ЦВК сподівається, що міліція розслідує факти підкупу виборців

ЦВК сподівається, що міліція розслідує факти підкупу виборців

Центральна виборча комісія не бачить підстав не визнавати вибори 15 грудня. Проте все ж сподівається, що факти підкупу виборців оперативно розслідує Міністерство внутрішніх справ. Про це «Новій Добі» повідомили прес-службі Центрвиборчкому.

У четвер голова ЦВК Михайло Охендовський зустрівся з групою спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ на чолі з Джонатаном Стоунстрітом.

За словами голови ЦВК Михайла Охендовського, ЦВК у цілому задоволена тим, як пройшло голосування та підрахунок голосів на виборчих дільницях. Занепокоєння викликають численні повідомлення спостерігачів про випадки підкупу виборців до дня голосування.

– Подібні дії – це злочин, а розслідування повідомлень про відповідні злочини належить до компетенції органів МВС України, – зауважив пан Охендовський. – І ЦВК сподівається, що розслідування таких фактів буде швидким і ефективним.
У свою чергу, Джонатан Стоунстріт, який очолює групу спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, наголосив, що члени його комісії під час голосування не помітили істотних проблем. Але остаточний звіт за результатами цих спостережень буде підготовлено орієнтовно через два місяці.

Та все ж Стоунстріт таки вказав на проблемний момент: Він висловив пропозицію щодо доцільності перегляду встановленого законом про вибори 5-річного цензу осілості для кандидатів у народні депутати, навівши приклад того, як застосування відповідних норм призвело до скасування реєстрації одного з кандидатів у листопаді 2013 року.

Охендовський відзначив, що, на його погляд, проблема полягає не в існуванні цих норм як таких, а в неоднаковому їх розумінні Центральною виборчою комісією з одного боку та судами – з іншого.

Голова ЦВК сказав, що готовий у січні 2014 року запропонувати ЦВК звернутися до Конституційного Суду щодо тлумачення відповідних норм Основного закону.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x