Судове засідання за позовом ПАТ «Азот» перенесли на травень

Судове засідання за позовом ПАТ «Азот» перенесли на травень

Підготовче засідання за позовом ПАТ «Азот» до КП «Черкасиводоканал» відбулося у Господарському суді Черкаської області 16 квітня. Про це повідомляє кореспондент «Нової Доби».

У суді обговорили матеріали справи щодо врегулювання суперечки, що виникла між підприємствами при укладенні договору про надання послуг із централізованого водовідведення в частині очищення стічних вод.

Щороку підприємства укладають між собою договір на отримання відповідної послуги. На 2021 рік в угоді з «Азотом» вказані гранично допустимі концентрації забруднювальних речовин, значення яких у декілька разів нижчі за фактичні у стоках міста. За перевищення зазначених показників з водоканалу стягнуть штраф. На незгоду водоканалу із запропонованими умовами «Азот» відповів судовим позовом про примусове підписання договору. Про це пресслужба КП «Черкасиводоканал» повідомляла на офіційній сторінці у «Фейсбук».

Відповідно до договору в редакції «Азоту», водоканал буде змушений сплачувати щомісяця близько 25 млн грн штрафних санкцій, а також 5,5 млн за очищення стоків.

Адвокат у справі з боку «Черкасиводоканалу» Віталій Кірса зазначив, що наразі вже подав відзив на позов і очікує на відповідь від представника в суді ПАТ «Азот».

– «Азот» уже багато років пропонує лише його редакцію договору на водовідведення, зокрема, це стосується очищення стічних вод. Щоб не зупиняти безперебійний процес очищення та водовідведення, «Черкасиводоканал» змушений іти на кабальні умови. На сьогодні сторони не уклали такий договір, бо не погодили певні його умови. У зв’язку з цим «Азот» і передав вирішення цього спору до Господарського суду. Ми отримали позов і подали заперечення у вигляді відзиву, в якому виклали позицію КП «Черкасиводоканал», – зауважив Кірса.

Правозахисник додав, що КП «Черкасиводоканал» не погоджується на умови, що є невигідними для черкаського водоканалу, адже неможливо виконати деякі норми цього договору.

– Підприємство не є відповідальним за ті стоки, що приймає від населення, юридичних осіб і не може нести відповідальність за перевищення допустимих концентрацій забруднювальних речовин. Відповідно, не може нести за це фінансову відповідальність у виглядів штрафів, на чому наполягає ПАТ «Азот», – додав Кірса.

Суддя Микола Дорошенко зауважив, що у відзиві представники КП «Черкасиводоканал» надали низку питань, що стосуються доказів. Відповіді на запитання мають подати у формі заяви свідка. Наразі ж свідки у справі відсутні.

Крім того, захисники з боку «Черкасиводоканалу» заявили, що мають намір провести експертизу, а для цього знадобиться додатковий час.

Під час засідання суддя Микола Дорошенко зауважив, що сторони конфлікту можуть укласти мирову угоду. Однак ні позивач, ні відповідач таких заяв не надали. За словами адвокатки, представниці КП «Черкасиводоканал» Марини Василенко, на сьогодні укласти мирову угоди неможливо, бо «Азот» не хоче йти на компроміси.

– Пункти договору не підлягають урегулюванню, вони для КП «Черкасиводоканал» мають невигідний характер. Щодо нарахування штрафів – то це забов’язання у будь-якому випадку підприємство не зможе виконати, – зазначила Василенко.

За словами правозахисниці, завдання «Азоту» в цій справі – надавати послугу з очищення стічних вод жителям Черкас, але підприємство хоче отримати на цьому прибуток за рахунок штрафів. Позивачі усвідомлюють, що підприємство КП «Черкасиводонакал» не зможе надавати послуги відповідно до зазначених показників. Вони знають про це заздалегідь, бо протягом багатьох років укладали спільні протоколи.

–Тариф на водовідведення не передбачає сплати штрафів, тому підприємство змушене буде кожного разу звертатися за допомогою, щоб компенсували ці кошти. Тобто міська влада повинна буде скерувати кошти з бюджету міста, які були передбачені на потреби інших сфер, зокрема, не на реконструкцію дитячих садочків, ремонту доріг абощо, а вимушені будуть сплатити підприємству «Азот», – говорить адвокатка.

Адвокат, представник позивача Чижов відмовився коментувати журналістам позицію ПАТ «Азот». Попередньо пресслужба підприємства на власному офіційному сайті роз’яснювала ситуацію з «Черкасиводоканалом».

– На сьогодні ми ще не отримали відзову, нам потрібен час, щоб із ним ознайомитися. Тому питання експертизи поки вирішити неможливо. У зв’язку з цим просимо відкласти розгляд підготовчого засідання, поки отримаємо відзову, – зазначив представник ПАТ «Азот», адвокат під час слухання судової справи Чижов.

Суддя Микола Дорошенко з огляду на всі обставини відклав підготовче засідання до 13 травня.

Відповідачі зазначили журналістам «Нової Доби», що стратегія захисту вже сформована.

– Ми плануємо призначити експертизу щодо можливості очищення фактичних концентрацій, що на сьогодні передаються на очисні споруди, а також можливості ПАТ «Азот» здійснювати таку очистку та скидати в Дніпро вже з дотриманням допустимих показників. «Азот» виконує норматив, який встановлений державою. Це говорить про те, що, імовірно, заниження показників відбувається штучно, аби завести підприємство в фінансову прірву, – додав Віталій Кірса.

До наступного засідання відповідач планує підготувати клопотання про експертизу, а позивач – надати відповідь на відзив «Черкасиводоканалу». Суд установлює термін для подання відповіді на відзив та заперечень на відповідь 10 днів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x