Весняні чудеса: на що подивитися і що відвідати в Україні й на Черкащині

Весняні чудеса: на що подивитися і що відвідати в Україні й на Черкащині

Весна. Пора романтики і чудесних перетворень. Саме у цей час хочеться вирватися з домівки ген світ за очі, розчинитися в лісі, злитися в єдине ціле з квітучим різнотрав’ям і випасти холодною росою. Замислилися, куди рвонути? Думаєте, треба летіти за кордон? Виявляється, зовсім поруч є незвідана природа, оповита таємницями і безліччю легенд. До вашої уваги «новодобівська» добірка місцин, де слід побувати саме навесні!

Всі знають, що весну розпочинають шафрани і підсніжники
Весняні чудеса: на що подивитися і що відвідати в Україні й на Черкащині
фото mandry.ck.ua

Крокуси (шафран Гейфеля) розквітають першими на схилах українських Карпат. Їхня найбільша плодючість – у селі Колочаві Міжгірського району Закарпатської області, недалеко від озера Синевир. Ці квіти належать до червонокнижних, і зривати їх заборонено. Як говорять, ця територія – одне з найголовніших екологічно чистих місць в Україні. Коли їхати: квітнуть ці дивовижні рослини від березня до середини квітня впродовж 20–25 днів.
Інший вид шафрану можна побачити на Черкащині. В урочищі Бакаївка, на околиці міста Золотоноша, на схилах поблизу київської траси росте червонокнижна рослинка – шафран сітчастий. Неподалік знаходиться Красногірський жіночий монастир – його також можна відвідати.

Ічнянський національний парк особливо красивий навесні. Парк розташований недалеко від міста Ічня в Чернігівській області. На території парку є багато балок і річкових долин, що утворилися завдяки річці Удай та її притоці Іченька. Навесні тут росте неймовірно багато пролісків та підсніжників, що теж перебувають під охороною Червоної книги України. Коли їхати: цвітуть у березні-квітні, але якщо надворі тепла погода, то їх можна побачити і в лютому.
На Черкащині усім добре відомий Холодний Яр, поблизу села Мельники, щовесни, наприкінці лютого – на початку березня вкривається килимом із підсніжників. Це найбільша у світі рівнинна популяція підсніжника складчастого. Ще 20 років тому цвітіння першоцвітів не було таким рясним – квіти там ніхто не охороняв, і туристи завзято збирали букети червонокнижних рослин.
У квітні там можна подивитись ще й на рідкісний тюльпан дібровний.

Весняні чудеса: на що подивитися і що відвідати в Україні й на Черкащині

Долина нарцисів розташована за 4 км від закарпатського міста Хуст. Урочище Кіреші – саме тут розлягається заповідна територія між річками Тиса і Хустець. Долина нарцисів також входить до одного з біосферних резервів ЮНЕСКО. А самі нарциси теж належать до червонокнижного виду рослин. Коли їхати: нарциси розцвітають наприкінці квітня і милують око до середини травня. Саме в цей час нарциси буяють у всій красі.
На Черкащині, на жаль, немає таких долин із нарцисів. Та любителі природи обов’язково мають побувати на Ірдинському болоті. Навесні тут все буяє і цвіте, а під ногами бігають черепашки й повзають вужі.
Кіровоградський Дендропарк – це велика паркова зона, що охоплює близько 45 гектарів території Кіровограда та щороку збільшує кількість саджанців-тюльпанів. Завезені з Голландії цибулини тюльпанів щовесни проростають на кіровоградській землі та всією силою майорять на вулицях міста. Окрім квітів, у Дендропарку є багато розважальних закладів та атракціонів. Саме тому жителі міста називають цей куточок «Українським Діснейлендом». Коли їхати: як і всі тюльпани в Україні, квіти починають цвітіння за теплої пори ближче до кінця квітня та завершуються до середини травня.
На Кіровоградщині знаходиться також оповитий таємницями Чорний Ліс. Він розкинувся в Олександрівському і Знам’янському районах області. Через нього проходить автотраса Київ–Дніпропетровськ і залізнична лінія на Знам’янку. В лісі розташоване містичне озеро без дна Берестувате, що оповите легендами.
Урочище Каскади поблизу села Злинка – теж на Кіровоградщині. Урочище – одне з небагатьох місць у Центральній Україні, де є водоспади. Ідеальне місце для мандрівки на вихідні з наметом.

Весняні чудеса: на що подивитися і що відвідати в Україні й на Черкащині

Буцький каньйон, розташований у смт Буки на Маньківщині Черкаської області, звісно ж, не оминемо увагою. Скельний каньйон довжиною близько 5 кілометрів розташований на річці Гірський Тікич. Він доволі глибокий, але водночас вузький – максимальна глибина каньйону сягає 20 метрів, а ширина коливається в межах 20–40 метрів. Вік же гранітних порід, через які протікає річка, – приблизно 2 мільярди років! Краєвиди зі скель каньйону неймовірні, а спуститися вниз манить вода, що то біжить стрімким пінним потоком, то майже «стоїть», омиваючи велетенське камінне тіло скель. Видовище справді того варте, щоб викроїти хоча б день на поїздку туди. До речі, Буцький каньйон втрапив у ТОП-10 місць в Україні, що схожі на світові курорти за версію порталу 1News.

