Черкаські лікарі про синдром сьомого вересня

Черкаські лікарі про синдром сьомого вересня

Зовсім недавно продзвенів перший шкільний дзвінок, а багатьох учнів уже відвідують думки про канікули. Причина цього – не просто лінь і небажання працювати після тривалого відпочинку. Досвідчені вчителі знають, що після закінчення першого шкільного тижня учнів у класі стає чи не наполовину менше. Педіатри дали цьому явищу назву «синдром 7 вересня» і навіть обґрунтування: перехід від канікулярного способу життя до суворих шкільних буднів жорстоко б’є по дитячих організмах. Батькам потрібно розуміти це й учитися захищати свою дитину.

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Як перемогти перевтому
Хтось із відомих педагогів сказав, що бути сучасною дитиною – важка праця, але бути батьками цієї дитини – завдання для сильних духом. Адже саме батьки повинні стояти на сторожі будь-яких змін у житті своїх дітей – як приємних, так і не дуже. «Синдром 7-го вересня» – це саме та ситуація, коли без допомоги батьків учень не зможе справитися. Відтак дорослі повинні бути готові надати допомогу й знати, як діяти в ситуації, що склалася.

1. Не вимагайте від дитини більше того, на що вона здатна. «Завищена планка» буде породжувати в ній комплекси, незадоволеність і як наслідок – психоемоційні розлади. Допоможіть дитині самореалізуватися у спорті, творчості та інших видах діяльності.

2. Зверніть особливу увагу на режим дня учня. Розклад у школі має бути складено таким чином, щоб складні предмети чергувалися з легкими. Наприклад: математика, географія, фізика. Перерви мають бути не менше 10 хвилин і одна велика – 30 хвилин. Батьки повинні взяти на за¬мітку, що домашнє завдання необхідно закінчити робити не пізніше, ніж за 2 години до сну. Намагайтеся, щоб дитина дотримувалася режимних моментів і під час канікул, це допоможе їй легше влитися в навчальний процес.

3.Підвищуйте імунітет школяра. Загартовування, заняття спортом і комплекс вітамінів допоможуть вам у цьому. Якщо дитина перехворіла, протягом наступних 2-х тижнів їй варто знизити навантаження, адже її імунітет ослаблений і потребує відновлення.

4.Обмежте час роботи дитини за комп’ютером. У цьому вам допоможуть численні програми типу «Кібер-няня», покликані захистити юного користувача від комп’ютерної залежності та зберегти його здоров’я. Користуючись послугами даних кібер-помічників, ви зможете контролювати роботу дитини за комп’ютером, навіть перебуваючи поза домом.

5.Піклуючись про здоров’я школяра, використовуйте поради народної медицини, яка рекомендує заварювати трав’яний чай і давати його дітям, як засіб, що сприяє роз¬слабленню і зняттю емоційного навантаження. Не використовуйте лікарські препарати без рекомендації лікаря.

6.Слідкуйте за поставою учня. Особливо корисно після навчальних занять зробити масаж, щоб зняти напругу з м’язів, яка може бути причиною головного болю. Заняття плаванням і лікувальною фізкультурою допоможуть школяреві впоратися з перевтомою і відновлять сили після навчального дня.

7.Регулярно відвідуйте офтальмолога. Однією з причин перевтоми дитини в школі може бути поганий зір. Якщо перед очима в дитини предмети мають нечіткі контури, це змушує її перебувати в постійній напрузі. Якщо в дитини є хронічні хвороби, на цей період потрібно звернутися за консультацією до відповідного спеціаліста.

8.Ставлячи перед дитиною певні режимні вимоги, будьте самі прикладом. Дитині легше дотримуватися правил, маючи перед очима зразок поведінки батьків.

9. Для того, щоб уникнути втоми, батьки повинні слідкувати за режимом дня. Після школи дітям не варто сідати відразу за уроки, а провести годину, а то й дві на свіжому повітрі. І навіть під час сидіння за книжками кожні 45 хв. робити перерву хвилин на 15.

10. На жовтень та листопад дитині можна купити вітамінні препарати, оскільки в цей час організм цього потребує.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x