Страна совєтов. Хрущовки: ретроспектива з перспективою (Частина 2)

Страна совєтов. Хрущовки: ретроспектива з перспективою (Частина 2)

2. МЕБЛІ
Маленькі стандартні квартири потребували таких самих меблів, і запустити їх у серійне виробництво вимагалося скрізь, де це було можливо та якнайшвидше. Без перебільшення – у 1960-х в Союзі відгриміла справжня меблева революція, в результаті якої сотні тисяч квартир стали… однаковими.

Коли 1956-го оголошувався Всесоюзний конкурс архітекторів «на проектування нових житлових будинків із квартирами для заселення окремими сім’ями», його куратори може й не передбачали, що вже у середній перспективі станеться саме так. Зрештою, меблі кінця 1950-х – початку 1960-х ще були товаром поштучним, ще претендували на якусь скромну вишуканість. Зі справжньої деревини, може й не найкращої – тоді комбіновані з двох порід, – із заокругленими кутами, хоч якось мінімально декоровані, з латунними чи мідними деталями… Напевне, меблі цього «перехідного періоду» мені й подобаються найбільше.

Страна совєтов. Хрущовки: ретроспектива з перспективою (Частина 2)

До кінця 1960-х від тої компромісної естетики й сліду не лишилося. Старі успадковані гарнітури, високі шафи, буфети з різьбленням, скрині – все, що вірою й правдою служило кільком поколінням, елементарно не вписувалося в нові квартири. Хоч формами й стилем, хоч просто габаритами, коли його, оте «все», на нові квадрати намагалися якось «увіпхати» грузчики-варвари. Ну хоч щось з того, бо – пам’ять.

Але більшість щасливих новоселів легко прощалися з міщанським (або й сільським) меблевим спадком. «Старьйо і хлам», крапка.

Тож на зміну йому, часто ще добільшовицькому, прийшли типові комплекти-секції, а разом з ними – й малі інтер’єрні форми: полички, люстри, торшери та навіть вази «простих виразних форм». Перші покоління народжених в СРСР намагалися швидко, зручно та подешевше «обставитися» (нове тоді слово, в якому стара «обстановка» діставала космічне прискорення). Втілити три побажання зразу не вдавалося ніде й нікому, два – вже як вгадати в «Спортлото» мінімум чотири номери в «6 із 49».

Велике діло – пропаганда. Ну нехай буде популяризація. Періодичні видання зарясніли статтями та графічними рисунками нових помешкань. Одночасно модними стали два літературних жанри: наукова фантастика і фантастика квартирна. На відміну від першої, другу – теоретично – міг втілювати кожен. Маю трохи того поліграфічного надбання, то скажу – а є таки на що оком кинути! Якби ви натрапили на книжку Ігоря Середюка «Культура вашей квартиры» (Київ, «Будівельник», 1967 рік), то й самі б побачили, що концепти «сучасних» дизайнерських рішень передпокоїв, віталень та навіть кухонь концептуально започаткувалися у 1960-х. Як тоді, так і нині, «в тренді» розумний мінімалізм: секторальність, корпусність, зональне освітлення, акценти на одній-двох інтер’єрних дрібничках. То вже десь посеред 1970-х почалося новоміщанське жлобство зі стінками на чверть кімнати та на решту – кріслами, диванами, килимами, каскадними люстрами, непорушним кришталем, томами дефіцитних видань, мало ким із мешканців квартири читаних, аби ненароком не зіпсувати.

Страна совєтов. Хрущовки: ретроспектива з перспективою (Частина 2)

Не оминула та мирна революція й меблеві матеріали. У побут увійшли так звана «декоративна» деревина, що імітувала справжню, а ще пластик, шкірзамінники. На піку таких концептуальних змін до процесу долучилися й Черкаси.

Перша половина 1967 року ознаменувалася суттєвим збільшенням виробничих потужностей місцевого меблевого підприємства «Дніпро». Там щойно здали в експлуатацію великий цех з випуску комплектів для двокімнатних квартир, і оскільки набору відвели роль брендового, то й назвали одноіменно з об’єднанням. Навіть республіканська преса радо сповістила, що «Черкаські мебльовики об’єднання «Дніпро» у ювілейному році працюють над випуском мебельних наборів «Дніпро» у двох варіантах – для вітальні і на повну квартиру, тобто і для спальні. Безперечно, це сучасні моделі, це нові форми. На рівні сучасних вимог знаходиться і оздоблення. Вперше в своєму виробництві черкаські мебельники застосували поліефірні лакові матеріали».

Невдовзі на підприємстві запустили цех деревно-стружкових плит річною потужністю 35 тисяч кубометрів та лісопильний. Попит на черкаські меблеві набори був шалений, кожен новосел мріяв «обставитися» швидко й недорого.

Вже у травні 1967 року наша газета безапеляційно проголосила Черкаси «меблевою столицею Радянської України» (Черкаси завжди були якоюсь столицею: хімії, меблів, сувенірів, автомобілебудування, баскетболу зрештою, чи просто «містом успіху». Щоправда, окрім хімії – з посередніми результатами й недовго, але то таке: «говоріть про себе найкраще – джерело забудеться, а чутки залишаться»). Тож то навряд аж так, серійні меблі виробляли у кожній області й серед них точно були кращі, але 1 липня у новому Палаці спорту «Спартак» (тоді він називався спортивним корпусом) відкрився республіканський оптовий меблевий ярмарок.

Страна совєтов. Хрущовки: ретроспектива з перспективою (Частина 2)

Усю велетенську як на ті часи виставкову площу та навіть прилеглу територію організатори поділили на «окремі кімнати»: спальні, вітальні, кухні. За приблизними підрахунками, упродовж кількох днів виставку відвідали понад 50 тисяч черкащан та гостей міста, черги до «Спартака» у два рукави тягнулися аж від вулиць Шевченка і Урицького. І звичайно ж, на виставці комплекти «Дніпро» мали найбільший успіх, адже: «черкаські меблі якісні, вони виготовлені у сучасному стилі, а він – це краса в простоті, в раціональності». Про те, що «своїми» меблями можна було «обставитися» найшвидше, а ще про те, «у себе вдома» вони виходили найдешевними, газета, звісно, не писала.

Випускаючи щомісяця 200 – 230 наборів, об’єднання завантажилося замовленнями більш як на рік наперед (вже ті, хто отримав меблі «під ялинку», не дуже їм раділи: нарікання користувачів на якість – постійна тема читацьких дописів. В СРСР взагалі не варто було купувати щось серйозне, вироблене в період між черговою річницею пострілу «Аврори» й новорічним бемканням курантів).
Чи існували інші меблеві варіанти окрім типового? Одне з місцевих рекламних оголошень саме тієї пори сповіщає про таке: «Якщо ви хочете мати красиві меблі, їх можна замовити в цеху міськпобуткомбінату «Експрес» на вулиці Проектній, 8. Досвідчені майстри виготовляють м’які, поліровані і звичайні меблі, шафи, серванти, секретери, тумбочки під телевізори, меблі для кухні. Зламані меблі у нас теж відремонтують. Всі замовлення виконуються протягом місяця».
Зрештою, вимушений попит на наші меблеві комплекти спричинив реорганізацію Черкаського виробничого об’єднання підприємств меблевої промисловості «Дніпро». У лютому 1970 року воно стало обласним вже з двома окремими базовими підприємствами: Черкаським деревообробним комбінатом та Черкаською меблевою фабрикою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x