Галина Малишева: «Люблю робити людей красивими, а головне – здоровими»

Галина Малишева: «Люблю робити людей красивими, а головне – здоровими»

Від танців до «заліза», від балетних постановок до тренерства. Шлях Галини Малишевої у спорті починався із цікавості до власного тіла в дитинстві та прагнення виступати на сцені, а нині триває у спортивному залі. Сьогодні Галина – художній керівник танцювальної студії «Ренесанс» і тренер групових та індивідуальних занять в одному із клубів міста. Незвичність її тренувань полягає у поєднанні силових і кардіо вправ, з обов’язковими елементами розтяжки та вправ на дихання. Основну увагу на заняттях жінка приділяє проблемам хребта та усього, що з ними пов’язане. Говорить, після власної травми спини вивчення фізіології, особливо роботи опорно-рухового апарату, стало для неї пріоритетним у спорті. Тож про злети й падіння, про досягнення й тренінг читайте далі.

100 присідань і асоціації
Галина Малишева: «Люблю робити людей красивими, а головне – здоровими»– Я займалася спортом усе своє життя, якщо можна так сказати. Ще з дитинства у мене був культ красивого тіла, мені подобалися скульптури, картини, де зображене тіло, – розповідає спортсменка. – І я завжди дивилася на своє тіло, оскільки всі ми завжди до себе самокритичні. Ще з юного віку мені цікаві були мої форми, що я можу у них змінити чи як на них уплинути. Тоді кожен мій ранок починався зі ста присідань, хоча ще не зовсім розуміла навіщо це і що мені це дасть. Однак, суто інтуїтивно, я потребувала підзарядки і присідання мене її давали.

Похід до школи дівчинка теж перетворювала на пробіжку. Взимку, щоб зігрітися, а решта сезонів – для тонусу тіла. Із 6-ти років Галина почала займатися танцями. Це були гуртки різного спрямування, адже дівчина прагнула стати артисткою.
– Я полюбляла дивитися балет. Там мене знову ж таки вабила краса тіл. Розуміючи що таке хореографія, наскільки музика поєднується із рухом тіла, мені ставало чітко ясно, що тілом ми можемо висловити усе, що не можемо висловити словами. І це так красиво! Адже немає некрасивих танцюристів чи спортсменів, – говорить Галина. – Мені це ніхто в голову не закладав, якось таке усвідомлення прийшло саме по собі. І я почала це використовувати.

Дівчина ставилася до себе критично і суворо, експериментувала із харчуванням, оскільки у ті роки поняття «здорове харчування» ніхто не знав, та встановлювала власні рекорди. Пізніше Галина захопилася легкою атлетикою та брала участь у забігах та марафонах. Каже, біг їй подобався завжди, адже це – постійний рух.

Потім почалося навчання. Життя диктувало свої умови, і навчання на інженера точної механіки трохи посунули спортивні заняття. Проте спорту все ж залишилася вірною.
– Я люблю свій організм, люблю себе як машину. Такі вже в мене асоціації: порівнювати організм із технікою. звідси й приходить розуміння, що яке я паливо дам техніці, так вона мені й працюватиме, від того, наскільки я берегтиму машину, стільки часу вона мені й прослужить. Це я тримаю за основу, – зізнається тренерка.

Шейпінг та целюліт у бібліотеці
У 1992 році, працюючи в методичному кабінеті у ЧДТУ (тоді це був Черкаський філіал КПІ), Галина Малишева зацікавилась нікому ще невідомим видом чи то спорту, чи то танців – шейпінгом. Так при кафедрі фізичного виховання жінка відкриває групу здоров’я для студентів та викладачів.
– У нас був невеличкий зал, примітивні тренажери, але мені кортіло наблизитися до того таємничого шейпінгу, – розповідає спортсменка. – Цим я вирішила всіх зацікавити. Прочитала багато літератури, переглянула усі доступні на той час відео, додала щось від себе, і ми почали заняття.

Проте вже тоді жінка помітила, що потік людей, що ринув на заняття, прийшов не за здоров’ям, а за модою. Вважає, що на це вплинула відсутність усвідомлення фізичної культури у світосприйнятті. Мало хто розуміє, для чого ми йдемо на спорт.

