Як отримати насіння з високими посівними якостями

Як отримати насіння з високими посівними якостями

Вчасний збір зернових культур, післязбиральна обробка насіння, очистка, сушка та зберігання насіння визначає його кількість та якість. Про це аграріям нагадують черкаські фітосанітари.

Серед заходів, спрямованих на підвищення врожайності сільськогосподарських культур, важливе значення в системі насінництва має внутрішньогосподарський контроль за сортовими і посівними якостями насіння. Вимоги до якості збирання насінницьких посівів вищі, ніж до збирання посівів продовольчого і кормового призначення, оскільки важливо не лише зібрати високий урожай, але й отримати насіння з високими посівними якостями.

З метою запобігання видового і сортового засмічення насіння під час збирання урожаю слід вживати наступних заходів:

– скласти план проведення збиральних робіт, аби виключити можливість послідовного збирання одним комбайном двох сортів однієї культури або важковідокремлюваних культур;

– починати збирання з обкосів на ширину захвату комбайна, а намолочене при цьому зерно використовувати на товарні цілі;

– перевозити зерно від комбайна тільки закріпленим за ним транспортом, полем, де посіяний даний сорт; комбайни і транспорт після закінчення збирання ретельно очищувати на цьому ж полі, використовувати компресор; агроном має перевіряти, наскільки якісно проведено очищення комбайна;

– забороняється проїзд транспортних засобів полями, призначеними для посіву озимих в поточному році;

– на початку збирання іншого сорту або культури один-два бункери намолоченого зерна використовувати як товарне;

– організувати вхідний контроль за якістю насіння, що надходить на тік від комбайнів, вчасно сигналізувати про необхідність внесення коректив в їх роботу.

Технологічний процес післязбиральної підготовки насіння передбачає такі основні операції: приймання, попереднє очищення й сортування, остаточне очищення і сортування, затарення й складування, протруювання і його реалізацію.

Допоміжними операціями, які забезпечать отримання якісного насіннєвого матеріалу є: прибирання токів, складських приміщень, очищення машин, своєчасне видалення відходів, транспортування.

Завдання внутрішньогосподарського контролю на цьому етапі полягає в збереженні сортових якостей, доведення насіння до посівних кондицій, передбачених державними стандартами.

Не допускається одночасне надходження на тік і в складські приміщення насіння і товарного зерна, складування фуражу та інших матеріалів. Особливу увагу слід звертати на охайну працю на токах, де працівники з взуттям, одягом, інвентарем можуть переносити насіння із одного вороху в інші.

Транспортні засоби використовують тільки після ретельного очищення і перевірки в спеціально відведеному місці, їх рух територією насіннєвого комплексу здійснюється за визначеними маршрутами. Схеми маршрутів транспортних засобів складаються заздалегідь.

До початку збирання необхідно здійснити комплекс заходів з підготовки току й складів до приймання насіння, а саме: ремонт, дезинфекція складських приміщень та інвентарю.

Обов’язковою умовою є складання плану розміщення насіннєвих партій на майданчиках току, черговість їх очищення, сушіння та сортування.

Насіння, що перевозиться від комбайна на тік, повинно супроводжуватися накладними із зазначенням прізвища комбайнера й водія, дати, номера поля й автомашини, культури, сорту, генерації.

Метою внутрішньогосподарського контролю на цьому етапі є:

– розміщення зерна, що надходить на тік згідно з планом, запобігання змішування й взаємозасмічення культур і сортів;

– інформація агрослужби господарства та комбайнерів про якість обмолоту з метою оперативного вжиття відповідних заходів;

– вибір оптимального режиму обробки зернового вороху на насіннєочисних та сортувальних машинах.

Вхідний контроль проводиться за кожною ходкою закріпленого за комбайном транспортного засобу. На бурт зерна, що формується з першою ходкою переноситься польова табличка.

Вологість насіння визначають за допомогою вологомірів або методом висушування. Дані результатів аналізів заносяться в лабораторний журнал, де розписуються лаборант або завідувач лабораторії чи старший зміни.

Очищення й сортування насіння здійснюється на відповідних машинах, потокових лініях і насіннєвих комплексах та заводах.

Процент виходу насіння залежить від культури, сорту і становить у зернових – 60-70 %, зернобобових – 70-80 %, соняшнику 40-50 %.

Якщо за один пропуск при очищенні довести насіння до кондицій неможливо, вдаються до повторного. Однак слід пам\’ятати, що кожний додатковий пропуск підвищує травмування насіння, що негативно позначається на його якості.

Метою внутрішньогосподарського контролю на цьому етапі є:

– запобігання механічному засмічуванню насіння та його знеособлюванню;

– надання відповідальній особі об\’єктивної інформації про якість очищення й сортування для вчасного регулювання машин.

Для цього лаборанти періодично (не рідше 3 разів за зміну) здійснюють аналітичний контроль чистоти насіння і відходу.

Очищене й відсортоване насіння складується (кожна партія окремо), споряджається штабельними ярликами.

Слід пам’ятати! При виробництві якісного насіння важливим є не тільки державний, а й внутрішньогосподарський контроль, що в кінцевому рахунку дасть змогу отримати насіння високих кондицій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x