Православні українці люблять свого Митрополита

Православні українці люблять свого Митрополита

28 cічня в Українській православній церкві св. Андрія Первозваного у Савт-Бавнд-Бруку, Нью-Джерзі, США, було урочисто відзначено 70-ліття Митрополита Української Православної Церкви (УПЦ) США і діяспори Антонія.
Архиєрейську Літургію відслужили Митрополит Антоній і Архиєпископ Даниїл (Зелінський) в сослуженні великого числа священиків. На торжество прибули голова Консисторії Української Автокефальної Православної Церкви у Великобританії о. Богдан Матвійчук та о. Віталій Дерев’янко з Бельгії, Генеральний консул України в Нью-Йорку Ігор Сибіга з дружиною і дочкою.

Православні українці люблять свого Митрополита

Продовженням Служби Божої стало вітання Митрополита Антонія з 70-річчям. Слово про нього виголосив Архиєпископ Даниїл. Владика Антоній подякував за вітання усім присутнім і зокрема хорові церкви, спів якого, на його думку, перевищує і рівнем виконання духовні співи великих і відомих храмів.
Після Служби Божої відбувся урочистий обід, на якому Владиці Антонію були вручені численні подарунки. Ведучий о. Василь Заверюха розповів про життєпис і церковне служіння Владики Антонія.

Православні українці люблять свого Митрополита

Митрополит Антоній (в миру Іван Щерба) народився 30 січня 1947 року в Шароні, Пенсильванія, в родині Івана та Дорофеї Щербів. Вчився в Українській семінарії св. Андрія та в університеті Вінніпегу. 1 жовтня 1972 року був висвячений у сан диякона, а 26 листопада 1972 року — в сан священика. 29 травня 1985 прийняв чернецтво з іменем на честь Антонія Великого, засновника християнського чернецтва, пустельництва й монашого життя у християнстві. Свячення Антонія на Архиєпископа Нью-Йоркського очолив Митрополит Мстислав (Скрипник). 14 листопада 2012 року став Митрополитом УПЦ США.

Православні українці люблять свого Митрополита

Коли вітали Владику Антонія представники парафій, українських установ і громадських організацій, то дарували переважно вироби місцевих мистців – картини, вишивки, інші речі. Михайло і Наталя Капелюхи, брат і сестра, подарували велику ікону Ісуса Христа, виготовлену з маленьких фотографій дітей православних закордонних українців. Олександер Павликівський грав на саксофоні. Студенти Семінарї св. Софії під керівництвом о.Тараса Науменка співали колядки, а також виконали жартівливу пісню, присвячену Владиці Антонію. З піснею Олександра Білаша «Ясени» вийшов на сцену о. Богдан Калинюк, настоятель парафії св. Трійці у Бенсенвілі, Ілиной. Разом з ним приїхав з цієї парафії танцювальний ансамбль «Горлиця» (керівники В’ячеслав і Тетяна Тіхонови), який посів друге місце у недавньому конкурсі українського танцю, у якому брали участь гурти з п’яти штатів. Гості виконали танець з традиційним вітанням хлібом і сіллю на українському рушникові.

Православні українці люблять свого Митрополита

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x