Порядок забезпечення засобами реабілітації, в тому числі протезуванням за кордоном, учасників АТО

За інформацією начальника відділу соціальних гарантій управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Наталії Павлюкової, механізм забезпечення учасників АТО технічними та іншими засобами реабілітації визначено Порядком забезпечення технічними засобами реабілітації інвалідів, дітей інвалідів та інших окремих категорій населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321(далі – порядок забезпечення ТЗР).

Куди звертатися
Учасник АТО або його законний представник подає документи до управління соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання учасника АТО або за фактичним місцем його перебування.

Перелік необхідних документів для отримання ТЗР
– паспорт (копія та оригінал);
– ідентифікаційний код (копія та оригінал);
– рішення військово-лікарської комісії про потребу у забезпеченні необхідним виробом;
– витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу) або довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), видана командиром військової частини (начальником територіального підрозділу), з відомостями про участь в антитерористичній операції (для учасників АТО, яким не встановлено інвалідність).

Працівники органів соціального захисту населення:
– нададуть ґрунтовну консультацію щодо забезпечення ТЗР;
– ознайомлять з каталогами ТЗР;
– ознайомлять з відповідним переліком протезно-ортопедичних підприємств, які виконують індивідуальні заявки на безкоштовне виготовлення ТЗР;
– видадуть направлення на забезпечення необхідними ТЗР.

Учасник АТО (його законний представник) обирає протезно-ортопедичне підприємство, на якому буде проведено протезування (ортезування) або забезпечено необхідним технічним засобом реабілітації.
На обраному заявником підприємстві буде проведено огляд учасника АТО та подальший супровід із наданням протезно-ортопедичної допомоги.

Забезпечення учасника АТО протезуванням (ортезуванням) за кордоном

Механізм протезування (ортезування) учасників АТО за кордоном визначено Порядком протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності за технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, окремих категорій громадян, які брали участь в антитерористичній операції та/або забезпеченні її проведення (здійснення заходів, пов’язаних з попередженням, виявленням і припиненням терористичної діяльності) і втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 518 (далі – Порядок протезування (ортезування) за кордоном).

Порядком протезуванням (ортезуванням) за кордоном передбачено: безплатне забезпечення учасників АТО протезуванням (ортезуванням) виробами підвищеної функціональності за технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, включаючи витрати на проїзд, проживання, харчування учасника АТО та супроводжуючої особи (у разі потреби).

Куди звертатися
Учасник АТО або його законний представник подає документи особисто або надсилає поштою на адресу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (далі – Служба): провулок Музейний, буд. 12, м. Київ, 01001.

Перелік документів, які подаються до Служби:
– заява;
– копія паспорта;
– копія ідентифікаційного коду;
– направлення на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, яке учасник АТО отримує в управлінні соціального захисту населення;
– висновок військово-лікарської комісії про потребу у протезуванні (ортезуванні);
– витяг з історії хвороби;
– фото та відеоматеріали кукси та наявного об’єму рухів.

Етапи оформлення документів:
1. Експертою групою, утвореною при Службі, оформляється експертний висновок щодо протезування (ортезування) учасника АТО за кордоном.
2. Міністерством соціальної політики України приймається остаточне рішення щодо доцільності протезування (ортезування) за кордоном.
3. Укладання тристороннього договору між Службою, учасником АТО (його законним представником) та закордонним надавачем послуг.
4. Підготовка учасника АТО до протезування (ортезування) за кордоном здійснюється у клініці УпрНДіпротезування (м. Харків) або інших закладах охорони здоров’я.
5. Підготовка документів, необхідних для відправки учасника АТО за кордон.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x