Понад 300 дітей на Черкащині отримали соціально-психологічний захист

Понад 300 дітей на Черкащині отримали соціально-психологічний захист

Невідкладну соціальну допомогу знедоленим дітям на Черкащині надають Уманський та Черкаський обласні центри соціально-психологічної реабілітації дітей, органом управління яких є обласна служба у справах дітей. Протягом минулого року соціальний захист отримали 337 дітей, розповіла начальник служби у справах дітей Оксана Покатілова у ході колегії, що відбулася днями під головування очільника області Олександра Вельбівця. Про це «Нова Доба» дізналася у прес-службі Черкаської ОДА.

Водночас за цей період із центрів вибули 233 дитини. З них 140 – повернуті у біологічну родину, 72 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування, влаштували у сімейні форми виховання: усиновлено – 4, влаштовано під опіку, піклування – 14, до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу – 54. На утримання дітей у закладах торік з обласного бюджету витрачено 12,4 млн грн.

– Важливим напрямком роботи є вчасне виявлення та допомога дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах, – каже Оксана Покатілова. – На кінець минулого року службами у справах дітей обліковується 465 таких дітей, з них: 408 проживають у сім’ї, де батьки ухиляються від виконання обов’язків з виховання дитини, 30 дітей зазнали насильства, 7 дітей систематично самовільно залишають місце постійного проживання. На питання: «Що відбувається з дитинством?» відповідь одна – те, що з ним чинить доросле суспільство. Адже саме дорослі існують за дитячі гроші, знущаються над дітьми фізично й психологічно. Не зважаючи на підтримку держави, удосконалення цивільного та сімейного права, посилення соціального захисту дітей частина батьків самоусувається від однієї з головних функцій сім’ї – виховання дітей. На порядку денному гостро стоїть питання соціального сирітства.

Загалом, за підсумками 2018 року, соціальними сиротами в області стали 230 дітей. Щомісяця в області 19 дітей стають «сиротами при живих батьках». Найбільша кількість соціальних сиріт зафіксована у Черкасах (29), Черкаському районі – 28, Шполянському – 25, Тальнівському – 20.

– Це діти, батькам яких органами опіки та піклування, суб’єктами соціальної роботи не надано допомогу із збереження батьківського потенціалу, – пояснює посадовиця. – Ненадання необхідної підтримки призводить до радикальних мір – вилучення, відібрання, позбавлення. Так, у зв’язку із загрозою життю дітей, у 2018 році за рішенням органу опіки та піклування від батьків відібрано 64 дитини, що майже вдвічі більше у порівнянні з 2017 роком.

Голова ОДА Олександр Вельбівець особисто дав доручення керівникам районних державних адміністрацій взяти під власний контроль питання «категорійних» дітей, оскільки в центрах перебувають діти з різних куточків області.

– Якщо ми будемо залишатись байдужими і визнавати свою безпорадність в тих чи інших ситуаціях, то ці діти, які зараз перебувають в складному життєвому становищі – приречені, – зазначив він. – Ми маємо прикласти максимум зусиль, щоб знайти їм сім’ю, або ж наставника, які зможуть навчити їх елементарним речам, допомогти їм пізнати світ та самореалізуватися. Я також хотів би наголосити, що основним завданням, яке постає перед нами, є те, що ми маємо забезпечити належні умови та всі форми виховання для кожної дитини в нашій області. Ми маємо повернути цим дітям тепло родинного затишку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x