотомайстри. Тоді наша Долина розквітне ще більшим різнобарв’ям. Бо ми ж повинні зробити свій край квіточкою!

Цікаво, але в ГО «Патріоти рідного краю» вирішили пропагувати на території Мельників квітку півонію та дерево дуб. А от на Корсунщині − бузок, гінго-білоба та бузину.

Утім, тут не має чітких обмежень. Тож, у Холодному Яру в недалекому майбутньому бути ще й Долині бузку. Якраз напроти знакової Козацької вежі.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x