На Чигиринщині вакцинували переселенців

На Чигиринщині вакцинували переселенців

Що дифтерія та правець хвороби дуже небезпечні для здоров’я, кожен знає чи не з дитинства. Утім, не всі зважають на те, що від них можна легко вберегтися, зробивши раз на десять років щеплення, розповідає сімейний лікар Чигиринського центру первинної медико-санітарної допомоги Сергій Аксьонов. Правцем можна інфікуватися через рану та поріз при потраплянні туди бруду. Особливо це актуально для весняно-літнього періоду.

«Звісно, у цей період люди будуть травмуватися. Вакцина в нас стандартна, ми її завчасно замовляємо. І переносимо в спеціальних холодильниках», − говорить лікар.

Аби вберегти якомога більше жителів області від таких небезпечних інфекцій, працівники Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з фахівцями Чигиринського відділення Черкаського міськрайонного відділу Центру та колегами з Центру надання первинної медико-санітарної допомоги провели профілактично-вакцинальну кампанію «Дбаємо про здоров’я разом» у Чигирині. Метою такої акції було вакцинувати особливо вразливі групи населення: людей із інвалідністю, людей похилого віку, а також тих, хто покинув свої домівки через повномасштабну війну.

До Чигиринського територіального центру соціального обслуговування приїхав вакцинобус – це такий автобус від Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб, який разом із фахівцями та вакциною курсує межами області, від населеного пункту до населеного пункту та має можливість щеплювати населення від небезпечних інфекцій.

Директор територіального центру соціального обслуговування Чигиринської міської ради Андрій Трохимович Заїченко розповідає, цього разу від правця та дифтерії планують вакцинувати десять підопічних їхньої установи.

«Ми постійно проводимо роботу, аби попередити захворювання наших проживаючих. Вакцинація проти грипу проводилася щороку. На сьогоднішній день у відділенні стаціонарного обслуговування проживає 36 осіб», − розповідає пан Андрій.

Серед підопічних центру люди з непересічними історіями, ті, хто рятувався від війни, хто знайшов дах над головою за сотні кілометрів від дому. Як-от пані Віра. Жінка розповідає, що її життєвий шлях був нелегким із самого дитинства. Із дев’яти років вона росла круглою сиротою на Волині. Так трапилося, що основні віхи життєвого шляху її минули в Харкові. Утім, коли почалася повномасштабна війна жінка разом із сином змушена була тікати від обстрілів.

«Я вже два роки тут живу. Для мене тут другий дім, це моя друга сім’я. Я не боюся жодних уколів», − розповідає Віра Чурсанова.

Найулюбленіше місце для пані Віри – це ворота терцентру, адже там вона щомісяця зустрічається з сином. Для таких людей вакцинація від правцю та дифтерії також є надзвичайно важливою, адже люди похилого віку можуть ненароком порізатися та підхопити небезпечний вірус, говорить директор установи.

Профілактично-вакцинальна кампанія «Дбаємо про здоров’я разом» передбачала також спілкування. У актовій залі переселенці зі сходу та півночі країни мали можливість розповісти про себе та познайомитися один  одним. За два роки проживання у прихистках вони мали нагоду познайомитися один з одним. Алла Агафонова розповідає, приїхала з Миколаївщини 2022 року. За цей час здружилася з мешканцями гуртожитку. Саме там жінка знайшла свій другий дім.

«Із багатьма із цих людей наші життєві шляхи раніше не перетиналися. Змушена була покинути дім. Там було і небезпечно, і сташно. Діти почали наполягати, аби ми поїхали. Тому так склалося, що я тут живу два роки», − розповіла пані Алла.

Кожному з них працівники Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб розповіли про важливість фізичного та ментального здоров’я. А в цей час лікарі продовжили вакцинувати чигиринців у місцевому центрі первинної медико-санітарної допомоги.

 

Слава Ярова

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x