Профілактика і симптоми отиту в дитини

Профілактика і симптоми отиту в дитини

Коли у дитини починають боліти вуха, навіть досвідчені батьки можуть втратити самовладання від капризів і сліз. Для того, щоб ефективно боротися з хворобою, необхідно знати ворога, як-то кажуть, «в обличчя». Отит завжди супроводжується сильними больовими відчуттями, але найбільше він страшний можливими наслідками. Тому своєчасна профілактика – основний засіб захисту від цієї хвороби. Якщо ж уберегтися від неї не вдалося, важливо вчасно помітити симптоми і звернутися до лікаря, щоб почати лікування.

При гострому отиті: стрімкий розвиток хвороби – запалення, яке вже через добу без відповідного лікування здатне перейти в дуже небезпечну гнійну форму. При витіканні гною говорять про розрив барабанної перетинки. У цьому випадку, після прориву, інтенсивність болю в самому вусі знижується, а слиз тече у вушний канал. Поява гною – це привід терміново викликати швидку, якщо немає можливості самостійно звернутися до лікаря. Крім того, в загальній симптоматиці гострого типу отиту – гострий біль (стріляє) у вушку, підвищена температура й ознаки інтоксикації.
При хронічному отиті: перфорація барабанної перетинки, постійно гноїться (або періодами), розвиток приглухуватості при відсутності правильного лікування. Також серед симптомів – зниження слуху, субфебрильна температура, виділення гною з неприємним запахом, шум у вухах, незагойні на перетинці отвори.

Профілактичні заходи
Зміцнюйте імунітет малюка з пелюшок. Чим рідше він хворіє на застуди, тим менше у отиту шансів. Завжди закривайте дитячі вушка у вітряну погоду і в холоди.
Після купання використовуйте ватяні джгутики, щоб видалити (при наявності) залишки води. Діткам молодшого віку або схильним до отиту закривайте вушка ватними дисками, щоб всередину вода не потрапляла.
Максимально акуратно чистьте вушка, не чіпаючи середину вуха, а здійснюючи гігієнічні процедури тільки щодо зовнішньої частини вуха.
Не «запускайте» і не пускайте на самоплив ЛОР-захворювання: полощіть горло, приймайте знезаражувальні препарати. Знезаражуйте горло й ротову порожнину спреями. Збудник хвороби не має потрапити через горло в барабанну порожнину вуха. Забезпечте дитині, хворій на ГРВІ, постільний режим, навіть якщо у вашої дитини «кінець чверті і важливі контрольні». Навряд чи вас порадують п’ятірки дитини, якщо доведеться лікувати отит через вашу необачність.
Вчасно видаляйте каріозні зуби – це джерело інфекції.
Оберігайте дитину від інших застуджених: надягайте їй марлеву маску, змащуйте ніс оксоліновою маззю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x