У ЧНУ відкрилася фотодокументальна виставка «Спротив геноциду»

У ЧНУ відкрилася фотодокументальна виставка «Спротив геноциду»

Виставка фотодокументальних плакатів «Спротив геноциду» сьогодні стартувала в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Цей проект покликаний ознайомити громадськість з історією спротиву українського суспільства сталінському тоталітарному режиму у 1920 – на початку 1930 років та розповісти про його наслідки – Голодомор у 1932-33 роках. Про це «Нова Доба» дізналася у прес-службі університету.

Виставка «Спротив геноциду» підготовлена Українським інститутом національної пам’яті на основі документів Галузевого державного архіву СБУ спільно з Центром досліджень визвольного руху та Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-33 років в Україні. На 18 стендах представлені унікальні документи та фото із ГДА СБУ та інших державних архівів, які розкривають масштаби спротиву українського населення проти сталінського режиму, його форми та методи. Значна частина документів, які вдалося віднайти, розсекретити та дослідити, оприлюднюється вперше. Експозицію побудовано за хронологічною послідовністю подій, які передували Голодомору-геноциду. Кожному періоду присвячений окремий плакат-колаж із фотографіями і фотокопіями тогочасних документів. За задумом авторів, на їх основі кожен відвідувач може скласти власне уявлення про минуле, розуміти, що і як відбувалося.

У ЧНУ відкрилася фотодокументальна виставка «Спротив геноциду»

Відкриття виставки зібрало в холі навчального корпусу №1 університету викладачів, студентів та гостей. Ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко, згадуючи ті трагічні події, зазначив, що Україна виявляла найбільший спротив серед усіх поневолених Радянською імперією народів.
− П’ятдесят шість відсотків усіх протестних заходів початку 20-го століття у Радянському Союзі припадають саме на Україну. У відповідь на це політичне керівництво у Москві прийняло страшне рішення − знищити Україну голодом, − говорить Олександр Черевко. − Черкащина – серед 10 областей, які найбільше постраждали від Голодомору. У деяких селах, наприклад, у Заліському, що на Тальнівщині, загинули більше тисячі осіб. Прагнення тих, хто ціною свого життя і свободи виборював українську незалежність, здійснилися нині. Але війна проти України не завершилася, сьогодні вона продовжується вже зі зброєю в руках.
Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Черкаської облдержадміністрації Сергій Пасічник зауважив, що важливо, аби ушанування жертв голодоморів не завершувалося 28 листопада, у День пам’яті. Тож, за його словами, саме тому цю виставку відкривають сьогодні.

− Якби не великий голод, нас було б на десяток мільйонів більше. Ті люди могли б зробити важливі відкриття, створити видатні твори мистецтва чи літератури, могли прославити себе і Україну в віках. На жаль, цих людей нема, і все, що ми можемо для них зробити − згадати про них, розказати про жахливу трагедію своїм дітям, онукам, − зазначив Сергій Пасічник.
Він передав університету посібники «Спротив геноциду», що є паперовим відображенням виставки. Сама виставка експонуватиметься в університеті впродовж двох тижнів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x