Коли потрібно робити КТ у випадку інфікування COVID-19?

Коли потрібно робити КТ у випадку інфікування COVID-19?

За словами начальниці Управління охорони здоров’я Лариси Кошової, останнім часом більшість черкасців намагаються самостійно звертатися до діагностичних кабінетів задля проведення КТ легень. Однак, щоб пройти рентгенівське сканування, пацієнти повинні звернутися за направленням до лікаря первинної ланки (сімейного лікаря, терапевта чи педіатра).

Не варто самостійно звертатися до діагностичних кабінетів – державних чи приватних, адже якщо ви дійсно маєте COVID-19, то наражаєте на небезпеку не лише себе, а й інших – персонал та пацієнтів. Якщо у вас виявлять коронавірусну інфекцію, то доведеться повторно проходити КТ. У результаті хворий отримає чергову дозу рентгенівського опромінення, що негативно вплине на стан здоров’я.

Комп’ютерну томографію не застосовують для первинної діагностики COVID-19, єдиний метод – тестування. Навіть якщо у хворого наявні зміни на знімку, це не завжди може засвідчувати про інфікування COVID-19. Вони можуть спричинені іншими інфекціями та хворобами, зокрема, грипом.

Робити КТ рекомендовано госпіталізованим пацієнтам із важким перебігом хвороби, які мають конкретні клінічні показання, наприклад, задишку, низьку сатурацію чи наявність супутньої патології. У будь-якому випадку направлення на КТ чи рентген має надавати лікар.

Відповідальність за обстеження КТ несе безпосередньо лікар, який присутній на зміні, а не лаборант, який  проводить обстеження. Лікар-рентгенолог має написати висновок та поставити свій підпис, після чого направити пацієнта до сімейного лікаря. Після цього, інтерпретуючи дані КТ сімейний лікар призначає необхідне лікування.

Водночас КТ, справді, найточніше виявляє зміни в легенях, які можуть бути спричинені як коронавірусом, так й іншими захворюваннями.

Перед проходженням КТ пацієнт має попередити про:

– вагітність;

– період лактації;

– наявність психічних захворювань (зокрема, клаустрофобію);

– гіперкінез (надмірну рухову активність);

– перевищення граничної допустимої ваги для апарата (понад 200 кг);

– алергічні реакції на медичні препарати;

– захворювання щитоподібної залози.

КТ із контрастом не рекомендовано робити пацієнтам із:

– алергічними реакціями на контрастний препарат;

– важкою формою цукрового діабету;

– нирковою недостатністю;

– патологіями щитоподібної залози;

– мієломною хворобою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x