В Уманському університеті відкрили унікальний музей

В Уманському університеті відкрили унікальний музей

Днями на базі природничо-географічного факультету Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбулось урочисте відкриття Музею зоології імені М. Ф. Коваля. Про це «Нова Доба» дізналася з сайту http://vnz.org.ua.

Ця подія є яскравим підтвердженням того, що університет створює найкращі умови для організації науково-дослідницької роботи викладачів, студентів і науковців.
Зоологічний музей є науковим, навчальним, культурно-освітнім, виховним і природоохоронним підрозділом університету. Він створений на основі матеріалів, зібраних видатними зоологами вишу впродовж останніх 50-ти років та студентами під час експедиційних досліджень і польових практик.

Честь урочистого відкриття музею була надана в. о. ректора університету, доктору педагогічних наук, професору Олександру Безлюдному й директору природничо-математичної та технологічної освіти, доктору педагогічних наук, професору Олександрові Кобернику.

За словами декана природничо-географічного факультету Руслана Якимчука, метою створення музею є вшанування пам\’яті видатного вченого Миколи Коваля та прагнення систематизувати колекції, виставити їх на всезагальний показ, використовувати в навчальному та науково-дослідному середовищі. Музей зоології є унікальним, оскільки не має аналогів серед наукових осередків Умані.

У музеї представлені характерні для установ такого напрямку об’єкти: опудала птахів, ентомологічні колекції, фіксовані об’єкти. Колекція нараховує близько 400 видів хребетних і безхребетних тварин: риб, плазунів, птахів, ссавців, кишковопорожнинних, губок, голкошкірих червів, членистоногих. Серед експонатів є звичайні для регіону види, і такі, що занесені до Червоної книги України. Музей пишається унікальними колекціями тропічних метеликів і пташиних яєць. Для реєстрації існуючих зоологічних екземплярів створено електронний каталог.
В Уманському університеті відкрили унікальний музей

Музей активно використовується для проведення лабораторних і практичних занять, спецкурсів, при проходженні педпрактики, проведенні олімпіад різних рівнів з біології й екології. Музей є базою для науково-дослідної роботи наукових співробітників, аспірантів і студентів. Його відвідуватимуть не лише студенти ВНЗ, а й школярі шкіл міста й району, вихованці міського еколого-натуралістичного центру та ін.
На базі музею під керівництвом доцентів кафедри біології та методики її навчання Лесі Містрюкової, Любові Соболенко й викладача Світлани Грабовської працюють три проблемні групи.

Музей зоології ім. М.Ф. Коваля співпрацює з Інститутом зоології НАН України ім. І. І. Шмальгаузена, Національним музеєм зоології НАН України, Уманським краєзнавчим музеєм та іншими зоологічними музеями України.

Зоологічний музей УДПУ як центр науки, навчання, просвітництва спонукатиме біологів університету до творчої педагогічної й активної дослідницької діяльності.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x