2 травня – граничний термін подання декларації за 2018 рік

2 травня – граничний термін подання декларації за 2018 рік

2 травня – граничний термін подання декларацій про доходи за минулий рік для громадян, які зобов’язані подати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.
Зобов’язані подати декларацію про доходи за 2018 рік громадяни, які минулого року отримали оподатковувані доходи та з яких не були сплачені ПДФО і військовий збір.
Зокрема ми чекаємо декларацій осіб, що отримали:
– іноземні доходи;
– інвестиційні прибутки;
– плату за оренду власного нерухомого майна, зокрема житла, койко-місця, частини житла – від орендаря – фізичної особи;
– плату за оренду власного рухомого майна – від орендаря – фізичної особи;
– орендну плату за земельну ділянку, майновий пай, орендованих фізичною особою – не підприємцем;
– продали рухоме і нерухоме майно та зобов’язані сплатити податок;
– продали власну продукцію тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД на суму понад 186 150 гривень;
– продали власну сільськогосподарську продукцію на ділянках, розмір яких понад норм встановлених Земельним кодексом України;
– одноосібників, які надавали послуги фізичним особам
Також чекаємо декларацій репетиторів, аніматорів, організаторів свят, людей творчих професій (музики, актори, художники, танцівники, журналісти, фотографи, перекладачі тощо), блогерів, осіб, які надають побутові послуги, нянь, доглядальниць та ін., які не зареєстровані підприємцями і при отриманні доходів за минулий рік не сплатили податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Подавати декларацію до ДФС за своєю податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.
Якщо платник проживає не за місцем реєстрації (прописки), декларацію все одно слід подати до ДФС за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.
Якщо декларант знятий з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрований за іншою, декларацію слід подавати до податкового органу за попередньою адресою.

Як можна подати декларацію?
– особисто або уповноваженою на це особою;
– поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, але не пізніше 27 квітня;
– засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу, але не пізніше останньої години 2 травня.

Що буде за неподання декларації?
Попередження або штраф від 51 грн до 136 грн, як визначено статтею 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні.
Крім того, якщо платник не подав в установлений термін декларацію, ДФС самостійно нарахує йому податок і збір на підставі наявної податкової інформації. При цьому до платника податків застосовується штраф у розмірі 25% або 50% донарахованої суми та адміністративна відповідальність. Аналогічні дії ДФС і відповідальність платника – якщо торік платник перерахував лише податок на доходи фізичних осіб, а військовий збір – ні.

Коли треба сплатити визначені у декларації податкові зобов’язання за 2018 рік? – у термін до 31 липня 2019 включно.

Що буде за несвоєчасну сплату визначених у декларації податкових зобов’язань? – штраф від 10 % до 20 % суми до сплати. Крім того, після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.

Також нагадую, що за нормами Податкового кодексу декларанти зобов’язані вести облік доходів та витрат у спеціальній Книзі обліку. За неведення Книги застосовуються попередження або штраф від 51 грн. до 136 грн.

Окреме звернення до декларантів – осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. По строку 2 травня вони зобов’язані подати декларацію про доходи за 2018 рік та звіт з ЄСВ за себе за 2018 рік.
Термін сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору для таких декларантів також настає 31 липня. А остаточний термін сплати ЄСВ за 2018 рік – 2 травня.

Не потрібно подавати декларації:
– особам, які отримували минулого року доходи, що не підлягають оподаткуванню;
– особам, які отримували доходи лише від податкових агентів (зокрема зарплата від роботодавців) і з таких доходів під час виплати утриманий податок на доходи фізичних осіб та військовий збір;
– особам, які сплатили податок на доходи фізосіб і військовий збір під час нотаріального посвідчення договорів продажу (обміну) майна, дарування;
– особам, які успадкували від резидентів майно, що оподатковується за нульовою ставкою. Тобто від членів сім’ї спадкоємця першого та другого ступенів споріднення – батьків, чоловіка/дружини, дітей, у тому числі усиновлених, рідних братів, сестер, баби, діда, онуків.

Отже, якщо минулого року з отриманих доходів сплачені податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, декларувати такі доходи не потрібно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x