Андрій Штанько: «Спорт – це не лише сила. Він тренує характер»

Андрій Штанько: «Спорт – це не лише сила. Він тренує характер»

Кік-боксинг, айкідо і, врешті, джиу-джитсу. Спортивний шлях Андрія Штанька, тренера із бразильського джиу-джитсу і одного із засновників спортивного клубу, завжди був пов’язаний із єдиноборствами. Понад два роки тому він разом зі своїми товаришами-однодумцями вирішили розвивати цей спортивний напрям у Черкасах, тому, зізнається, і відкрили власний клуб. До слова, перший акредитований Федерацією бразильського джий джитсу України клуб бразильського джиу-джитсу в Черкаській області.

Заробляння грошей на меті Андрій не ставив. Каже, хоче якомога більше залучити і хлопців, і дівчат до цього виду боротьби. Адже джиу-джитсу корисне як для тіла, так і для розуму.

– Я довго займався кік-боксингом, років 7, потім відвідував заняття з айкідо. Завжди відчував, що мені чогось бракує у цих видах єдиноборств, тому частенько разом із товаришем лишалися після занять і боролися по-справжньому, без правил, – згадує спортсмен. – Спочатку вивчали джиу-джитсу через Інтернет, потім почали відвідувати різні семінари із цієї тематики у Києві, адже в Черкасах джиу-джитсу не було.

Бразильське джиу-джитсу – це бойове мистецтво та міжнародне спортивне єдиноборство, в основі якого полягає боротьба в партері, дозволяються також больові прийоми та удушення.
– У цій боротьбі дозволяється усе те, чого не можна застосовувати в інших системах єдиноборств, – зауважує Андрій. – Тут можна використовувати больові прийоми, кидки, прийоми удушення. Майже все, окрім, звісно, виколювання очей чи завдання навмисних тілесних ушкоджень.

У джиу-джитсу вага суперника не має значення. За словами тренера, людина із вагою 50 кілограмів, знаючи прийоми цієї боротьби, може спокійно здолати суперника із вагою 100 кілограмів. Все – завдяки знанням техніки і правильного її застосування. До всього, порівняно з іншими видами єдиноборств, джиу-джитсу дає виграшну позицію знизу.

Андрій Штанько: «Спорт – це не лише сила. Він тренує характер»За ці роки у джиу-джитсу Андрієві Штаньку вдалося багато чого досягти. Він виграв «золото» на на Всеукраїнському відкритому чемпіонаті у Хмельницькому у 2016 році.

Спорт без травм не спорт. У цьому вислові на власному досвіді переконався і Андрій, коли отримав тяжку травму плеча. Чоловік недостатньо розім’явся перед тренуванням, а під час бою – хруснуло плече. Так на півроку розрив акроміально ключичного з\’єднання вибив спортсмена із життя. Були і операції, і відновлення, але мета повернутися у джиу-джитсу перемогла.

Джиу-джитсу дуже корисна річ для самооборони, запевняють тренери. Цей вид єдиноборства навчає знаходити вихід із будь-якої позиції, навіть якщо вас уже повалив суперник на підлогу.
– Якщо на дівчину здійснять напад і повалять її, то, знаючи техніки і прийоми джиу-джитсу, вона спрацює і вийде переможцем навіть із позиції знизу. Це – в гіршому випадку, в кращому ж – вона просто цього не допустить, – запевняє Андрій Штанько. – Тут ми відпрацьовуємо базові прийоми, які зможуть стати у пригоді скрізь по життю. Деякі відпрацьовуємо у верхньому одязі, щоб навчитися захищатися в польових умовах.

За словами Андрія, у цьому виді спорту ми навчаємо своє тіло правильно рухатися, займати правильні позиції, навіть правильно падати. Потім з будь-якої позиції борці джитсу вчаться атакувати.

