Білоруський співак грав на лірі

Білоруський співак грав на лірі

З українською лірою і гуцульською телінкою 14 січня вийшов до громади Білоруської автокефальної православної церкви Жировицької ікони Матері Божої у Гайленд Парку‚ Нью-Джерзі‚ співак і музикант Сергій Долгушев з ансамблю „Vuraj“, який виник 2010 року в Мінську. Ансамбль присвятив свій репертуар білоруському фольклорові й записав уже кілька дисків, брав участь у фестивалях в Мінську, Львові, Києві, Москві, а також в Польщі. С. Долгушев привіз з собою великий набір народних інструментів, на яких грав, співаючи колядки, народні пісні і твори сучасних композиторів. Крім ліри і телінки, були жалійка, сопілка‚ ґітара, інші інструменти. Вечір у церкві не був концертом, а швидше спілкуванням співака з присутніми. Він вчив співати колядки, підспівувати. Звучали й українські народні пісні. Особливо сподобалася „Толока“, яку співала уся громада. Вечір став демонстрацією великої споріднености українського і білоруського фольклору.

На вечорі було представлено диск „Райок“, записаний у Києві на основі пісенного матеріялу, зібраного у експедиціях в різних реґіонах Білорусі. Райок – це образ, що зустрічається у жниварських піснях білорусів. Райок – це казкова істота, яка з’являється перед женцями і розпитує про шлях, заходить погостювати у двір. Райок оберігає збіжжя, здоров’я і добробут родини. На диску записані пісні „Вилітай, перепілко!“, „Купальська“, „Сосна похилилася“ та інші.
Провідник групи „Vuraj“ С. Долгушев опинився у США не випадково. У рідній Білорусі талановитий автор, співак і музикант не мав жодної державної підтримки для своєї діяльности, а у Польщі отримав стипендію Міністерства культури Польщі \”Gaude Polonia“. Це дало можливість продовжити популяризацію білоруської музики і традицій за кордоном.

Сергій Долгушев із лірою серед парафіян білоруської церкви

Сергій Долгушев із лірою серед парафіян білоруської церкви

(Фото: Сергій Тригубович)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x