Санаторій «Руська Поляна» та медичний центр «ЛУР» співпрацюють заради дітей

Санаторій «Руська Поляна» та медичний центр «ЛУР» співпрацюють заради дітей

Про свою співпрацю, соціальну допомогу, нові сучасні методики діагностики на прес-конференції у прес-центрі «Нової Доби» розповіли представники ПП «Медичний діагностичний центр \”ЛУР\”» та Черкаського обласного дитячого протитуберкульозного санаторію «Руська Поляна».

Санаторій «Руська Поляна» та медичний центр «ЛУР» співпрацюють заради дітей

За словами головного лікаря санаторію «Руська Поляна» Леоніда Лащенка, наразі їхній заклад єдиний в області здійснює спеціалізовану фтизіо-пульмонологічну допомогу дітям. У санаторії оздоровлюються діти, які мають ризик захворіти на туберкульоз, та проходять реабілітацію після лікування в обласних медичних закладах.

– Цього літа ми провели багато заходів, особливо, із безпечного перебування дітей у санаторії: обладнали всі корпуси протипожежною сигналізацією, цілодобовим відеоспостереженням та інші, – говорить Леонід Іванович. – На жаль, батьки дітей, які у нас перебувають не завжди мають можливість собі дозволити обстеження на сучасному обладнанні, як ультразвукова діагностика, комп’ютерна томографія. А в сучасних умовах це важливо для правильного діагностування. Наш санаторій зараз працює практично, як медичний центр.

Санаторій вже вісім років співпрацює із Ротарі-клубом «Черкаси-центр» (соціальна програма «Подолаємо туберкульоз разом») і з Медичним діагностичним центром «ЛУР» (соціальний проект втілений у життя за ініціативи директора закладу Валерія Тамкова). За цей час у «Руській Поляні» безкоштовно обстежили 522 дітей. Про це зауважила Надія Гапоненко, заступник головного лікаря з медичної частини санаторію «Руська Поляна».
– Більше 60-ти осіб пройшли процедуру комп’ютерної томографії. Виявлено багато складної супутньої патології як бронхолегеневої, так і черевної порожнини, – констатує пані Надія. – Раніше діти не мали можливості пройти цю діагностику. Зараз же ми діагностуємо різні патології, у тому числі й захворювання легенів.

Санаторій «Руська Поляна» та медичний центр «ЛУР» співпрацюють заради дітей

– Ми дуже пишаємося, що причетні до цього проекту, – зауважує Наталія Кириченко, заступник директора ПП «Медичний діагностичний центр \”ЛУР\”». – Наш центр втілює чимало соціальних програм. На базі закладу працюють «Школа атопічного дерматиту» та «Школа псоріазу». На безкоштовних заняттях ми розповідаємо, як правильно доглядати за шкірою та відповідаємо на інші тематичні запитання. Також опікуємося дітками, які страждають на синдром Дауна. Їх обстежують, наглядають та надають дерматологічну допомогу. Щороку на базі нашого закладу ми проводимо заходи на Всесвітні дні меланоми та псоріазу, коли всі бажаючі можуть прийти в наш заклад і отримати безкоштовну консультацію із виявлення цих захворювань і визначення подальшої тактики лікування. Ми маємо багато амбітних планів, що втілюватимемо у життя.

Медичний діагностичний центр «ЛУР» був заснований у 2007 році. Заклад розпочав роботу з відкриття кабінету комп’ютерної томографії, де встановили перший у місті на той час сучасний 16-зрізовий комп’ютерний томограф «Toshiba Activion 16». У 2008 році відкрили кабінет ультразвукової діагностики, де встановили сучасний апарат «Toshiba» з великими діагностичними можливостями. А 2013 році почали рухатися у новому направленні – дерматології. У 2017 році у закладі відкрили ще один кабінет ультразвукової діагностики з абсолютно новим сучасним ультразвуковим сканером «General Electric» та кабінет холтерівського моніторування.

