Біженка. Дві сторони медалі

Біженка. Дві сторони медалі

Ніхто з нас не хотів бути біженками. Та й біженки з нас вийшли так собі – шукачки тимчасового прихистку, якщо офіційно. Ми плакали від безвиході, перетинаючи кордон, і від лавини людської доброти та емпатії – коли допомогти намагався, здавалось, цілий всесвіт. Нам було незручно від того, як про нас дбають (адже ми самі все можемо, ге?), і незручно від того, що нас засуджують. Є явища, що мають дві сторони медалі. І наша вимушена еміграція – не виняток.

«Вам є де заночувати? Вам є куди їхати? Ми вам допоможемо» / «Тобто ви цікавитесь, чи окреме житло ми вам пропонуємо? Якщо ви в Україні в царських конюшнях жили, то туди і їдьте!»

«Я понесу ваш багаж. І дитину вашу. Ви ж стомились» / «У дитини стрес через переїзд? І що – що вона не знає мови? Дотримуйтесь наших законів, якщо живете тут за наші податки!»

«Ви можете бути тут стільки, скільки вам потрібно, всі клопоти ми беремо на себе» / «Тимчасово? Звідки така впевненість? А якщо вам не буде куди повертатися?»

«Може, у вас і є гроші, але нам буде приємно купити вам продукти» / «А що – вдома не можна кави попити? Обов’язково в кав’ярні?»

«Ви ж жінки, ми привезли вам косметики. Вам, мабуть, жарко в зимовому одязі. Оновімо ваш гардероб» / «Що значить – де зробити манікюр/брови/зачіску? Не соромно?»

«Вхід до всіх музеїв для українців безплатний. Це найменше, що ми можемо для вас зробити» / «Які ще такі пам’ятки подивитися? Ви тут туристи чи біженці?»

«Відновлюйтесь скільки вам потрібно. Ми на вас не тиснемо» / «Це добре, що у вас така гарна робота була в Україні (насправді не вірять), але тут ми можемо вам запропонувати працювати прибиральницею, доглядальницею чи робітницею фабрики. Та однак спершу доведеться вивчити мову»

«Пишіть про всі ваші потреби – ми їх вирішимо. Дозвольте нам зробити це для вас» / «Будьте вдячними! Плакати хочеться? Ви цим ображаєте тих, хто вас прихистив. Посміхайтеся! Що вам тут не вистачає?»

«Ви молодці – ми захоплюємось вами!» / «Понаїхали, щоб чоловіків тут знайти»

«Ви з України? Вам можна без черги» / «Чекайте, як і всі. У всіх діти. Вам однак нічим зайнятися»

«Ми віримо в вашу перемогу! Тримайтеся!» / «Здалися б уже і не бідкалися»

Кожна з нас, насамперед, людина…

 

Матеріал створений за участю CFI, Agence française de développement médias, як частина Hub Bucharest Project за підтримки Міністерства закордонних справ Франції

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x