ЧДТУ. Пошанування пам’яті Михайла Сироти

ЧДТУ. Пошанування пам’яті Михайла Сироти

28 червня – День Конституції України. І в цей день ми, черкащани, згадуємо «батька української Конституції» Михайла Дмитровича Сироту.
Мені за честь сьогодні працювати у потужному начальному закладі – Черкаському державному технологічному університеті, звідки, із посади проректора з навчальної роботи пішов у велику політику Михайло Сирота. Мав за честь спілкуватися з відомим українцем Михайлом Сиротою. Простий, щирий і високо інтелектуальний був чоловік. Він часто приїздив до рідного навчального закладу. Мав бути і на церемонії прощання із Михайлом Сиротою на Байковому цвинтарі у Києві, коли він відлітав у Вічність. Сьогодні працює в ЧДТУ його рідна сестра Людмила Дмитрівна і племінник Богдан. Підтримую хороші стосунки із дружиною Михайла Сироти Іриною Євгенівною.

ЧДТУ. Пошанування пам’яті Михайла Сироти

ЧДТУ. Пошанування пам’яті Михайла Сироти

У день ухвалення Конституції України народний депутат України Михайло Сирота упродовж 15 годин простояв за трибуною Верховної Ради України, відстоюючи права та обов\’язки громадян України, прописані в новому основному законі держави, за що й отримав почесне ім\’я «батька української Конституції».
Ось що про це написано у спогадах Ві́ктора Лавре́нтійовича Мусія́ки – українського політика, одного з авторів тексту Конституції України: “Конституція України була проголосована о 09.20 – 315 голосами “за”.

ЧДТУ. Пошанування пам’яті Михайла Сироти

ЧДТУ. Пошанування пам’яті Михайла Сироти

… Текст розроблявся багатьма людьми. Кажуть: “батьки” Конституції. Ми, хто брав участь у творенні Конституції, ми вважаємо батьком Конституції Сироту Михайла, який вів роботу Конституційної комісії, він стояв на трибуні майже всю ніч. Цей текст, який ми проголосували, він був відпрацьований на основі тексту, прийнятого у першому читанні. У ньому було понад дві тисячі поправок. Основу напрацьовували десятки фахівців. До складу Конституційної комісії входили найкращі фахівці з конституційного права. Ми намагалися максимально не пошкодити текст, прилаштувати його до потреб суспільства, враховували політичні речі, йдучи на якісь поступки.

ЧДТУ. Пошанування пам’яті Михайла Сироти

ЧДТУ. Пошанування пам’яті Михайла Сироти

Текст готувався з врахуванням усього досвіду контитуціоналізму і побудови конституційних текстів в Європі, Сполучених Штатів Америки. Ми взяли від них деякі механізми, але здебільшого скористалися текстом французької конституції разом з її недоліками. Тому, всі речі, що відбуваються між президентом і парламентом, президентом і Кабміном, все це повторюється, так як це відбувається у Франції”.
У п`ятницю в ЧДТУ покладанням квітів до пам’ятного знаку М.Сироті відбулось пошанування пам’яті нашого земляка і гордості нашого закладу вищої освіти.

Реклама

4 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x