Весняні чудеса: на що подивитися і що відвідати в Україні й на Черкащині

Цвітіння трав в біосферному заповіднику «Асканія-Нова» – теж дивовижне природнє явище. Тут можна зустріти не лише унікальних тварин, а й цвітіння ковили, яка покриває весь заповідник сріблястим серпанком. Також можна насолодитися цвітінням катальпи, бузкової алеї. Це той випадок, коли варто побачити заповідник через не лише ціннісну фауну, але й флору. Коли їхати: сріблясте цвітіння можна побачити із середини квітня і аж до червня.
Тясминський каньйон у Кам’янці (Черкаська область). Хоч сам каньйон не такий великий, як у Буках, але теж вартий уваги, тим паче, розташований він біля автостанції.

Весняні чудеса: на що подивитися і що відвідати в Україні й на Черкащині

Цвітіння сакур – неймовірне весняне видовище, яке щорічно можна спостерігати в Ужгороді під назвою «Сакура-фест». Ще на початку ХХ століття японські вишні завезли в місто з Відня, і сьогодні вона досі буяє у всій красі. Майже одночасно із сакурами зацвітають в місті рожеві, білі й фіолетові магнолії та розпускаються квіти японської айви. Найбільше квітучих дерев розміщено на Алеї Сакур, що простягнулася вздовж берега Ужа на Православній та Київській набережних. Її вважають найдовшою в Європі. Коли їхати: цвітіння сакури триває близько двох тижнів і припадає приблизно на кінець квітня – початок травня, залежно від погодних умов.
До речі, в Черкасах торік також створили алею сакур. Місту пощастило взяти участь у проекті «Висадження сакур». Завдяки цьому у Долині Троянд з’явилася ще одна роздинка, яка символізує дружбу між японським та українським народами, – алея сакур.

Бузковий Гай розташований на південній околиці смт Диканька Полтавської області. Саджанці для квітучої ботанічної пам’ятки природи звозили з усієї Європи. Хоч ця місцина не надто популярна серед туристів України, але це теж можна вважати хорошим приводом для відвідин відомого містечка з оспіваної Гоголем книги. Коли їхати: бузок зацвітає в середені травня і, залежно від виду рослини та погодніх умов, може цвісти аж до липня.
Навіщо черкащанкам так далеко їхати? Буяння бузку можна спостерігати зовсім поруч – у Корсуні-Шевченківському.
Весняні чудеса: на що подивитися і що відвідати в Україні й на Черкащині

Родзинкою сучасного Корсуня є палацово-парковий ансамбль Станіслава Понятовського, закладений в кінці ХVІІІ ст. Споруди маєтку оточує прекрасний парк, який займає територію понад 100 гектарів і має численні доріжки та алеї. Наприклад, на Князівській алеї ростуть 200-річні ялини. У парку також росте 200-річний каштан Тараса Шевченка, реліктове дерево гінкго білоба, сосни, клени, граби, дуби, чимало акацій, що п’янять запахом у цвіті. Та найбільше в парку бузку. Гора Янталка, що навпроти палацу, і взагалі вся всуціль покрита кущами бузку, і під час цвітіння її ніби покриває пахучий кольоровий килим. Тому найліпше приїздити на початку травня, коли він цвіте. Також на території парку є 6 мостів через Рось та її протоки, один з яких, Чортів, є підвісним. З мостів відкриваються чудові приводні скелясті ландшафти. Також біля парку є невеличка ГЕС – туди теж можна піти, а вже звідти подивитись на острів Зелений із пам’ятником Росичу. Трохи нижче, навпроти палацу, розташований майданчик з радянською військовою технікою, а чимала частина експозиції музею на першому поверсі палацу присвячена Корсунь-Шевченківській битві – одній із найбільших битв Другої світової.

Весняні чудеса: на що подивитися і що відвідати в Україні й на Черкащині
Варто також мандрівникам побувати у селі Крутьки Чорнобаївського району на Черкащині. У сосновому лісі, поблизу села, розкинулося мальовниче озеро Кузьмінське – ідеальний варіант для вікенду з палаткою поблизу Черкас. Найраще їхати туди у травні, коли озеро ще повноводне, а вода уже тепла.
Згадаємо також ромашковау поляну в Дахнівці (мікрорайон Черкас). Розташована вона неподалік від Дахнівсьої Січі. Щороку у травні тут квітне безліч ромашок та інших квітів.

Сподіваємося, кожен романтик знайшов у нашій добірці щось для себе!


Підготувала Сніжана Калюжна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x