Пророчі сни

Пророчі сни – штука цікава, містична й навіть страшна. Адже зазирнути в своє майбутнє одночасно і хочеться, і колеться. Ніхто ж не гарантує, що там, у прийдешніх днях будеш кататися, як вареник у сметані.
У моєму житті було два пророчі сни. Один пов’язаний зі смертю бабусі, інший – з «розладнаним» весіллям. Обидва вони були гнітючі та лишали по собі післясмак неприємностей, що нависають над самою головою, хоча, як говорять у багатьох фільмах і романах «насправді ніщо не віщувало біди».

Перший сон я вважаю справжнісінькою містикою. Мені було всього 7 років. Бабусі – ще зовсім молодій, здоровій і красивій жінці ледь виповнилося 50. Вона нічим не хворіла – просто прийшла вранці на роботу в бібліотеку, впала, і… померла. Навіть пульс у момент смерті мала нормальний. Робили розтин, але й він нічого конкретного не показав. Це вже потім, через багато років я дізналася, що при зовнішньому спокої, всередині неї вирував ураган: давалися взнаки негаразди в сім’ї – з її другим чоловіком, вітчимом мого тата. Не минуло й року після її смерті, як він одружився з жінкою, молодшою за покійну бабусю на 20 років.
Це й дало мені ключ до розгадки того сну: білий коридор, бабуся і дідусь, двері прямо і в бік. І вони розходяться. Бабуся відкриває двері, якими коридор завершується і йде в пронизливе біле світло. Дідусь ховається за боковими дверима. Я стою посеред коридору й плачу. Так і проснулася, зарюмсана, мабуть вперше і поки-що востаннє в житті. До її смерті лишалося тижнів два.
Другий сон-попередження «наздогнав» мене вже в дорослому віці. Я тоді збиралася заміж. Пропозиція була зроблена, каблучка – подарована і навіть заява вже лежала у РАГСІ. Мої батьки «одобрили» жениха, єдиний нюанс, який лишався – познайомитися з майбутніми свекром і свекрухою.
Можливо, спрацювало хвилювання, може, я вже щось відчувала, але сон був яскравим і, як не дивно, приснився вдень, у час короткого перепочинку між заходами з «агрофітнесу».
Я бачила себе. У весільній фаті. І сестру та інших родичок, що метушилися щось на мені поправляючи. А потім, спочатку боковим зором, а потім і ясно – нареченого – в якомусь бомжацькому одязі із такими ж незрозумілого вигляду людьми поряд, і чомусь з велосипедом – старою, подертою «Україною». І думала я уві сні «Боже, який же він іде й кого до мене веде»…

Сцена зі сну не повторилася, але знайомство з його батьками справило на мене гнітюче враження. А за тиждень після «сонного пророцтва» на світ Божий сплили обставини, що змусили мене дуже сильно задуматися, а потім і взагалі відмовитися від заміжжя.
Як виявилось пізніше, те рішення було не просто правильним, а єдиновірним.
Відтоді я вирішила слухати внутрішній голос, особливо, коли він звертається у такій яскравій формі. Але пророчі сни більше не снилися. Сподіваюся, це підтвердження того, що все складається найкращим чином.

Юлія Вовкодав, психолог:

