Що з’їсти, щоб не захворіти

Що з’їсти, щоб не захворіти

Вітамін C (аскорбінова кислота) є розчинним у воді вітаміном. Він важливий для росту і відновлення клітин тканин, ясен, кровоносних судин, кісток і зубів, сприяє засвоєнню організмом заліза, прискорює одужання. Його користь і цінність дуже велика для захисту від інфекцій. Він діє як стимулятор запуску імунних процесів.

Добова потреба людини у вітаміні С залежить від низки причин: віку, статі, вагітності, кліматичних умов, шкідливих звичок. Середня добова доза вітаміну С – 70‒100 мг.
Аскорбінова кислота є активним учасником різних процесів, що відбуваються в організмі, але самостійно синтезувати вітамін організм не в силах, тому важливо вживати в їжу продукти, багаті на вітамін С або вживати аптечні комплекси.

Основні функції вітаміну С
Допомагає організму синтезувати білок колаген, який є основою м\’язів, кісток, хрящів, судин, шкіри і всіх тканин організму.
Прискорює процеси регенерації (загоєння) ран.
Є антистресовим вітаміном ‒ при стресі будь-якої природи його запаси швидко вичерпуються. Насамперед це стосується людей, які курять, вживають алкоголь і страждають від ожиріння. Рівень вітаміну С в крові є маркером (індикатором) рівня здоров\’я.
Захищає від вірусних і бактеріальних інфекцій: стимулює утворення імунних клітин, інтерферону й антитіл. Застосування вітаміну скорочує тривалість протікання ГРВІ на 23 %, і навпаки – дефіцит вітаміну С призводить до пригнічення імунітету. Достатня кількість вітаміну С може запобігти ризику ускладнень (таких як пневмонія і легеневі інфекції).
Охороняє «хороший» холестерин від окислення, сприяє зниженню рівня «поганого» і запобігає розвитку атеросклерозу. У людей із високим вмістом вітаміну С в раціоні ризик інсульту був на 42 % нижчий, ніж у людей із дефіцитом вітаміну С в харчуванні.
Є сильним антиоксидантом: молекула вітаміну С віддає 1 або 2 електрони вільному радикалу і робить його неактивним. Як відомо, вільні радикали є причиною майже 100 захворювань – таких як запалення, хвороби серця, судин, очей, цукровий діабет 2 типу, ракові захворювання, а також передчасне старіння. Захищає ДНК від ушкодження вільними радикалами, блокує утворення канцерогенних нітрозамінів із нітратів (багато нітратів міститься в сигаретному димі), знижує ризик утворення пухлин.

Ознаки нестачі вітаміну С
Перша ознака ‒ поява на нижній частині язика загрубілих червоних ліній.
Друга ознака – плями і навіть групки маленьких червоних цяток або лусочок на шкірі плечей. Крім того, звертають увагу на ясна, що кровоточать при чищенні зубів, при пережовуванні твердої їжі. Вітамін С погано засвоюється у людей старшого віку або у тих, хто переніс важкі хвороби. У таких випадках у дієту хворого необхідно додати природні продукти, багаті на вітамін С. Знижується розумова та фізична працездатність, з’являється слабкість, млявість, схильність до захворювань на інфекційні та респіраторні захворювання, підвищена чутливість до холоду, мерзлякуватість, сонливість або безсоння, зниження апетиту, кровоточивість ясен, шкіра стає жорсткою, «гусячою», блідою, сухою, тонкою, швидше утворюються зморшки та мікровиливи.
Основним джерелом є овочі та фрукти, споживання яких є не завжди достатнім, особливо в осінньо-зимово-весняний період: барбадоська вишня, шипшина, перець солодкий червоний та зелений, смородина, обліпиха, зелень петрушки, кріп, капуста (брюссельська, кольорова, червона та білокачанна), горобина червона, черемша, шпинат, хрін, щавель, зелена цибуля, редька, редиска, помідори, горошок зелений, картопля, салат, кабачки, квасоля, гриби білі, апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути, суниці, малина, аґрус, вишня, диня, яблука.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x