– Якось під час занять шейпінгом, щоправда, вже в іншому залі, до мене по черзі почали підходити дівчата й питати, а що ж то в них на стегнах за дивні ямочки. Мене це здивувало, оскільки у мене такого не було. І я пішла в бібліотеку. Не знаю, скільки годин я там просиділа, скільки медичної літератури перелопатила, щоб усе ж знайти відповідь на їхні питання. Та все ж знайшла: целюліт. Для мене це було таке складне слово, – зізнається Галина.

Тренерка докладно вивчила усі наявні матеріали про цю проблеми і вже тоді розповідала своїм підопічним, що із нею робити.

– Я люблю людей, люблю робити їх красивим, а головне – здоровими. Тому я завжди все досліджую, пояснюю, втілюю нові методи і намагаюся якомога більше допомогти, – говорить тренерка.

Гантелі проти танців
– У той же період мене починало цікавити «залізо»: гантелі, штанги, тренажери. Паралельно займалася у тренажерному залі при кафедрі фізкультури. Мене так це заняття захопило, що я в спортзалі була щодня, – згадує Галина. – Тоді ще не було новомодних клубів, а це було підвальне приміщення, що пропахло залізом та потом, із плакатами Шварценегера на стінах та надбитим бетоном на підлозі, мало дзеркал та хард-рокова музика. Щось у цьому було, певний фанатизм.

Такі умови занять виховували ще й певні якості: більш суворе ставлення до себе, дисциплінувало заняття й зовсім змінювало погляд на решту речей. І, зауважує Галина, що вже не сприймаєш себе як жінку, а усвідомлюєш себе справжнім спортсменом, що працює на результат. Займалася жінка без особливих знань, на інтуїтивних відчуттях, але чітко знала, що такий вид спорту потребує систематичності.

Галина Малишева: «Люблю робити людей красивими, а головне – здоровими»– Проте мені кортіло танцювати, тому я послабила силові заняття й повернулася в хореографію. Важко було одночасно розтягуватися й займатися «залізом», одне виключає інше. Потрібна була легкість та грація, тож над тілом довелося працювати заново, – розповідає спортсменка. – Так я ще 5 років займалася лише танцями, доки жорстокий світ «заліза» покликав мене знову. Тоді я вирішила, що це вже має бути професійно і почала готуватися до обласних змагань.

Як зауважує Галина, будь-яка підготовка до змагань вимагає не лише знань зі спортивної програми, а й зі спортивної медицини, фармакології тощо. Оскільки все у професійному полі має працювати у комплексі. В організмі необхідно підтримувати рівень гормонів, забезпечити підтримку ниркам, серцю та суглобам. Тому що професійного спорту без травм не існує: рано чи пізно організм без підтримки почне здавати. Тут надійною опорою для жінки став її тренер – Микола Сікачина. Жінка працювала на результат і за допомогою тренера змогла його досягти у боді-атлетизмі, зайнявши 3-тє та 2-ге місця на всеукраїнських змаганнях.

Травма, осмислення та самореабілітація
Рухомість та еластичність наших м’язів забезпечує нам молодість. А підтримувати м’язи у таких станах допомагає розтягання (стретчінг). У цьому неодноразово переконалася Галина Малишева. Щодня вона присвячує цим заняттям не менше години. Через день спортсменка займається вправами на кардіо, а двічі-тричі на тиждень влаштовує собі силові навантаження. Глянувши на неї, ніхто достеменно не зможе сказати, скільки ж спортсменці років, проте кожен відмітить красу її тіла. Головний секрет – усвідомлення того, що ти і для чого робиш. Особливо важливо, на яку саме групу м’язів, у який час маєш спрямувати свої зусилля.

– Проводячи заняття для своїх підопічних, я досить часто помічаю: люди не розуміють, що вони роблять. Інколи вони навіть не координують свої рухи. А це ж найголовніше: думати, усвідомлювати себе й відчувати своє тіло, – зауважує тренерка. – Навіть молоді дівчата, які до мене приходять, усі «тверді», зажаті й не гнучкі. Це пов’язано із внутрішніми переживаннями, прихованими й подавленими емоціями. Через це вони не можуть повноцінно розкрити себе й налагодити енергетичний обмін між собою та зовнішнім світом. А цей обмін потрібно налагоджувати через тіло та думки.

Одного разу Галина отримала складну травму спини. Ще вранці вона танцювала, а вже ввечері не змогла звестися на ноги. Жінка почала боротися із, фактично, інвалідністю. Деформація хребта була настільки сильною, що дивувалися навіть лікарі. Почувши вердикт, що зі спортом доведеться попрощатися, Галина Малишева сприйняла це як виклик самій собі.

