Олександр Малюк: «Боротьба дає можливість проявити силу, характер та інтелект»

Олександр Малюк: «Боротьба дає можливість проявити силу, характер та інтелект»

Олександр Малюк – майстер спорту України із бойового самбо, багаторазовий призер України із бойового самбо, призер і чемпіон світу із гудзю-рю карате-до. Нині він – один із інструкторів з тактичної та фізичної підготовки Управління патрульної поліції в місті Черкаси. Рубриці «Здоровим бути модно» Олександр Малюк розповідає свій спортивний шлях від бійця до полісмена, інструктора із тактичної та фізичної підготовки Управління патрульної поліції в місті Черкаси.

Родом спортсмен із невеличкого села, в якому не було можливості займатися спортом. Тоді ж хлопець самотужки тренувався на перекладинах. У 16 років, уже навчаючись у технікумі в місті Сміла, вперше потрапив у зал дзюдо. Там лишився на довгі роки, навчався бойовому мистецтву, знайомився із друзями і там же тренувався для подальших своїх спортивних досягнень. Спочатку цей вид спорту привабив зручністю, оскільки було легко поєднувати навчання зі спортом. Водночас, один із тренерів дзюдо був викладачем навчального закладу, де здобував знання юнак, що посили його захоплення боротьбою.

Із самого дитинства хлопчина мріяв стати офіцером, тож, після закінчення Смілянського технікуму харчових технологій, він вступив до Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля (нині – Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля). після закінчення отримав звання «лейтенант». За розподілом потрапив на Донеччину. Там майже рік служив у шахтарському містечку Селідово. Пізніше Олександр Малюк покидає органи правопорядку, працював від охоронника до будівельника.
– Коли оголосили набір до патрульної поліції в Черкасах, я вирішив спробувати себе в органах правопорядку. Пройшов відбір, спочатку працював просто патрульним, а нині вже півроку виконую обов’язки інструктора із тактичної та фізичної підготовки, – розповідає спортсмен. – Те, чим я захоплювався усе життя, дало мені можливість розширити межі своєї роботи.

Олександр Малюк: «Боротьба дає можливість проявити силу, характер та інтелект»Працює інструктор поліції за шестиденним графіком. Увесь час щодня приділяє тактичній та фізичні підготовці своїх підопічних – черкаських полісменів. З ними ж тренується сам, однак не забуває про заняття і в неробочий час.
–Я тренуюся щодня. Іноді більше, іноді менше, іноді поза службою або в перервах, – говорить тренер. – У бойовому самбо використовують больові та удушливі прийоми, потрібно відпрацьовувати ударну техніку, тож свої тренування я розмежовую на силові, кросфіт і відпрацювання різних технік. Також кілька разів на тиждень я приділяю тренуванням із боксу.

Основні акценти у тренуванні Черкаських полісменів Олександр Малюк ставить на фізичну підготовку, відповідність фізичним нормативам, а також на витривалість. Оскільки фізично підготовлена людина більш упевнена в собі і може без проблем затримати порушника.
– На початку заняття виконуємо силову базу – це жим, присідання, станова тяга тощо. Потім виконуємо тренування із кросфіту, що дозволяє досягти силової витривалості. А насамкінець працюємо у сфері єдиноборств: бокс, боротьба та відпрацювання прийомів затримання правопорушника, – розповідає інструктор. – На таких заняттях поліцейський має бути присутній мінімум раз на тиждень. Ми ж, інструктори, працюємо щодня. Особливо нині, коли в поліції створили групи швидкого реагування (ГШР).
Учасників ГШР відібрали із числа найсильніших поліцейських. Тренування такої групи відбуваються 3-4 рази на тиждень, однак тривалість їх значно довша, аніж у звичайних патрульних. Групи швидкого реагування тренується по 3-4 години, ставиться акцент на відпрацювання навиків єдиноборств.

Щодо тренінгу поліцейських-жінок, то Олександр Малюк зауважує, що великого розподілу у вправах немає. Жінки тренуються так само, як і чоловіки, хіба що підхід до них усе ж трішки м’якший.

Олександр Малюк: «Боротьба дає можливість проявити силу, характер та інтелект»Сам спортсмен нині не тренується на результат. Олександр Малюк зауважує, що наразі він підтримує свою фізичну форму на рівні із поліцейськими. Адже, щоб готувати своє тіло до змагань, потрібно тренуватися не менше двох разів на день. А на сьогодні такої можливості немає.
– Основна моя спортивна мета зараз – це підтримка своєї фізичної форми, а також підготовка до тих чи тих змагань, які відбуваються між силовими структурами, – розповідає Олександр. – Наприклад, торік восени Управління патрульної поліції в місті Черкаси посіло перше командне місце у змаганнях із рукопашного бою серед силових структур області. Я зі своїм напарником тоді безпосередньо брав участь у цих змаганнях, водночас і готували тих хлопців, які також брали участь.

Спортсмен обожнює боротьбу, тому що саме цей вид спорту дає можливість проявити силу, характер, інтелект.
– Все наше життя – це боротьба, а в боротьбі – це життя у стислій формі у часі і просторі. Так казав мій кумир Олександр Карелін, багаторазовий чемпіон із греко-римської боротьби, так вважаю і я, – переконує спортсмен. – Коли ти борешся, проявляєш усі риси: хитрість, витримку, силу волі, терпіння.

А ще спортсмену до вподоби кросфіт. Цей напрямок у спорті дозволяє специфічно підготувати атлета у короткі терміни. Кросфіт, за словами Олександра, у свою підготовку до змагань нині включають усі спортсмени світу, оскільки він дає поєднання тренінгу сили і витривалості.

– Попри велике бажання розвиватися, сама служба зобов’язує бути в тонусі, тримати високий рівень підготовки свій і своїх підопічних, стежити за їхніми результатами, а також бути гідним своїх колег, теж інструкторів, які є спортсменами міжнародного класу, – наголошує Олександр.

Традиційно, для рубрики «Здоровим бути модно» топ-3 поради для тих, хто хоче долучитися до спорту, бути сильним та витривалим від інструктора із тактичної та фізичної підготовки Управління патрульної поліції в місті Черкаси Олександра Малюка:
1. Пріоритети. Ви маєте чітко визначити для себе, на що ви хочете витрачати свій час і гроші: на здоров’я чи на лікування.
2. Час. Олександр Малюк переконаний, що час для спорту не знаходять, його створюють. Тому ви обов’язково повинні створити для себе ті умови, за яких ви зможете займатися спортом.
3. Знайдіть професіонала й займіться кросфітом, або хоча б просто спробуйте цей напрямок у спорті.

Нині Олександр Малюк має амбітні плани на змагання серед силових структур усієї країни, готує і себе, і своїх підопічних до участі у них. Водночас разом із дружиною виховує маленького сина зі сподіванням, що із татковою допомогою із нього виросте справжній чемпіон.

Спілкувалась Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x