Нотгельд із зображенням крейсера «Емден»

Нотгельд із зображенням крейсера «Емден»

У грудні 1918 року, коли Велика війна вже закінчилася, а економічні проблеми Німеччини набували обертів, містечко Емден, що у Нижній Саксонії, надрукувало власні гроші-нотгельди (про нотгельди ми писали раніше – https://novadoba.com.ua/45689-notgeldy-nimechchyny.html). На банкноті номіналом 50 пфенігів помістили зображення крейсера, який носив назву цього невеличкого портового містечка.
Крейсер назвали «Емденом» за збігом обставин. Через проблеми з фінансуванням будівництво одного з крейсерів затягнулося. Тоді патріотично налаштовані мешканці міста Емден зібрали на його будівництво 8,6 мільйонів марок. На честь своїх благодійників корабель й отримав свою назву.
За роки Першої світової війни серед суден германського флоту лише крейсер «Емден» та підводний човен U-9 були нагороджені Залізним Хрестом.
Початок Великої війни застав «Емден» у Циндао – порту у Китаї, який тоді належав Німеччині. Звідси він вирушив у плавання Південними морями, здійснюючи рейдерські дії. Рейдери під час війни – це кораблі, які самостійно чи з незначним супроводом ведуть бойові дії на морських комунікаціях супротивника, знищуючи та захоплюючи військові та транспортні судна супротивника.
Похід «Емдена» був не таким вже й тривалим – лише протягом перших трьох місяців війни – з початку серпня до кінця жовтня 1914 року. Але завдяки ініціативності та вмінням його екіпажу на чолі з капітаном Карлом фон Мюллером «Емден» захопив 23 торгових судна, потопив російський крейсер та французький есмінець. На фоні доволі скромних успіхів німецького надводного флоту тієї війни така результативність була досить високою.
Та, мабуть, ще більшу повагу команда та її капітан заслужили суворим дотриманням законів та звичаїв війни. У результаті дій крейсера не загинула жодна людина з числа команд та пасажирів захоплених торгових суден. Й до полонених військових моряків емденці ставилися з належною повагою. Наприклад, у бою біля Пенанга «Емден» потопив французький міноносець «Мушкет». 36 членів останнього команди потрапили до німців у полон, 12 з них були поранені. Через чотири дні «Емден» захопив англійський пароплав, але не став його топити. Боячись за життя поранених, капітан Мюллер відпустив його у усіма французькими полоненими, взявши з них письмове зобов’язання не брати участі у воєнних діях проти Німеччини.
Німецький крейсер «Емден» загинув у нерівному бою проти австралійського крейсера «Сідней». Матроси і офіцери корабля-переможця отримали у нагороду особливі пам’ятні медалі, виготовлені з мексиканських доларів, які були знайдені на борту німецького судна.
Після загибелі «Емдена», його ім’ям були названі чотири кораблі німецького флоту, причому один з них ще під час Першої світової війни. Спадкоємці імені символічно успадковують і його нагороду – Залізний Хрест. А члени екіпажу першого «Емдена» та їх нащадки у якості особливої почесті отримали право додати слово Емден до свого прізвища. Про крейсер «Емден» знято п’ять художніх фільмів.
А колекціонери отримали гарну бону з корабликом.

Нотгельд із зображенням крейсера «Емден»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x