Галина Малишева: «Люблю робити людей красивими, а головне – здоровими»– Тоді я вирішила вивчити усе про хребет: що це таке, яка його основа, роль у нашому організмі. Ознайомилася із великою кількістю інформації, медичних й наукових статей. І спорт для мене тепер – це не лише робота над зовнішнім виглядом, а й глибока праця над здоров’ям своїм та моїх підопічних, – згадує жінка. – На рівні із медичною допомогою, я почала себе «витягувати» із цього стану за допомогою розтягування, зокрема спини, та йоги.

Основним правилом у спорті жінка для себе виокремила «Не нашкодити». Ні собі, ні своїм клієнтам. Найперше, що вона питає у людини, яка приходить у спортивний зал, «Що ви від нього хочете отримати?». На жаль, мало хто відповідає «Я хочу бути здоровим!». Більшість усе ж перебувають під впливом модних тенденцій мати красиве та ідеальне тіло. Це не погано, зауважує тренерка, однак і тут відсутня головна складова – «усвідомлення». До всього, Галина вважає, що будь-який тренер зобов’язаний бути ще й фізіологом, удосконалювати свої знання й знати, які біохімічні процеси відбуваються в організмі людини у різному віці.

– Однією із властивостей нашого організму є системність. Він має свої біоритми, і все в тілі відбувається відповідно до них. Ендокринна система працює безперебійно за графіком і чітко знає, коли їй потрібно виділити той чи той гормон для, наприклад, силового тренування. Тіло звикає. Тож, якщо ви привчили себе до системних тренувань, і ваше тіло працює за цим графіком, не пропускайте заняття. Інакше організму просто нікуди буде діти ці гормони, – розповідає Галина. – Краще піти на тренування і відпрацювати відповідно до свого стану, аніж пропустити його взагалі, збиваючи свій організм із пантелику.

Втрачаємо сили й набуваємо хвороби. Через напружений графік роботи, сучасний темп життя й закриті енергетичні канали виникають хвороби хребта. Саме в хребті знаходиться основний стовп центральної нервової системи організму, й саме там формується енергетична основа. Однак, тіло має ще одну цікаву особливість – це самореабілітація. Так, ми здатні зцілити самих себе, переконана Галина. Для цього потрібно лишень чітко відпрацьована віра та правильний енергообмін. Тому тренерка так і будує свої тренування, щоб через роботу тіла енергія людини пройшла коло і повернулася назад уже оновленою. Також жінка зважає на взаємозв’язок між тренером і підопічними, оскільки тренер – це провідник у світ здоров’я.

Культура харчування, рух води в організмі та тренажерний зал поряд
Галина Малишева: «Люблю робити людей красивими, а головне – здоровими»Галина Малишева не втомлюється повторювати, що найважливіше – це полюбити свій організм, розуміти механізм його роботи й постійно думати над тим, чого потребує ваше тіло. Тож, якщо у вас немає змоги спортивний зал, Галина Малишева рекомендує використовувати будь-які можливості для занять. Наприклад, ходити пішки чи використовувати сходи. Щодо харчування тренерка, радить пити багато води, вживати більше білкової їжі кожні 2-3години (знову ж таки привчити себе до системності).

– Їсти треба. Систематично. Тоді ми стаємо незалежні від їжі, позбуваємося «рефлексу Павлова» й починаємо розуміти, що це – необхідність, а не смакова забаганка, – розповідає жінка. – Щодо води – її потрібно пити багато. Привчити будити свій організм вранці водою – не менше 2-х склянок, й протягом для тримати водний баланс. Адже ми на 80 % складаємося із води.

Традиційно, для читачів рубрики «Здоровим бути модно» ТОП-3 поради від танцівниці, спортсменки та тренерки Галини Малишевої:
1. Припиніть обманювати себе. Будьте чесними із собою та полюбіть свій організм. Щоранку посміхайтеся собі й дивіться на це життя із посмішкою.
2. Випивати 2-3 склянки води зранку. Висипайтеся, однак не спіть зайвого.
3. Обрати свого тренера. Обійдіть усі спортивні клуби, поговоріть із тренерами та знайдіть ту людину, якій ви довірятимете. Це буде той тренер, який, насамперед, поставить вам питання про вашу мотивацію.

Тож вірте у себе, любіть себе та думайте не лише про красу, а й про здоров’я усього організму. Будьте модними, будьте здоровими!

Спілкувалась Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x