Слова, що надихають (Роздум восьмий з серії «Що таке любов»)

У п\’ятій статті ми згадували про різні «мови любові» (коли розглядали приклад любові К. С. Льюїса і Джой Дейвідмен). Йдеться про різні способи, якими подружжя висловлює любов один одному.

Психологи виділяють п\’ять основних «мов любові». Дослідити себе і свого чоловіка, щоб дізнатися, якими ми говоримо мовами любові (а раптом різними?..) – необхідно для взаєморозуміння в сім\’ї.
Перш за все прийміть цей факт: ваша доля пов\’язана з долею іншої людини, яка відрізняється від вас. Вона не зобов\’язана любити ту ж їжу, яку любите ви, мати таке ж хобі та уподобання в одязі. І вона не зобов\’язана говорити тією ж, як ви, мовою любові!

Щаслива сім\’я – не та, де одна людина нав\’язала іншій власні «стандарти щастя», а та, де чоловік і жінка вивчили потреби і індивідуальність один одного, і кожен щиро прагне задовольнити потреби іншого – і фізичні, і психологічні.
Отже, перша мова любові – СЛОВА, ЩО НАДИХАЮТЬ. Мудра книга Біблія говорить: «Смерть та життя у владі язика». Дійсно, необережним словом можна вбити людину, а мудрим і підбадьорливим – воскресити її до життя.
Звичайно, не всі люди постійно і відчайдушно потребують слів підбадьорення, тому що не в кожного саме така мова любові. Можливо, хтось послухає грубу критику і подумає про себе: «Та пішов ти… Мав я на увазі твою думку!..» А у когось – через такі ж грубі слова буде зламане життя: можливо, він спалить свої вірші і цінні рукописи, і світ не побачить нового Шекспіра.

Мабуть, слова, що надихають, були мовою любові Марка Твена, тому що одного разу він сказав: «На гарному компліменті я можу прожити два місяці». Якщо у вашого супруга така мова кохання, швидше за все, йому або їй знадобиться набагато більше, ніж один комплімент у два місяці. Щоб ця людина відчувала себе щасливою, до неї треба говорити надихаючі слова кожен день.

Погодьтеся, адже це не складно – іноді по-доброму сказати: «Яка смачна їжа, ти супер-господиня!», «Ти чудово виглядаєш сьогодні», «Спасибі, що забрав дітей зі школи, ти прекрасний батько». Все це – не лестощі, а емоційна підтримка і вираження щирої вдячності за все те, що наші близькі роблять для нас.

На жаль, багато хто не розуміє, наскільки його супругу важлива емоційна підтримка, а турботу про себе приймає як належне; від такої людини не почуєш компліментів і подяки, а лише бурчання і докори, адже вона завжди знаходить привід для невдоволення і знецінення: «Ну нарешті виніс сміття… Ще пару годин – і смерділо б на весь будинок», «Знову нові шмотки? Ось чому вічно грошей не вистачає…», «Ну нарешті вирішила схуднути, а то виглядаєш як корова», «Подумаєш, заробив пару тисяч… Думаєш, це вирішить всі наші проблеми?..»

Добре, якщо у людини, яка постійно чує слова приниження, «надихаючі слова» не є основною мовою любові: у нєї буде внутрішня сила пускати все це повз вуха. Але якщо вона емоційно потребує слів підбадьорення, а замість цього отримує постійні душевні рани – її життя буде розбите. Адже кожне грубе і образливе слово буде пронизувати серце, подібно гострій стрілі.

Є люди, яких слова підбадьорення можуть надихнути на неймовірні звершення. Від простих слів «у тебе все вийде!» у них немов виростають крила. Щасливий шлюб – той, де обоє ширяють, подібно орлам, а не кульгають і стогнуть від безперервних душевних ран.

Буває так, що чоловік (рідше – дружина) має виховання «а-ля Шрек». Такий ось Шрек нічого поганого чи образливого не має на увазі, коли добродушно поплескує дружину по спині зі словами: «Ну, ти у мене і поросятко», або видає з ранку: «Якась морда у тебе пом\’ята…». І потім щиро дивується – чому вона ображається і плаче.

Що ж, подружжю доведеться поговорити про це і прийняти рішення: або вони – обидва «шреки», і тоді дружині потрібно перестати ображатися і попрацювати над своїм почуттям гумору, або ж – чоловік ушляхетнюється і вчиться жартувати делікатніше. Найбільш ефективно – коли кожен з подружжя рухається назустріч іншому. Тоді вони сходяться десь посередині: обидва змінюються, стаючи схожими один на одного, але при цьому залишаючись собою.
Також важливо зрозуміти, що критиканство і акцентування на негативі – це звичка. Якщо ви усвідомили, що у вас є ці нехороші якості характеру, що вони роблять нещасними ваших близьких і розвалюють сім\’ю, найрозумніше – це прийняти рішення ЗМІНИТИ СВІЙ ХАРАКТЕР.

Звичайно, це складно, проте можливо. Вчені з\’ясували, що за 21 день старанної роботи над собою людина може сформувати власні нові звички (такі як заняття спортом, розумова робота, дотримання дієти і т.д.) Поставте собі за мету – придбати звичку часто говорити своїм близьким слова підбадьорення. Контролюйте себе постійно – чи не кажу я зараз образливих і принижують слів? Якщо зловили себе на такому гріху – відразу ж зупиніться і попросіть вибачення. А ще загладьте провину: зі своїх особистих заощаджень придбайте дружині (чоловікові) що-небудь дороге. Ніщо так не дисциплінує, як удар по гаманцю.

(Далі буде)

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x