На Черкащині попит на нерухомість упав на 30 відсотків

На Черкащині попит на нерухомість упав на 30 відсотків

Протягом останніх місяців черкащани все менше звертаються до найрізноманітніших агентств з продажу нерухомості щодо купівлі нових чи навіть «беушних» квартир. Як пояснюють спеціалісти, справа навіть не в тому, що люди бояться залишитися без заощаджень на фоні нестабільної політичної ситуації в країні. Основна причина того, що потенційні покупці втратили можливість придбати бажане житло – різкий зріст вартості долара.

Повідомляє кореспондент «Нової Доби».

– Протягом останніх 2 – 3 місяців кількість покупок на черкаському ринку нерухомості впала на 20 – 30 відсотків, – говорить спеціаліст з нерухомості компанії Агентство нерухомості «Бізнес партнер» Сергій Козинь. – І це при тому, що минулого року на цей період часу ситуація була набагато кращою. Це пов’язано, у першу чергу, з вартістю долара та фінансовою ситуацією в країні. Річ у тому, що разом із вартістю американської валюти почали рости й ціни на новобудови.
Трохи згодом під впливом економічних законів до них «підтягнувся» і вторинний ринок. А це при тому, що останнім часом намітилася явна тенденція до купівлі квартир лише в новобудовах. Зі зростанням вартості будматеріалів, а разом із ними й послуг будівельників, стало зрозумілим, що купувати нову квартиру значно вигідніше, ніж брати стару й переобладнувати «під себе». Утім, ситуація зараз склалася така, що ні в новобудовах, ні на вторинному ринку люди не мають можливості купувати житло. Річ у тому, що ті черкащани, які збирали заощадження на квартиру в гривнях, утратили до 50 відсотків своїх коштів. У них зараз просто немає можливості купувати. Ті ж, потенційні покупці нерухомості, що збирали кошти в доларах, протягом останнього часу перебували в очікуванні цінової й економічної стабільності. На щастя, останнім часом ситуація трохи стабілізувалася, і наші клієнти починають активізуватися.

Незважаючи на сподівання черкаських продавців нерухомості, українські експерти вважають, що коливання цін на нерухомість триватимуть і надалі. Кажуть, що цілком вірогідне зростання до осені ще на 10 – 12 % у гривнях. Єдиним способом для забудовників утримати клієнтів можуть стати різні акції: від реструктуризації залишку платежу за житло до фіксації курсу на рівні 9 грн за долар при реалізації квадратних метрів.

Особливо зменшення інвестиційних угод c нерухомістю в країні торкнулося купівлі квартир з метою подальшого перепродажу або здачі в оренду. За твердженням експертів кількість таких продажів зменшилася на 40 % порівняно з листопадом минулого року. Фактично ринок повернувся до докризового рівня.

– Ми аналізуємо частку квартир в наших новобудовах, які люди купують з метою одержати надалі з неї дохід (а не просто там жити. Влітку – восени 2013 їх було близько 30 відсотків, у грудні 2013 та січні 2014-го – одразу 73 відсотки. Зараз же ми знову повернулися до рівня 30 відсотків, – розповіла керівник служби маркетингу і продажів столичного житлового кооперативу «Новопечерські липки» Олеся Перчак. – У гривнях з початку року найбільше подорожчали квартири в об’єктах класу бізнес і комфорт – на 17,5 – 17,8 відсотка, а найменше – в економ-класі, де забудовники підняли ціни на 10 відсотків.

Для Черкащини ж такі цінові стрибки неактуальні хоча б тому, що перепродажем квартир в області масово вже ніхто не займається років три.

– У нас просто невигідно купувати квартири для подальшого перепродажу, – відзначає Сергій Козинь. – Три роки тому вийшов закон, який вказує, що коли особа має правову власність на квартири строком менше 3 років, під час продажу їй доведеться сплатити від 5 відсотків вартості товару податків. Таким чином різниця в ціні квартири може бути 2 – 3 тисячі доларів, а вартість податку становитиме до 2 тисяч доларів. Розмір «навару» з такої операції не перевищить й 1 тисячі доларів. Заради таких грошей бізнесмени морочитись не будуть.

Натомість купівля квартир під здачу в оренду на Черкащині є досить популярним вкладенням заощаджень. Щоправда, останнім часом і такі покупці не поспішають купувати нову нерухомість.

– Той, хто має гроші й не любить ризикувати, – вкладає їх у нерухомість, – відзначає спеціаліст агентства нерухомості. – Нерухомість в усі часи залишається найбезпечнішим вкладенням коштів. Тому люди вкладають заощадження в купівлю квартири, здають її в оренду й отримують дивіденди. Щоправда, таких покупців у нас небагато.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x