На Черкащині більше 2 000 дітей-сиріт охоплені сімейними формами виховання

На Черкащині більше 2 000 дітей-сиріт охоплені сімейними формами виховання

Систему державної опіки над дітьми-сиротами та особами з їх числа трансформували. Її переорієнтували на сімейне виховання. Йдеться про усиновлення, опіку, житті у прийомних родинах та дитячих будинках сімейного типу. Наразі з 2 210 облікованих дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування Черкащини, 2 022 дитини охоплені саме у сімейними формами виховання. Про це «Нова Доба» дізналася із прес-служби Черкаської ОДА.

За словами начальника обласної Служби у справах дітей Оксани Покатілової, у Конвенції ООН про права дитини, яку називають Конституцією всіх дітей світу, зазначено, що дитина має виховуватися в родині, в атмосфері поваги, любові та розуміння. На жаль, є діти, які набувають статусу дитини-сироти чи дітей, позбавлених батьківського піклування через низку причин. Для них існують 4 форми сімейного виховання. Найкращою і пріоритетною є усиновлення.

– Тільки при усиновленні дитина втрачає статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, і входить у сім’ю на правах рідної доньки чи сина, – наголосила Оксана Іванівна. – В області проживає понад 800 усиновлених дітей, з них 20 усиновлені протягом цього року. Друга сімейна форма виховання посиротілих дітей – це опіка, піклування. У переважній більшості під опіку дітей беруть родичі. Найбільша кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а саме 1 565, виховуються саме в родинах опікунів, піклувальників. З початку 2018 року під опіку влаштовано 140 дітей.

Третьою формою сімейного виховання статустних дітей є прийомна сім’я. Така родина дбає про 1-4 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. На цей час в області функціонує 119 таких родин. Сюди влаштовані 203 дитини, з них 19 – у цьому році. Четверта – дитячий будинок сімейного типу – передбачає виховання в родині від 5 до 10 дітей. Загалом на Черкащині функціонує 38 таких будинків. Сюди влаштовані 282 дитини, з них цьогоріч – 18.

– 30 вересня Україна відзначає День усиновлення, – наголосила посадовиця. – Це нагода привернути увагу громадськості до питання виховання посиротілих дітей. Хоча така робота має бути щоденною і безперервною. Загалом на Черкащині у позитиві варто відмітити Жашківський район. Тут всі 69 дітей-сиріт, які обліковуються службою у справах дітей, 100% влаштовані у сім’ї громадян. Високі показники мають Умань, Кам’янський, Лисянський, Смілянський райони. Зараз є деякі райони, де взагалі немає ні прийомних сімей, ні дитячих будинків сімейного типу. Хоча, переконана, що мінімум одна така родинва чи один дитячий будинок сімейного типу мають бути створені у кожному районі, місті області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x