На що сподіватися аграріям навесні. Прогноз від головного синоптика Черкащини

На що сподіватися аграріям навесні. Прогноз від головного синоптика Черкащини

Цього року умови для перезимівлі озимини складаються найбільш сприятливо за останній час. Так, перед входом у зиму практично на 70% засіяних площ озимина була у фазі кущіння – оптимальна для перезимівлі.
Зима хоч і видалася ранньою, але була м’якою та достатньо сніжною. Сніг захищав ґрунт від охолодження, а посіви – від вимерзання, тому мінімальна температура на глибині 3 см нижче за 5º морозу не опускалася і загрози для вимерзання не було, зазначає начальник Черкаського обласного гідрометеоценту Віталій Постригань.

Втім, завдяки тривалому перебуванню рослин під значною товщою снігу рослини виснажувалися, а, отже, є умови для їхнього пошкодження грибковими хворобами навесні.
Тож необхідно використати останній морозний тиждень лютого для підживлення по мерзлоталому ґрунту.
Одночасно була повна свобода дій для мишей, що потрібно враховувати аграріям.

За прогнозом агрометеорологів центру, на початок активної вегетації в середньому по області на площі близько 5% озимі зернові культури вийдуть із зими у незадовільному стані, що в рамках природного фону. Тобто на площі до збирання необхідно орієнтуватись на засіяні восени.
Разом із цим, сніжна зима та слабко промерзлий ґрунт були надзвичайно сприятливими для формування запасів вологи.
Опадів за холодний період хоч і випало у межах норми, сніготанення відбувалося поступово, а талі води добре поглиналися слабкомерзлим ґрунтом.

Тому на початок весни площ із низьким рівнем вологи не буде. Проте, зважаючи на стрімке наростання тепла у 1-й половині весни, у супроводі посиленого вітру та низької вологості у денні години, як було у схожі весни, слід приділяти велику увагу агротехнічним заходам, спрямованим на закриття і збереження ґрунтової вологи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x