– У цьому спорті досить сильне навантаження на тіло. Тому заняття джитсу може вже за півроку привести будь-яке тіло до ладу, допомогти схуднути чи, навпаки, досягнути рельєфності тіла, – говорить тренер. – А для мене головна мета – це закохати людину у джиу-джитсу. Щоб вона прийшла, відчула цей бій, стала впевненішою у собі і вже не змогла покинути цей спорт. Джиу-джитсу – це інвестиція у власне тіло, і розум, оскільки тут ми ще дуже багато думаємо: кожен рух, кожну техніку. Передбачати наперед, який хід зробить суперник, а який – потрібно зробити собі.

Андрій Штанько: «Спорт – це не лише сила. Він тренує характер»Нині Черкаський клуб бразильського джиу-джитсу склалається із двох спортивних залів. Один знаходиться у центрі міста, інший біля «Дружби народів». Спортивна родина налічує до 30 борців, є серед них і дитяча група, і одна дівчина. Ціна на заняття можуть потішити і батьків, які шукали корисні, але демократичні заняття для своїх діток, і людей, котрі прагнуть недорого, але якісно дбати про своє тіло і здоров’я. Засновників клубу, троє. Кожен має основну роботу, тренує у вільний від неї час.

Традиційно, для нашої рубрики топ-3 поради для початку занять спортом від тренера із джиу-джитсу Андрія Штанька
1. Відірватися від комп’ютера. Андрій запевняє, що головне – це прийти в зал. Неважливо, чи є гроші, чи є спортивна форма. Головне – бажання, а в спортивній родині «розберуться, що робити».
2. Спробувати джиу-джитсу і переконатися, що це – працює.
3. Бути у спорті, покращувати себе. Спортсмен переконаний, що ми живемо для того, щоб ставати кращими.

У планах Андрія Штанька – завоювання поясів. Брати участі у різних чемпіонатах, спробувати себе у міжнародних змаганнях, гідно представити Україну і українське джиу-джитсу у світі.
– Спорт – це не лише сила. Він формує характер. Розвиваючись, щодня стаючи кращими ми робимо кращим і світ, в якому живемо і нам є що йому дати навзаєм, – говорить тренер.

Своїми враженнями від нового виду спорту у Черкасах ділиться і Олександра Дзигал, тренерка і фітнес-модель, що була героїнею наших попередніх публікацій:

Андрій Штанько: «Спорт – це не лише сила. Він тренує характер»«Тренер – це дуже нелегка праця, знаю з власного досвіду. Це не тільки носій знань, а ще й підтримка та опора. Оточення стовідсотково впливає на тебе, саме тому у мене в арсеналі лише такі люди. Безмежно вдячна цим людям за те, що розжовують кожен рух, показують по кілька разів, терплять мої здивовані погляди та дратівливий сміх. Я обрала джиу, тому що для початку хочу досконало вивчити усі техніки боротьби в партері, а потім з великим грунтовним багажем знань іти далі. Дуже хочеться донести до всіх ідею про те, що може дати вам це єдиноборство.

По-перше, почати можна у будь-якому віці. Джиу-джитсу – як картонна модель життя, яке можна моделювати на власний смак, розумієте? І воно доступне усім. Звісно, спочатку буде складно, як, власне, і у житті реальному. Кожну хвилину ти боротимеш свої страхи, але потім їх не залишиться…

По-друге, ти зрозумієш, що цей закон діє у всіх сферах життя і, знаючи це, ти можеш усе!! Це настільки круто!! І це не просто кинув, штрикнув, задушив.. ні! Це як партія в шахи, тут потрібно думати: відкривати щось нове, розуміти, що ти можеш зробити, а що ні у тій чи іншій ситуації і йти далі, не дивлячись ні на що. У цьому весь смак.

По-третє
, початок завжди найсолодший. Не варто сидіти на місці. Починайте! Приходьте! Тут стільки можливостей. Будемо проводити продуктивно та весело час!»

Отже, пробуйте нові види спорту, навіть якщо це єдиноборство, відкривайте себе, творіть себе і будьте здоровими, адже це – модно.

Спілкувалась Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x