– Пророчі сни дійсно річ цікава і загадкова. Природою і аналізом сноведінь займаються психологи і психіатри, фізіологи і біологи, фізики і біохіміки. Але щодо пророчих снів одностайної думки вчених досі немає.
Взагалі віщі сни можна розділити на дві категорії. Перша категорія, ті сни, що несуть у собі інформацію про майбутнє у вигляді символів. Саме такі сновидіння бачила наша героїня. У першому випадку це білий коридор, двері прямо і в бік, бабуся відкриває двері, якими коридор завершується, і йде в пронизливе біле світло, дідусь ховається за боковими дверима. В другому випадку – це весільна фата, наречений в бомжацькому одязі, незрозумілого вигляду люди, старий подертий велосипед. Друга категорія віщих снів – це унікальні сновидіння, що інформують людину про майбутнє буквально. Такі сни зустрічаються дуже рідко. Прикладом цього унікального явища є пророчий сон Авраама Лінкольна. За свідченням дружини президент США перед своєю загибеллю він бачив дивний сон: якось Лінкольн задрімав у кабінеті Білого дому і приснилося йому, що хтось плаче за дверима. Він пішов на ці звуки й опинився у Західній залі. Там Лінкольн побачив покійника, з яким усі прощалися. Спантеличений президент запитав у вартового «Кого ховають?» Той відповів «Президента, який загинув від руки вбивці». Через кілька днів Лінкольна насправді вбили. Американці прощалися з ним саме в Західній залі, яка і наснилася напередодні ще живому президенту.
Щодо снів першої категорії офіційна психологія стверджує, що такі сноведіння наша свідомість створює штучно. Тобто символи, побачені нами уві сні, ми з часом починаємо підганяти до реальної ситуації, яка відбувається в житті. Якщо це співпадає, сон вважається нами віщим, якщо ні – ми просто забуваємо про нього. Єдина умова такого сну – це його яскравість і емоційне забарвлення (згадайте розповідь про сни нашої героїні – «проснулася, зарюмсана», «можливо, спрацювало хвилювання, може, я вже щось відчувала, але сон був яскравим»), адже саме це дозволяє нам його запам’ятати. А яскравість і емоційність нам забезпечує наша підсвідомість. Адже саме підсвідомість видає уві сні на гора все, що відбивалося на ній протягом нашого життя. Вона виносить на хвилях сну придушені емоції, примушує переживати наново приховані почуття і відчуття, і саме вона, підсвідомість, в тандемі з інтуїцією, маякує нам у сновидіннях про небезпеку, що можливо очікує нас у реальному житті.
Відносно другої категорії віщих снів, де майбутнє ми бачимо буквально, офіційна психологія мовчить. Але деякі науковці схиляються до теорії інформаційного поля, що огортає Землю. Це так звана ноосфера, поняття про яку вперше сформулював геніальний вчений Володимир Вернадський. Теорія глобального інформаційного поля ґрунтується на тому, що все існуюче на нашій планеті має власне енергетичне поле і хвильове випромінення. Так місцевість має геомагнітне поле, предмети – магнітне, живі істоти і людина – біополе. Будь-яке випромінення несе інформацію про свого власника і існує поза часом і простором. Тобто в ноосфері є інформація про все, що було, є і буде. Згідно цієї теорії людський інтелект є частиною глобального енергоінформаційного простору. І якщо у стані неспання зовнішні подразники приглушують хвилі ноосфери, то під час сну наша свідомість підключається до інформаційного простору і одержує будь-яку інформацію. Це нагадує підключення комп\’ютера до всесвітньої павутини. А в щоденному житті гігабайти завантаженої в наш мозок інформаційної енергії ми називаємо пророцтвами, осяяннями, одкровеннями або віщими снами.
Взагалі тема віщих снів викликає серед науковців, зокрема психологів, багато суперечок. Аналізом сновидінь займалися психологи-класики Зигмунд Фрейд, Карл Густав Юнг і Еріх Фромм, спіймати на гачок суть ведінь під час сну намагаються й сучасні психологи Кейт Харари і Памела Вейнтрауб. Але поки що наші сни так і залишаються загадкою для офіційної науки.
Ну і на завершення згадаймо стару китайську притчу про сон і мудреця Чжуан-Цзи. Якось Чжуан-Цзи заснув і побачив сон, у якому йому привидівся причудовий метелик, що сидів на квітці і дивився на мудреця. Після того як Чжуан-Цзи прокинувся, йому не давало спокою питання: чи то Чжуан-Цзи наснилося, що він бачить метелика? Чи може навпаки, то був метеликів сон, і це він бачив у своєму сні Чжуан-Цзи? І взагалі – що цей сон з метеликом означає? І чи має значення?
А ви як думаєте, хто кому наснився?

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x