У Корсуні був свій Бабин яр – Кущаївка

У Корсуні був свій Бабин яр – Кущаївка

Друга світова війна віддаляється у часі, але пам’ять нових поколінь береже моторошні спогади про злочини нацистів. Серед них – і трагедія Бабиного яру. Такий само яр – місце масових розстрілів мирних громадян – є і в Корсуні-Шевченківському. Навіть два яри: Кущаївка та Різаний, де за роки фашистської окупації було страчено близько 3 тисяч жителів району. За свідченням директора музею єврейської історії «Ми родом із штетла» Клавдії Колесникової, кожен третій з них був євреєм. Трагічну долю з ними розділили роми, євангелісти,українці – партизани, підпільники, військовополонені та інші, хто не подобався окупаційній владі.

У 75-і роковини Бабиного яру на єврейському кладовищі біля двох братських могил розстріляних нацистами відбувся траурний мітинг, влаштований з ініціативи Регіональної асоціації єврейських організацій малих міст України. Її голова Петро Рашковський підкреслив, що цей захід має на меті не тільки віддати данину пам’яті безневинно загиблим. Оглядаючись у вчора, говорив він, ми повинні думати про майбутнє, щоб не допускати подібних трагедій.
Зворушливо прозвучав виступ голови Корсунь-Шевченківської єврейської общини, учасника Сталінградської битви 93-річного Цаля Гройсмана. Він говорив про найдорожче – мир і закликав усіх берегти його. Подробиці жахливих днів серпня 1941 – березня 1942 років, встановлені за свідченнями тих, хто вижив, та свідків безжальних розстрілів євреїв нагадала Клавдія Колесникова. Згадували й імена праведників миру – українських громадян, котрі, ризикуючи власним життям, рятували життя єврейським сім’ям.

Сьогодні відомі імена 357 корсунських євреїв, знищених фашистами. Вони увічнені на пам»ятнику на братських могилах. Проте у молитві присутні на мітингу просили Всевишнього упокоїти душі всіх інших невинних жертв. Трагедія Бабиного яру та інших подібних по всій Україні має бути уроком історії для всього людства.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x