Прості правила для здоров’я печінки

Прості правила для здоров’я печінки

Печінка – це своєрідний фільтр. Основна функція цього органу – очищати від отрут і токсинів увесь організм, все, що в нього потрапляє. Навіть сучасні продукти окрім вітамінів та поживних речовин містять токсичні речовини, адже овочі і фрукти, як правило, обробляють хімікатами, у м’ясі і молоці часто наявні антибіотики і гормони. Дуже страждає наш «фільтр» від ліків, а головний ворог печінки – алкоголь. І всі ці отрути печінка зобов’язана нейтралізувати та вивести з організму. Вона і робить це безперервно, проте якщо не допомагати їй, може статися збій.

Щоб уберегти печінку від негативних змін, у раціоні має бути багато білка, клітковини, мінеральних речовин і вітамінів. А ось вживання жирів, особливо тваринного походження, слід обмежити. Денна норма жиру має складати не більше 100 г. При цьому найкраще співвідношення – 70 % тваринного жиру і 30 % рослинного. Тваринний жир краще поєднати у стравах з білком, наприклад, м’ясом, сиром, рибою. Серед рослинних жирів одні з найкорисніших – соняшникова, лляна й оливкова олії. Також потрібно обмежити вживання продуктів, що підсилюють виділення травних соків. Важливу роль в дієті відіграє форма прийому їжі. Приймати їжу бажано часто – в 4–6 прийомів протягом дня. Також дуже важливий спосіб приготування їжі та температура. Найкраще, щоб страви були теплими, температурні крайнощі вкрай шкідливі для печінки. З «перших» страв потрібно виключити смажені заправки, уникати супів, приготованих на м’ясних бульйонах. Оптимальний варіант – овочеві відвари, а заправити суп можна шматочком вершкового масла або вершками. Додайте до «перших» страв подрібнену зелень кропу або петрушки. Категорично заборонені при захворюваннях печінки жирне м’ясо і птиця, смажені страви, наваристі бульйони, горох, консервовані продукти, копченості, шоколад, какао, алкогольні напої, морозиво, кремові торти і тістечка.

Для підтримки нормального функціонування печінки необхідна її повноцінна взаємодія з іншими органами й системами організму, зокрема з кишечником. Саме у печінці й кишечнику відбувається основний обмін холестерину і продуктів його перетворення, а також всмоктування холестерину – таке важливе для нормальної роботи печінки. Відрегулювати цей процес можна за допомогою засобів, які стимулюють жовчовиділення і впливають на склад кишкової мікрофлори. Йдеться про пребіотики, які гарно впливають на склад і властивості жовчі, містять речовини для росту й розвитку нормальної мікрофлори, а також підтримують мікробіологічний баланс у кишечнику. Пам’ятайте, що профілактика збереже ваше здоров’я, а деякі обмеження в харчуванні – це піклування про власне тіло.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x