– Послуга ультразвукової діагностики доволі поширена. Окрім традиційних методик, у нашому медичному центрі ми проводимо такі обстеження як ультразвукова діагностика судин (наприклад, судини шиї та голови), судин нижніх та верхніх кінцівок, серця та суглобів. Ми перші у місті почали використовувати такі унікальні методики, як еластрографія щитовидної та молочної залоз. Це пошук паталогічних утворень у молочній та щитовидній залозах, які можуть становити онкологічну загрозу для пацієнта, – розповідає Наталія Кириченко. – Холтерівське моніторування може бути цікавим для людей, які страждають на серцево-судинні захворювання. Холтер – це прилад, що пише електрокардіограму протягом доби в залежності від того, яка потреба виникає у пацієнта. Прилад виявляє, як правило, приховані проблеми, що виникають у пацієнтів у нічний час або при фізичному навантаженні. Такий же прилад є і для запису артеріального тиску, також протягом доби проводять моніторинг. Ця послуга актуальна для пацієнтів, які мають підвищений тиск, кому необхідно підібрати терапію і час прийому препарату.

Санаторій «Руська Поляна» та медичний центр «ЛУР» співпрацюють заради дітей

Детальніше про комп’ютерну томографію розповів лікар-рентгенолог першої кваліфікаційної категорії, завідувач кабінету комп’ютерної томографії ПП «Медичний діагностичний центр \”ЛУР\”» Руслан Бербет:
«Комп’ютерна томографія – це сучасний метод діагностики. Її можна проходити як і дітям, так і літнім людям. Методика базується на різній здатності тканин організму поглинати рентгенівське випромінювання. Тобто, комп’ютерний томограф – це великий і потужний рентген. Під час дослідження ми отримуємо зображення із роздільною здатністю від півміліметра до міліметра. Відповідно поліпшується візуалізація. КТ дозволяє візуалізувати практично всі органи і системи. У нас практично немає обмежень за віком. Для обстеження дітей, зокрема, із санаторію «Руська поляна», використовували протоколи з низьким променевим навантаженням. Наш метод рентгенівський, тому треба мати чітке й обгрунтоване направлення від лікаря. Якщо людина у важкому стані та не має направлення, ми все одно намагаємося допомогти і провести обстеження».

Лікар-дерматолог першої кваліфікаційної категорії Лариса Уманець зазначає, що до їхнього медичного центру звертаються люди різного віку: від маленьких дітей до літніх людей. Для кожного віку характерні певні проблеми зі шкірою. Частину пацієнтів складають люди, які страждають на псоріаз, атопічний дерматит, вітіліго та інші захворювання. У медичному діагностичному центрі «ЛУР» їх успішно лікують за допомогою фототерапії.
– Фототерапія – дослівно «світлолікування» – це сучасний найефективніший і найбезпечніший метод лікування. Ми проводимо фотолікування на новому обладнанні – фотокабіни «Daavlin» виробництва США. Пристрій обладнаний 48 лампами, що випромінюють УФБ (ультрафіолет Б) з довжиною хвилі 311 нм, що містить максимальну кількість лікувального ультрафіолету, – говорить Лариса Уманець. – Цей спектр не лише ефективний для лікування, а й безпечний для організму. Тому що ультрафіолетовий промінь спектру Б є лише на поверхні шкіри і не проникає вглиб. Промінь впливає на уражені ділянки шкіри, стимулює ряд обмінних процесів, уповільнює поділ клітин поверхневого шару шкіри і призводить до зменшення інтенсивності запальних процесів та свербіння. Цей метод можна поєднувати з традиційними методами лікування, та призначати дітям, вагітним жінкам та матерям, які годують молоком новонародженого. Дія ультрафіолету розповсюджується лише на шкіру, тому ризик виникнення онкопатології внутрішніх органів виключений.

Також Медичний діагностичний центр «ЛУР» щорічно запрошує на безкоштовне обстеження родимок на «День меланоми». Обстеження проводять за допомогою апарату дерматоскопа, який збільшує зображення у 10 разів і дає можливість розглянути навіть те, що не видно неозброєним оком. Лікарі роблять фотографії родимки і завантажують їх у базу даних пацієнтів. Завдяки цьому при повторному огляді можна подивитися динаміку висипань і вирішити питання щодо подальшого ведення пацієнта: видаляти родимку, спостерігати чи робити гістологічне дослідження.

Валерія Тімергаліна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x