«Вогнища культури» кіно-нотатки (ч.2)

«Вогнища культури» кіно-нотатки (ч.2)

Кіно взялося за окультурення околиць. «Мир», «Зірка», «Романтик» – з тих кінотеатрів, які відбулися. Інші, вже згодом, з різних причин – ні. З таких, наприклад, «Хвиля-Парус-Морський» на Митниці (з назвою так і не визначились, та й далі проекту діло взагалі не пішло) і «Кобзар» у ПЗР (він став Палацом молоді).
Чому не добудували «Дніпро» за проектом 1969 року? Та саме тому, що «культуру в маси» вирішили нести подалі від центру, де на відстані не більше 500 метрів один від одного вже «запрошували глядачів» він, «Україна» та «Салют». І замість нового «Дніпра» у центрі збудували «Зірку» на Казбеті. Але про неї далі. Спочатку –

«Мир»
Відкриття. 1963 рік, 28 травня
«25 травня в Черкасах став до ладу діючих новий широкоекранний кінотеатр «Мир». Ще кілька років тому на цьому місці, де нині виросла споруда культурного закладу, було поле.
Потім сюди прийшли перші забудовники – переселенці Дніпровського пониззя. Споруджувалися житла, школи, підприємства торгівлі та громадського харчування. Зараз це один з впорядкованих районів молодого обласного центру.
Відкриття нового кінотеатру по вулиці Енгельса – приємна і радісна подія в житті новоселів. Раніше, бувало, щоб подивитися якийсь фільм, людям доводилося звідси їхати в робітничий клуб або добиратися аж до центру міста. Першими почесними глядачали кінотеатру стали будівельники БУ-3 тресту «Черкасжитлобуд», руками яких зводилася ця споруда.
Зал театру вміщує трохи більше 500 глядачів. Один ряд стільців від другого знаходиться на такій віддалі, що найвища на зріст людина може вільно простягнути ноги. Меблі всюди півм’які. Можна похвалитися, це – перший кінотеатр на Черкащині, обладнаний такими меблями. В залі – чудова акустика. Потужні дев’ять вентиляторів забезпечують швидкий приплив свіжого повітря.
Просторий балкон-фойє. Зручно те, що звідси, з балкона, глядач бачить вхід до кінозалу, чує перші дзвінки, а коли потрібно, спускається сходами прямо в зал. Коротше кажучи, черкаському «Миру» нема поки що рівного в області.
В цьому році буде розпочато будівництво такого ж, а може ще кращого, кінотеатру біля вокзалу. Буде обладнано також дві кіноплощадки. Одну – в районі заводу штучного волокна, другу – в районі порту».

«Вогнища культури» кіно-нотатки (ч.2)

Фінал
Переповідати про кончину «Миру» можна довго, нудно і як годиться в таких випадках, жалісно. Зрештою, на початку 2016 року була озвучена ідея про створення там спортшколи. 30 вересня 2018-го гімнастичний комплекс за 17 мільйонів гривень таки пафосно відкрили. Що найцікавіше – вкладали одні, відкривали інші, а їхня частка в «загальну справу» була більш ніж скромною. Сергій Кузляєв з відкриття: «Недільний ранок, купа дітей, батьків і чиновників. Стрічку перерізають мер Черкас Анатолій Бондаренко і… лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. Мені розповідали цікаву історію. Дехто з активістів-журналістів запитав у головного «свободівця»: а що ви тут робите? (за логікою перерізати стрічку мав Олег Петренко, який в той час робив дома печеньки). На що Тягнибок відповів: «не знаю».
Ну таке, відкрили. Потім закрили, знову відкрили і знову закрили. Тепер ось, наче, ЧГК знову працює. Утім, все це до кінотеатру вже ніяким боком. Але про нього пам’ятають. Принаймні, кондуктори маршруток.

«Зірка»
Відкриття. 1970 рік, 1 жовтня
«Нещодавно в парку 50-річчя Радянської влади відкрився літній кінотеатр «Жовтень». І ось у місті знову кіноновосілля. На вулиці Жовтневій сьогодні відчинить двері перед глядачами ще один кінотеатр, названий «Зіркою».
Тут затишний невеликий зал на 300 місць, добре обладнане фойє (як зараз пам’ятаю: за скляним тамбуром під стінами – два ряди червоних дерматинових сідушок, ліва – великі вікна, права – фотогалерея акторів і великі дерев’яні двері до зали. Звукоізоляційна сіра стеля в крапочки, їх можна полічити в очікуванні сеансу. Найдалі від входу – маленьке віконце каси. Поруч з нею, у великому напільному вазоні, якась пальма).
В кінотеатрі встановлено найновішу кіноапаратуру типу «Ксенон», яка дозволяє демонструвати широкоекранні і звичайні фільми. «Зірка» – добрий подарунок колективу БМУ №1 «Черкасжитлобуду» жителям міста. У день відкриття глядачі зможуть подивитися стрічку «Суворі кілометри». Початок сеансу о 18 год. 20 хв».

«Вогнища культури» кіно-нотатки (ч.2)

Фінал. 1993 рік, 13 липня
«Рішенням Черкаського міськвиконкому «Про передачу в оренду об’єктів комунальної власності міста» від 23 лютого цього року, Фонду комунального майна міськвиконкому доручається передати в довгострокову оренду кінотеатр «Зірка» для організації культурно-масової роботи серед населення», – розповіла завідуюча міським відділом культури Л. Є. Нікітенко. Але жодна комерційна структура не бере кінотеатр в оренду зі збереженням його статусу, всім потрібне тільки приміщення. Клопоче про це й Українська православна (автокефальна) церква.
Міськвідділ культури просить залишити «Зірку» у своєму підпорядкуванні, мотивуючи це тим, що немає свого приміщення у міського Будинку культури, погані умови роботи в дитячих музичних школах. Всім відомо, що кінотеатр «Зірка» – єдиний осередок культури у своєму мікрорайоні. «Круглий стіл» завершився прийняттям звернення до міськвиконкому, в якому міститься прохання прислухатися до думки працівників культури». Не залишили. Та й коли тут до думки працівників культури взагалі прислухалися…

(Кому не набридло – до зустрічі. Нас ще чекають «Романтик» та нова «Україна», і аж тоді – повільне світло, завіса й дружно на вихід. Бажано не по ногах.)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x